14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPremierul Sorin Grindeanu susţine desecretizarea arhivei SIPA: Trebuie să terminăm odată cu...

Premierul Sorin Grindeanu susţine desecretizarea arhivei SIPA: Trebuie să terminăm odată cu aşa-zisele sperietori

Prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, a declarat, luni, că susţine desecretizarea arhivei SIPA, precizând că a avut discuţii cu ministrul Justiţiei pe această temă. Arhiva SIPA a fost readusă în atenţia opiniei publice de Dan Andronic, acesta susţinând că au fost copiate documente, potrivit Mediafax.

”Am avut o discuţie (cu Tudorel Toader – n.r.) pe de-o parte despre calendar şi anume proiectul legii de modificare – legile justiţiei – unde există acest orizont de timp de două săptămâni. Pachetul pe care trebuie să-l pregătim ca să venim în întâmpinarea decizie pilot de la OSCE – termenul nu mai e deja de 6 luni, sunt 5 luni – asta pe de-o parte. Pe de altă parte, fiind pe agenda publică, a fost cel legat de desecretizarea arhivei SIPA.

Eu susţin desecretizarea, şi o spun cât se poate de direct, respectând legea. Probabil există diverese nivele de secretizare ale acelor documente aflate în arhivă, i-am cerut domnului ministru să strângă date. Şi dânsul susţine acest lucru. Ba mai mult, eu cred că e foarte bine să ştim şi cei care în această perioadă – şi acesta este un lucru pe care trebuie să-l facă domnul ministru şi-l va face – au avut acces la acestă arhivă.

Susţin acest demers pentru că trebuie să terminăm odată cu aşa-zisele sperietori, himere pe care diverşi le au şi cea mai bună modalitate este asta respectând procedurile legale şi am convingerea că va respecta procedurile. În concluzie, susţin”, a declarat Sorin Grindeanu.

Pe aceeaşi temă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, că în acest moment se documentează privind instoricul constituirii arhivei SIPA, el menţionând că nu ştie ce se află în arhivă dar că, dacă aceasta va conţine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el.

„Nu pot spune un termen exact acum, pentru că sunt în momentul în care eu, la rândul meu, mă documentez privind istoricul constituirii, administrării fondului din arhivă. Când am desfăşurătorul cu toate elementele, atunci voi face o comisie şi vom vedea”, a spus Toader.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă