16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportPremierul Mihai Tudose: Vizita la Chișinău este una simbol, de susținere ...

Premierul Mihai Tudose: Vizita la Chișinău este una simbol, de susținere parcursul proeuropean al Republicii Moldova

Premierul Mihai Tudose a precizat, vineri, că vizita efectuată la Chișinău este una „simbol”, care arată angajamentul ferm al României de a susține parcursul proeuropean al Republicii Moldova, potrivit Agerpres.

„Este o vizită simbol de angajament ferm în ceea ce privește intenția României față de Moldova de continuare a demersurilor noastre de a susține drumul (…) Moldovei către Uniunea Europeană, parcursul proeuropean către Uniunea Europeană. Parcurs care, în ultimii doi ani, s-a dovedit de succes. Am văzut niște indicatori de popularitate, dacă vreți, sau încredere în instituții ale statului. Acum doi ani erau toate între 7% și 10-11% că e vorba de parlament, de guvern, de justiție. Acum lucrurile s-au schimbat și reformele pe care Guvernul Republicii Moldova le-a început și le desfășoară în condiții foarte bune au dat rezultate", a declarat premierul Mihai Tudose pentru TVR 1, la finalul vizitei.



 

 

În ceea ce privește cooperarea bilaterală pe proiecte cu impact economic și infrastructura critică, premierul a menționat că în privința finalizării gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău se au în vedere termene și etape clare.

„Dacă drumul Moldovei este clar către vest, către Uniunea Europeană, atunci interconectările pe sistemele vitale pentru orice țară de energie, gaz și energie electrică este clar că ar trebui să fie interconectate (…) cu restul Europei. (…) România fiind vecinul Moldovei cu aceste structuri, de data aceasta nu mai vorbim dacă se face, ci vorbim de etape, de termene de finalizare. S-a mai vorbit și pe vremea altor guverne, s-au mai schimbat guvernele și la București, s-au mai schimbat guvernele la Chișinău. Important este că, poate nu întotdeauna viteza de deplasare a fost cea optimă, dar direcția a fost aceeași. Niciun guvern de la Chișinău și niciun guvern de la București atunci când s-au schimbat nu au negat sau abandonat aceste proiecte. Nu s-a mai apăsat pe accelerație cu același entuziasm întotdeauna", a mai spus șeful Executivului.

Totodată, el a vorbit și despre realizarea unor proiecte comune, inclusiv cu fonduri europene. Astfel, Mihai Tudose a menționat că până la ședința comună de Fuvern, anunțată să aibă loc în toamna acestui an, la Chișinău, vor avea loc întâlniri periodice, o dată pe lună sau la trei luni, în format de comitete interministeriale care vor analiza stadiul de implementare a proiectelor bilaterale.



 

 

„Iar apoi ședințele de guvern comune să facă acel raport de progres pe aceste ateliere. Și atunci fiecare dintre proiecte, că e vorba de energie, că e vorba de infrastructură, învățământ, sănătate, protecția mediului, de utilizare în comun a fondurilor europene, vor fi rezultate din aceste ateliere de lucru interministeriale dintre România și Moldova. Prima analiză va fi cumva în această toamnă, în ședința de guvern comună ce va avea loc la Chișinău", a mai spus premierul Mihai Tudose.



 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...
Ultima oră
Pe aceeași temă