12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportPreședintele Iohannis, cu ocazia Zilei Independenței SUA: Veți găsi în România un...

Președintele Iohannis, cu ocazia Zilei Independenței SUA: Veți găsi în România un prieten și un aliat loial. Este timpul ca țara să fie guvernată predictibil | VIDEO

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, marți, cu ocazia Zilei Independenței SUA, că parteneriatul strategic cu statul american reprezintă un aspect foarte important care trebuie aprofundat la nivel național, menționând că România va rămâne mereu un prieten și un partener loial al SUA.


"Această zi nu este importantă doar pentru SUA, ci pentru toată lumea. Într-adevăr, lumea în care trăim nu ar fi fost la fel fără această piatră de hotar istorică. Ar trebui să ne amintească că noi, de ambele părţi ale Atlanticului, trebuie să stăm împreună pentru a ne apăra valorile fundamentale şi securitatea", a afirmat Klaus Iohannis, în discursul susţinut în limba engleză. 

Ulterior, preşedintele a transmis şi un mesaj în limba română, o mare parte din acesta fiind la adresa Guvernului Tudose. 

"Cetăţenii României de azi şi-au demonstrat maturitatatea şi verticalitatea morală. Acum este timpul că ţara să fie guvernată predictibil, punând interesul cetăţenilor pe primul loc, să transmitem că România este o ţară care îşi respectă angajamentele luate.(…) 

Întâlnirea cu preşedintele Trump a reprezentat o reafirmare a angajamentului SUA pentru securitate şi o recunoaştere a capacităţii României de a fi furnizor de securitate şi de a acţiona că un pilon de stabilitate în zona. Am stabilit împreună cu preşedintele Trump să ne aprofundăm parteneriatul strategic. (…) 

Pentru că România să atragă investitori americani este foarte importantă asigurarea unui climat de stabilitate, cu un cadrul legislativ predictibil, cu o birocraţie redusă şi respect pentru statul de drept. Sper că noul guvern instalat să ia aminte la aceste principii fundamentale", a mai afirmat Klaus Iohannis. 

SUA rămân principalul garant pentru securitate şi apărare. Veţi găsi mereu în România un prieten şi un aliat loial", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.


Citește și: VIDEO. Klaus Iohannis, întrebat dacă suspiciunile de plagiat în cazul premierului Tudose vin în contradicție cu criteriile sale de integritate: Evident că nu. Dacă se adeveresc, problema trebuie rezolvată de PSD. Nu e Guvernul meu!

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, marți, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), despre numirea lui Mihai Tudose în funcția de premier, în condițiile în care în spațiul public au apărut informații privind un posibil plagiat.

 

VIDEO. Mesajul ambasadorului american, Hans Klemm, cu ocazia celebrării Zilei Independeței statului american: Aniversăm și 20 de ani de parteneriat strategic între SUA și România

“Bine v-am regăsit. Azi este 4 iulie şi sărbătorim 241 de ani  de la Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite ale Americii. Anul acesta aniversăm şi 20 de ani de Parteneriat Strategic între România şi Statele Unite. Acest parteneriat a fost recent ferm reconfirmat de preşedintele Trump şi preşedintele Iohannis, la Casa Albă de la Washington. 

Privind spre viitor, eu şi Ambasada SUA vom colabora acum cu prietenii noştri români pentru a consolida Parteneriatul Strategic în toate dimensiunile sale. Priorităţile noastre rămân promovarea securităţii, promovarea democraţiei şi statului de drept şi promovarea prosperităţii. Vă invităm să sărbătoriţi alături de noi Ziua Independenţei SUA.”



Președintele Klaus Iohannis fost primit, la începutul lunii iunie, la Casa Albă de omologul său american Donald Trump. Întrevederea a început pe un ton relaxat, liderul american transmițându-i șefului statului român că România este un „aliat minunat”.

La finalul întâlnirii, cei doi președinți au ținut o conferință de presă comună, în cadrul căreia au subliniat importanța parteneratului dintre SUA și România, care a ajuns la 20 de ani de existență. Donald Trump a lăudat eforturile președintelui Iohannis de a lupta împotriva corupției și pentru consolidarea statului de drept, cât și creșterea contribuțiilor pentru Apărare, la 2%. La rândul său, Klaus Iohannis i-a transmis omologului său susținerea pentru un NATO mai puternic, în care cheltuielile sunt împărțite și i-a cerut să susțină România pe flancul de est.



Vezi și: FOTO + VIDEO. Donald Trump, către Klaus Iohannis: Vreau să aplaud curajul dumneavoastră în lupta împotriva corupției și apărarea statului de drept. Președintele Iohannis are susținerea noastră. Miza surprinzătoarei conferinţe de presă Iohannis-Trump | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ



 

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă