8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportPremierul Tudose, despre vaccinarea copiilor: Trebuie să recunoaștem că e o problemă...

Premierul Tudose, despre vaccinarea copiilor: Trebuie să recunoaștem că e o problemă în România. Calea din urmă ar putea fi decăderea din drepturi

 Premierul Mihai Tudose a precizat, luni seara, în cadrul unei emisiuni de pe postul Antena 3, că decăderea din drepturi părintești ar putea fi soluția în cazul părinților care refuză vaccinarea.

„În primul rând am reușit să facem o inventariere a problemei. Trebuie să recunoaștem că e o problemă în România. (…) Prima dată am văzut cum stăm că au fost vaccinuri sau nu, că au fost și nu au fost distribuite și puse în operă. Domn'e, până la urmă eu mă așteptam ca la un medic responsabil (…) care dorește să facă programul de vaccinare să spună, să țipe, să vină la dumneavoastră în studio să spună: <<uite, domn'e, ce face statul ăsta, nu-mi dă vaccinuri>>, ori constatăm ulterior că pe anumite zone vaccinurile existau, dar nu s-a ocupat nimeni de acest lucru, pe principiul vine copilul singur, e în regulă, nu vine, asta e viața, înseamnă că nu a vrut. Nu se poate așa ceva", a declarat premierul Mihai Tudose, la postul de televiziune Antena 3.

Totodată, șeful Executivului a subliniat importanța campaniei de conștientizare a populației privind riscurile la care sunt expuși copiii nevaccinați.


Citește și:  Ce prevede Legea vaccinării, care va intra în vigoare în 2019

Proiectul Legii vaccinării, care intră în vigoare în 1 ianuarie 2019, prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei.


„Mulțumesc tuturor televiziunilor, tuturor canalelor media, inclusiv acelei lumi nou create gen Facebook, comunicare electronică, care a devenit foarte activă în susținerea acestui demers și cu efect extraordinar, a început efectiv să crească procentul (de vaccinare — n.r.) în ultimele două săptămâni. (…) datorită dumneavoastră, datorită acelor oameni minunați care au înțeles că e datorie și a lor ca români să convingă pe cât mai mulți că nu e un moft, că au fost boli eradicate în lumea aceasta prin simpla vaccinare", a mai spus Tudose.

Acesta a explicat că există, totuși, cazuri de părinți care refuză vaccinarea nu din lipsă de informare, ci „pentru că nu vrea, că nu vrea, că așa i-a intrat lui în cap".

 Premierul a adăugat că în cazul celor „îndărătnici" va trebuie găsită „o altă soluție", și nu a exclus introducerea în noua lege a vaccinării a măsurii decăderii din drepturi pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor lor.


Citește și:  Florian Bodog, despre criza vaccinurilor: Se vor da amenzi care pot ajunge și la zece mii de lei părinților care refuză informarea

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, luni, că părinții care vor refuza să participe la acțiunile de informare privind vaccinarea vor fi amendați. Astfel, sancțiunile ar putea ajunge și la zece mii de lei.


„Încercăm să găsim niște formule care să dea rezultate și avem discuții în momentul acesta cu niște specialiști în domeniul protecției copilului…un părinte poate fi decăzut din drepturi și dacă nu-și tratează copilul de răceală sau de gripă și atunci Protecția Copilului intervine și salvează copilul. Cred că tot aceasta este calea până la urmă. Nu poți să spui că ești părinte, ai trei copii, să spui: 'nu-i vaccinez că ai mei nu se îmbolnăvesc'. În general se cam îmbolnăvesc", a mai spus Mihai Tudose.

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă