12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportFOTO. Întâlnirea sindicaliștilor din Poliție cu Mihai Tudose: Premierul a promis că...

FOTO. Întâlnirea sindicaliștilor din Poliție cu Mihai Tudose: Premierul a promis că va angaja 4.000 de oameni și va cumpăra 10.000 de mașini. Ministrul Carmen Dan vrea să completeze deficitul de polițiști cu jandarmi

Premierul Mihai Tudose discută, luni, de la ora 11.00, la Palatul Victoria cu sindicaliștii din Poliție, despre drepturile și obligațiile polițiștilor, pentru luarea unor măsuri care să prevină situații similare celei care a avut loc, la finalul săptămânii trecute, la Suceava, unde un agent de poliție a fost înjunghiat mortal în gara Burdujeni, informează Agerpres.


UPDATE 17.20: Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunțat că dorește să completeze, în mod provizoriu, deficitul de polițiști cu militari de la Jandarmerie.


UPDATE 15.20: Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, amenință să declanșeze proteste dacă polițiștii nu vor primi mai multe fonduri.

„Ne consultăm membrii și dacă nu vom primi răspunsuri ferme, scurte, în termen de o săptămână, vom face ce ne permite legea: mitinguri, pichetări și ce Dumnezeu vom putea face, cu respectarea legii. Am discutat dimprejur, am discutat altceva. S-a încercat printr-o manipulare ieftină, o diversiune ieftină, să ne arunce nouă în brațe Statutul polițistului: 'Faceți-l voi singuri'. Nicio problemă, eu îl fac. Dar nu ăsta era fondul problemei, noi nu am venit pentru statut astăzi. Pentru mine, important este de mâine polițistul să nu mai meargă singur în patrulă, polițistul să aibă vestă, să aibă pistol, să aibă mașină, să aibă benzină", a afirmat Coarnă, luni, după întâlnirea cu ministrul de Interne, Carmen Dan.


UPDATE 14,00: Surse din cadrul Academiei de Poliție au criticat ideea lansată de șeful Guvernului, de a angaja studenții încă de pe băncile facultății, pe motiv că studenții Academiei nu sunt încă pregătiți pentru misiuni reale, în stradă. 


13.10: Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, că se dorește încadrarea în MAI a studenților de la Academia de Poliție și a elevior de la școlile de agenți.

„Găsim o formulă ca promoția din 2018 să fie încadrată de acum. Deficitul este mai mare, 20.000 ar trebui să fie acum. De fapt, sunt 40.000 și restul sunt de suport. Le-am cerut ministrului Muncii și de Interne să găsească o soluție astăzi. Pornim de la premisa că cel care a stat deja doi ani în școală este mai bine pregătit decât o persoană de pe stradă”, a spus premierul.


12.25: Sindicaliştii din Poliţie au declarat, la ieşirea de la discuţiile cu premierul Mihai Tudose, că premierul le-a promis că vor achiziționa urgent 10.000 de mașini și că vor angaja 4.000 de persoane.

„Am convenit să trecem la achiziţionarea a 10.000 de autoturisme urgent. Într-un termen cât mai scurt, vom schimba Statulul poliţiştilor, în maxim o lună, o lună şi jumătate. Aici va fi introdus şi Ghidul carierei care să nu mai fie schimbat cu fiecare nou ministru. Există un ordin care spune că patrula este alcătuită din 2 poliţişti, nu unul singur sau un poliţist şi unul de la Poliţia Locală. Vor fi deblocate atâtea posturi câte avem nevoie. Am cerut ca minim 4.000 de oameni să fie angajaţi în acest an. Premierul a fost de acord să ne dea chiar mai mulţi"", a declarat unul dintre sindicaliştii care au participat la negocierile cu premierul Tudose, potrivit Realitatea.net.

12.05: „Am discutat despre faptul că, o dată cu statutul polițiștilor, vom avea și o reformă. I-am cerut primului-ministru să ceară Parchetului General și MAI să facă o situație a dosarelor penale existente în România și, acolo unde sunt dosare mai vechi de șase luni, să cerem explicații. Avem dosare care nu sunt rezolvate în termen rezonabil. Ca lider de sindicat, trebuie să fiu cinstit. E ultima problemă asta cu salarizarea, dar se rezolvă”, a spus liderul sindical Iulian Surugiu.

10.17: „Astăzi se discută la Minister despre „durerea” polițiștilor. Ca din experiența altor întâlniri, doamna ministru intenționează să se folosească din noi de liderii sindicali, pentru a convinge Poliția Română că se lucrează la îmbunătățirea situației polițistiului. În spiritul în care ne-am învățat, sindicaliștii ne vor da informații în favoarea Ministerului de Interne. Am vorbit cu doamna secretar Manta Costina, mi-a acceptat invitația, iar azi dimineață mi s-a comunicat că dl. Coadă se opune să participăm. Am obrăznicia să consider că sunt un mai bun reprezentant”, a declarat liderul unui sindicat al polițiștilor, sindicatul „Diamant”, care susține că nu a fost primit la negocieri din cauza unui alt lider de sindicat.

10.00: Premierul Mihai Tudose i-a solicitat ministrului de Interne, Carmen Dan, un raport cu măsurile avute în vedere după tragicul incident petrecut la Suceva, potrivit unor surse oficiale, citate de Agerpres.

În paralel, luni, de la ora 10.30, conducerea MAI va avea o întrevedere la sediul ministerului cu reprezentanţi ai tuturor structurilor sindicale din Poliţie.


„Din punctul meu de vedere, nu mai vreau patrule de unul singur. Atunci când ai un singur polițist, care trebuie să patruleze într-o zonă — se subînțelege că acea zonă are un potențial infracțional sau negativ—, el își pune gratuit viața în pericol. Nu poți să îl trimiți de unul singur. Se vor trimite echipe, chiar dacă este vorba de echipe mixte alcătuite din polițiști și jandarmi", a declarat Mihai Tudose, sâmbătă.

Preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat, pentru Mediafax, că, ţinând cont de efectivele actuale, nu se poate face patrularea cu doi oameni, aşa cum a cerut premierul Tudose, fiind nevoie de 20.000 de oameni angajaţi la nivel naţional.

 „Din punct de vedere al efectivelor actuale şi dacă ţinem în fiinţă aceleaşi unităţi de poliţie, nu este posibil. În mediul rural, şi poliţiile de transporturi feroviar şi naval, cu certitudine nu este posibil. Acum funcţionăm în mediul rural şi în poliţiile de transporturi feroviar şi naval 80 la sută pe sistem de avarie, cu un singur om pe schimb. Schimbul doi şi trei de regulă este asigurat de un singur poliţist, din lipsă de efective", a declarat prşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă.

Sindicalistul a precizat că sunt două modalităţi pentru ca patrularea să nu se mai facă cu un singur om: ori se restrâng posturile de poliţie teritoriale, ceea ce înseamnă închiderea unora dintre acestea, ori se angajează oameni.

„Pentru viitor trebuie diminuat deficitul de personal. Pe noi ne-a chemat doamna ministru luni la o discuţie pe tema asta. Ar trebui o reanaliză a acestor posturi de poliţie din rural şi o comasare a lor cu un anumit grafic de patrulare unde să formezi din minim doi poliţişti tura de serviciu. Să cooptăm şi Jandarmeria, mă gândesc la o acţiune comună cu Jandarmeria, să ne ajute în mediul rural. Soluţia clară, optimă este de angajare de oameni. Noi cârpim, folosim tertipuri de termen scurt ca să încercăm să rezolvăm, dar nu ţine, nu sunt oameni. În momentul ăsta, cu 20.000 de oameni la nivel de ţară cred că putem să respirăm cât de cât uşuraţi şi să formăm aceste patrule în rural, în poliţie transporturi, ordine publică. 20.000 de oameni ca să funcţionăm cu doi poliţişti pe tură", a mai spus el.

Polițistul Sorin Vezeteu a fost înjunghiat mortal joi seară, în timp ce era de serviciu în Postul de Poliție Transporturi Feroviare din Gara Burdujeni (Suceava). Autorul, Ioan Beșa, a fost arestat pentru 30 de zile.


Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă