14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPredoiu, despre raportul pe justiţie al CE: Mi-e teamă că va fi...

Predoiu, despre raportul pe justiţie al CE: Mi-e teamă că va fi un tablou pictat în tonuri sumbre

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu a declarat pentru Digi 24 că estimează că raportul pe justiţie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene va fi „umbrit, un tablou pictat cu tonuri sumbre, pentru că întreaga atmosferă a împietat asupra unei dinamici care se instalase” în România, informează digi24.ro.

Fostul ministru al Justiţiei nu vede cu ochi buni raportul pe justitie care urmează să fie publicat de Comisia Europeană. Întrebat cine va primi bila albă, Predoiu a afirmat că nu crede că va mai fi atât de simplu.

„Mi-e teamă că va fi umbrit, un tablou pictat în tonuri sumbre pentru ca întreaga atmosferă a impietat asupra unei dinamici care se instalase. Era foarte mult de muncă, încă un ciclu sau două de implementare a reformelor dar se lucra. În trei – şase ani cred că sistemul judiciar era compatibil cu oricare din EU. Problema este că pe undeva ne-am oprit”, a comentat Cătălin Predoiu, la Digi24.

Citeşte şi CE publică raportul MCV: se aşteaptă CRITICI privind CSM, imunităţile aleşilor şi statul de drept

Fostul ministru al Justiţiei consideră că două dintre cele 11 puncte pe care premierul Victor Ponta şi le-a asumat în faţa preşedintelui Comisiei Europene, despre care astăzi a declarat că le-a îndeplinit în totalitate, au în continuare probleme.

“Premierul e un foarte bun comunicator. Nu poţi rezolva fondul doar prin comunicare. Cele 11 puncte ţin doar criteriul respectării statului şi regulii de drept, criteriu ridicat în premieră în raportul din vară. Din cele 11, două recomandări, şi nu „porunci”, au fost legate de integritatea în mediul politic şi criterii de departajare a intereselor publice de cele private. Se recomanda adoptarea unor reguli care să întărească, într-adevăr, criteriile de integritate în ceea ce priveşte parlamentarii, se poate constata dacă s-a făcut aşa sau nu”, a declarat Cătălin Predoiu, precizând că în cele două cazuri „problemele subzistă”.

Întrebat concret cât va mai dura MCV, Cătălin Predoiu a declara: “Cred că raportul de maine ne va arăta dacă e o chestie de durată sau un raport prost, nu e primul raport prost, şi în mandatul meu. (…) Miza este mult mai mare decât un simplu bilanţ al unui ministru sau preşedinte CSM. Miza e statutul nostru în rândul statelor europene”, a conchis Cătălin Predoiu.

În contextul limitării accesului la informaţiile din raport înaintea publicării, fostul ministru al Justiţiei remarca faptul că în ultimii ani se abandonase această teza a politizării raportului pe justiţie şi spune că această joacă cu raportul în meciul politic din Romania a penalizat Bucureştiul în raport cu CE: „Îl priveam ca pe un exerciţiu firesc de combatere a corupţiei. Ultimele luni au demonstrat că cel puţin din ţară el a fost jucat politic de ambele tabere, acest lucru a fost receptat cu rezerve la Bruxelles”, a comentat Cătălin Predoiu.

Citeşte şi Ponta: Raportul pe Justiţie e MAI BUN decât mă aşteptam

Fostul ministru al Justiţiei este rezervat în privinţa ridicări MCV sau a extinderii sale într-o variantă mai „light” peste toate statele UE: “Să nu ne îmbătăm cu apă rece şi să credem că reluarea propunerii de a extinde MCV pentru toate statele nu va avea succes dacă pe teren nu continuăm ce am început. Problema nu era încotro merg sau dacă facem reforme, problema se redusese la nivelul ritmului şi progresului de implementare a lor”, a comantat Cătălin Predoiu.

“E o atitudine de protocol, de distanţare”, a apreciat el.

Fostul ministru consideră că raportul din vară a fost unul dezastruos pentru România şi a depăşit ca importanţă mizele din sistemul judiciar.

“A fost un raport dezastruos pentru poziţia României în contextul european şi cred că trebuia luat în serios imediat, dincolo de orice dezbateri politice. Acest raport a depăşit ca importanţă mizele din sistemul judiciar”, a declarat Cătălin Predoiu.

“Acest raport a devenit practic un fel de radiografie a capacităţii României de a se alinia unor valori şi unor mecanisme europene în faţa cărora ne-am angajat atunci când am intrat în Uniunea Europeană, că vom face o serie de reforme în sistemul judiciar, în combaterea corupţiei. De aceea cred că era foarte important, părerea mea e că ar fi trebuit să fie prioritatea clasei politice româneşti imediat după publicarea lui, dincole de orice separaţiuni ideologice sau de obiective politice, cum au fost suspendarea sau alegerile parlamentare de mai târziu, din iarnă”, a declarat fostul ministru al Justiţiei.

Întrebat dacă consideră limbajul Comisiei Europene prea dur, Cătălin Predoiu a răspuns: “Sunt de acord că poate ar fi trebui să ne luptăm pentru atenuarea acestui limbaj, dar în acelaşi timp trebuie să conştientizăm faptul că ei au fost foarte surprinşi de turnura evenimentelor, nu cele politice, să ne înţelegem foarte bine, ci de instrumentele juridice folosite în lupta politică. Aici a fost problema. Ca să nu fiu greşit înţeles: problema nu e cine pe cine a suspendat, şi pentru ce motiv, ci dacă au fost motive, cum s-a procedat, ce măsuri s-au luat şi eventual după aceea cum s-au redresat ele dacă ele au fost greşite. Aici a fost toată chestiunea”. „Ce s-a văzut astă vară e că nu practicăm valorile europene, nu credem în ele”, a conchis fostul ministrul al Justiţiei.

În ultimul raportul de monitorizare pe justiţie MCV, dat publicităţii în 18 iunie, Comisia Europeană recomanda României să respecte statul de drept şi să ia măsuri imediate pentru eliminarea actualelor controverse declanşate de ultimele evenimente politice şi decizii luate de autorităţile de la Bucureşti.

Şeful Guvernul României, Victor Ponta, a transmis marţi, cu o zi înainte de publicarea raportului pe justiţie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) al Comisiei Europene, că a îndeplinit toate punctele convenite vara trecută cu preşedintele instituţiei, Jose Manuel Barroso.

Premierul Victor Ponta susţine că cele 11 puncte convenite cu preşedintlee Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au fost îndeplinite.

“Cele 11 puncte convenite cu Preşedintele Comisiei Europene au fost îndeplinite în totalitate. Guvernul a fost şi continuă să rămână profund angajat în asigurarea independenţei justiţiei şi întărirea statului de drept”, se arata în comunicatul Guvernului.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă