8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportCum s-a chinuit prim-ministrul Sorin Grindeanu să explice momentul în care președintele...

Cum s-a chinuit prim-ministrul Sorin Grindeanu să explice momentul în care președintele Klaus Iohannis a preluat controlul asupra Guvernului și a anunțat că amnistia e blocată | VIDEO

Premierul Sorin Grindeanu a ținut o conferință de presă după ședința de Guvern de la Palatul Victoria de miercuri dimineață, atunci când președintele Iohannis a intervenit și a prezidat ședința. La conferință a participat și Ministrul Justiției, Florin Iordache.

Premierul Sorin Grindeanu a răspuns câtorva întrebări ale jurnaliștilor, spunând că tot ce era pe ordinea de zi, s-a discutat. Potrivit celor spuse de premier, legea grațierii și modificările din Codul Penal nu au fost discutate în această ședință de Guvern.

“Am făcut tot ce era pe ordinea de zi. Am avut și o premieră, președintele țării are dreptul de a prezida ședințele din Guvern.

Vreau să spun că am adoptat acte normative și am continuat cu măsurile.

Prima ordonanță a fost “prima chirie”. Tot pe ordinea de zi, au mai fost acte normative care definesc limitele ministerelor pentru o bună funcționare. Am vorbit cu ministrul Finanțelor despre acest lucru. Au fost aprobate limitele de buget pentru fiecare minister în parte și astfel, au intrat 2% pentru apărare”, a precizat Sorin Grindeanu.

Primul ministru a spus că s-au discutat pe ordinea de zi numai lucrurile spuse din timp, moment în care jurnaliștii au protestat, spunând că au primit lista în momentul ședinței, și nu înainte așa cum este normal.

“Există în lucru acele proiecte, de grațiere și de modificare a Codului Penal.

Nu erau trecute pe ordinea de zi și nu s-a discutat despre aceste lucruri. Conform Constituției, avem voie să facem lucrurile astea? Da. Deci nu suntem împotriva legii. Am avut discuții cu ministrul Justiției, ce mi-a spus că ceea ce-și dorește e constitutional și se respectă legea.

Ministrul Justiției a afirmat că aceste proiecte sunt în lucru și au fost trimise spre consultare, iar grațierea nu vizează fapte de corupție și fapte grave.

“Există în lucru aceste lucruri și au fost trimise spre consultare la  CSM, Înalta Curte și Parchet General. Grațierea nu vizează fapte de corupție și fapte grave. Cele două acte au fost transmise tuturor celor interesați. Ministerul Justiției și-a asumat cele două acte normative. Sunt niște proiecte ce sunt în dezbatere la Parlament”

Sorin Grindeanu a afirmat că legea grațierii nu dezincriminează abuzul în serviciu și conflictul de interese.

Florin Iordache a mai spus că modificările au fost trimise în restul locurilor pentru o transparență cât mai mare. De asemenea, el a mai spus că ele vor fi publicate și pe site-ul Ministerului Justiției în cursul zilei de miercuri, 18 ianuarie.

Grindeanu a încercat să facă puțină lumină în acest caz, repetând din nou că nu a existat vreo ideea de a introduce aceste modificări pentru ordinea de zi a Guvernului.

“Sunt două propuneri ale min justitiei- grațiere și transpunerea unei modificări care privește drepturile cetățenilor la un proces echitabil. Clarificări legate de decizii ale Curții Constituționale. Ele sunt obligatorii”, a spus Grindeanu.

Cele mai citite

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

Asigurări de sănătate: despăgubirile cresc cu 27% în 2023, potrivit UNSAR

Românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 milioane lei. Cifra este în creștere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă