5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportPPMT îi cere lui Kelemen să publice pactul cu USL, inclusiv anexele...

PPMT îi cere lui Kelemen să publice pactul cu USL, inclusiv anexele secrete

Vicepreşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, i-a cerut joi liderului UDMR, Kelemen Hunor, să facă public textul pactului semnat cu USL, dar şi anexele secrete care se referă, probabil, la articolul 1 din Constituţie, relatează Agerpres.

‘Dacă într-adevăr s-a convenit că UDMR va da o declaraţie de loialitate articolului 1 din Constituţie, dacă este inclus în pact, nu se ştie exact, pentru că declaraţiile sunt ambigue, dacă aceste anexe secrete conţin şi alte clauze, vom afla oricum, dar nu putem merge mai departe decât dacă aceste lucruri sunt cunoscute,’ a declarat vicepreşedintele PPMT.

Szilagyi a precizat, în conferinţă de presă, că acest pact, semnat încă din timpul verii în preajma referendumului pentru demiterea preşedintelui ţării, este ‘cea mai mare surpriză, şocantă,’ dar care este, în acelaşi timp, ‘un semn al crizei politice şi morale’ al politicii duse de UDMR. El a amintit, în acest sens, primul pact secret, de la Neptun, la începutul anilor 90, când unii lideri au negociat în spatele conducerii de atunci, fără nici un mandat, acest stil de a face politică fiind continuat de reprezentanţii Uniunii, a susţinut Szilagyi.

Alături de Zatyko Gyula, preşedintele PPMT pe regiunea Partium, şi Csomortanyi Istvan, secretar general PPMT Bihor, liderul PPMT a declarat că anul 2012 a fost foarte important pentru PPMT, care, trecând prin alegeri locale şi parlamentare, se poate spune ‘cu satisfacţie’, chiar dacă nu au intrat în Parlament, că “este pe o curbă crescătoare”.

‘Am reuşit să fim prezenţi pe scena politică nu numai în Ardeal, dar şi la nivel naţional şi să punem câţiva piloni de bază în ceea ce priveşte construcţia partidului. (…) Temele alese de noi, autonomia şi federalismul, ne-au arătat că au o susţinere crescândă şi vom continua construirea partidului pe acest program,’ a menţionat Szilagyi.

La capitolul pierderi, el a apreciat ca o dezamăgire faptul că, deşi îl considerau ca posibil aliat, Partidul Civic Maghiar s-a dovedit a fi, din cauza liderilor, ‘un partid satelit al UDMR-ului’.

Cu toate că au propus la începutul anului ca politica maghiară să fie reconsiderată într-o nouă unitate, într-o coaliţie fundamentată de dialogul dintre politic, sfera civilă şi reprezentanţii clerului, ai Bisericilor istorice, intenţia PPMT a fost întâmpinată cu refuz, dar conducerea partidului este deschisă în continuare la dialog.

‘Vine un an extrem de greu, cu modificarea Constituţiei, reforma teritorial-administrativă şi chiar dacă ne ciocnim politic, eu cred că trebuie să pornim dialogul. Sperăm ca şi UDMR să accepte ideea ca dialogul politic să aibă loc nu numai cu USL sau cu alte partide din Parlament, ci şi cu partidele comunităţii pe care o reprezintă şi ei,’ a subliniat vicepreşedintele PPMT.

Szilagyi a atenţionat asupra celor aproape 600.000 de etnici maghiari care nu s-au prezentat la vot la alegerile parlamentare, un potenţial pentru creşterea partidului, dar şi faptul că o mare parte din etnici se simt nereprezentaţi sau ‘nu mai văd rostul exprimării votului’.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă