13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPreședintele Iohannis a retras decorațiile Irinei Socol, fostă președintă Siveco, şi foştilor...

Președintele Iohannis a retras decorațiile Irinei Socol, fostă președintă Siveco, şi foştilor directori Hidroelectrica Traian Oprea şi Eugen Pena

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretele prin care sunt retrase decoraţiile primite de către fosta preşedintă Siveco Irina Socol şi foştii directori generali ai Hidroelectrica Traian Oprea şi Eugen Pena. Decizia vine după ce ei au fost condamnați penal.

Eugen Pena şi Traian Oprea, foşti directori generali ai Hidroelectrica au fost decoraţi cu Ordinul „Servicul Credincios” în rang de Cavaler de către fostul preşedinte Ion Iliescu în noiembrie 2002, respectiv decembrie 2004. Irina Socol a fost decorată cu Ordinul „Pentru Merit” în rang de Cavaler în februarie 2003.

În februarie 2016, Pena şi Oprea au fost condamnaţi definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la șapte ani de închisoare, în dosarul Hidroloectrica, în care a fost condamnat şi fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş. Pena şi Oprea au fost condamnaţi pentru contractele care au adus prejudicii companiei Hidroelectrica şi care au dus la periclitarea sistemului energetic naţional.

În 3 mai 2016, Irina Socol a fost condamnată definitiv la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, de Curtea de Apel Bucureşti, care i-a redus cu un an pedeapsa primită la judecarea pe fond, în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice. Din pedeapsa Irinei Socol a fost scăzută durata reţinerii şi arestării preventive şi cea a arestului la domiciliu.

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă