13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO Președintele Iohannis a acceptat propunerile controversate ale PSD pentru cele trei...

VIDEO Președintele Iohannis a acceptat propunerile controversate ale PSD pentru cele trei fotolii de ministru. Reacția lui Liviu Dragnea

Președintele Klaus Iohannis a acceptat propunerile de miniștri înaintate, luni, de premierul Mihai Tudose. Șeful statului a luat act de demisiile Rovanei Plumb, Sevil Shhaideh și Răzvan Cuc, semnând decretele pentru numirea lui Paul Stănescu ca ministru al Dezvoltării Regionale, Felix Stroe ca ministru al Transporturilor și Marius Nica în funcția de ministru delegat pentru Fonduri Europene.


UPDATE 19,35: Cei trei noi miniștri, Paul Stănescu, Felix Stroe și Marius Nica au depus jurământul la Palatul Cotroceni, marți seară, în fața președintelui Iohannis. 

Primul care a depus jurământul a fost și cel mai controversat – Paul Stănescu.

Șeful statului nu a făcut nicio declarație la acest moment.


UPDATE 15.40: Liviu Dragnea este încântat că președintele Iohannis a acceptat propunerile PSD pentru cele trei portofolii ministeriale. "Nu am avut emoții, nici eu, nici colegii nominalizați. Sunt bine pregătiți. Nu, nu merg la ceremonie", a declarat șeful social-democraților.  

Totodată, Dragnea a spus că nu știe dacă președintele a cerut informații suplimentare despre cei trei miniștri. ”Habar nu am dacă a cerut, dar nu poți să ceri decât detalii constituționale”, a mai spus Liviu Dragnea.

"Nu mi-a cerut nimeni demisia, este o minciună", a replicat Dragnea, după ce jurnaliștii l-au întrebat dacă informația potrivit căreia Tudose i-ar fi cerut demisia este adevărată.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură va avea loc marți, 17 septembrie, la ora 19:30, la Palatul Cotroceni.

Premierul Mihai Tudose i-a trimis, în cursul zilei de luni, preşedintelui Klaus Iohannis propunerile de numire a trei noi miniştri, după ce liderii social-democraţi au votat, vineri, ca Paul Stănescu să preia funcţiile de vicepremier şi ministrul al Dezvoltării Regionale, în locul lui Sevil Shhaideh, Felix Stroe să preia ministerul Transporturilor, în locul lui Răzvan Cuc, şi Marius Nica să preia ministerului Fondurilor Europene, în locul Rovanei Plumb.

Cine sunt noii miniștri din Guvernul Tudose

Marius Nica a mai fost ministru al Fondurilor Europene în perioada martie-noiembrie 2015, până la demisia lui Ponta din funcţia de prim-ministru, iar în ianuarie Nica a fost numit secretar general în acelaşi minister. De asemena, Nica este un apropiat al Rovanei Plumb, lucrând, o perioadă, drept consilier al ministrului Fondurilor Europene. 





Felix Stroe, votat de colegii săi pesediști pentru preluarea portofoliului de la Transporturi, este un apropiat al lui Liviu Dragnea și un important susținător al șefului PSD. 

În timpul crizei politice din iunie, care a dus la căderea guvernului Grindeanu, Felix Stroe s-a plasat de partea lui Liviu Dragnea, condamnând acţiunile lui Sorin Grindeanu şi Victor Ponta. Organizaţia Constanţa a PSD a transmis atunci o declaraţie semnată de preşedintele Felix Stroe.

“Sorin Grindeanu şi Victor Ponta nu reprezintă partidul în tentativă de preluare prin forţă a puterii executive a statului. PSD condamnă categoric tentativă ilegitimă a celor doi foşti membri ai partidului, Sorin Grindeanu şi Victor Ponta, de a prelua puterea executivă a statului român. În toate aceste acţiuni ilegitime, cei doi nu reprezintă Partidul Social Democrat şi nu au niciun drept să angajeze numele partidului într-un asemenea demers care contravine grav tuturor principiilor democratice.

Forurile statutare de conducere ale partidului nu i-au mandatat să întreprindă vreuna dintre aceste acţiuni ilegitime, ceea ce înseamnă că cei doi acţionează strict în nume propriu, având întreagă răspundere, de orice natură, pentru faptele lor”, a declarat Stroe.

Conform Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație, “Felix Stroe, născut în 1955, este încă un cetățean român care a primit cetățenia Moldovei, decretul fiind semnat pe 21 noiembrie 2011 de către președintele interimar de atunci, Marian Lupu. Din CV-ul lui Stroe putem afla că acesta a fost ofițer activ în cadrul Marinei Militare iar cinci ani comandant pe nave de război.

În perioada 2000-2003, a fost viceprimar a municipiului Constanța și consilier local în același oraș iar de la 1 aprilie 2003 Director General al Societății Comerciale RAJA S.A., fosta regie județeană de apă. Alături de omul de afaceri Ion Dumitrache, Stroe controlează compania 2X1 Holding Cap Midia Shipyard SA, un șantier naval în localitatea Năvodari unde sunt reparate și navele Forțelor Navale Române.

În Republica Moldova, Felix Stroe figurează ca director la compania RAJA SRL, înregistrată pe 3 februarie 2011 în Gagăuzia, orașul Comrat (ca fondator apare RAJA SA, administrată de Stelian Budeș). Din 2012, compania este furnizor de apă în regiunea Comrat. Tot din 2012, Stroe este și cetățean de onoare al Comratului. Primarul din Comrat, Serghei Anastasov, afirmă că, în Comrat, nu mai activează RAJA SRL iar Felix Stroe e plecat la Constanța și revine mai rar prin Comrat”, scrie jurnalistul de investigaţii. 

Potrivit unei declaraţii de avere din 2012, Felix Stroe deţinea la acel moment nouă terenuri în judeţele Buzău şi Constanţa – două moştenite, şapte cumpărate – care însumau peste 90 de hectare. Împreună cu soţia, Stroe a edificat două case, una în Constanţa şi una în judeţul Buzău. Stroe era acţionar la 17 companii, acţiuni care la vremea respectivă valorau împreună aproximativ 600.000 de lei. De la una dintre aceste companii, Felix Stroe avea de încasat circa 407.000 lei.




Noul ministru al Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, un alt apropiat al lui Liviu Dragnea, a fost preşedintele Consiliului Județean Olt timp de opt ani, iar din 2016 e senator. El şi-a impus şi fratele pe listele parlamentare, Alexandru Stănescu, fiind deputat, iar soţia să a ajuns din profesor la Şcoală generală Vişina consilier la Ministerul Educaţiei. Familia Stănescu e reprezentată la nivel politic şi de tatăl celor doi fraţi parlamentari, care a fost primar PSD în comună Vişina până la 75 de ani.

Controversele legate de vicepreședintele PSD nu se opresc aici. În 2006, Stănescu a înființat o firmă, Olt Lacta Prod SRL, în 2006, împreună cu doi israelieni. Unul este Moshe Agavi, care a reprezentat niște companii off shore în România, printre care Seven Hills, ce se ocupa de afacerile imobiliare ale magnatului israelian Benny Steinmetz, scrie jurnalistul Cătălin Prisacariu.

Așa a ajuns într-un dosar DNA ca „grup infracțional”, pe lângă Truică Remus, Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz și alte persoane, cu scopul „dobândirii întregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al României Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți, instigarea și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare și prin traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici”. 





 

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă