9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportNoi reguli pentru executarea pedepselor cu închisoarea. Câte zile de reducere primesc...

Noi reguli pentru executarea pedepselor cu închisoarea. Câte zile de reducere primesc ”scritorii” din pușcării

Senatul a adoptat tacit – fără dezbatere și fără vot – o iniţiativă legislativă a opt parlamentari UDMR prin care se propune ca persoanele condamnate la închisoare de cel mult un an să îşi execute pedeapsa la domiciliu.

Un alt articol prevede ca pentru fiecare lucrare ştiin-ţifică elaborată şi publicată în timpul detenţiei pedeapsa să se reducă cu 20 de zile. Noua prevedere ar urma să o anuleze pe cea a Guvernului Dacian Cioloș, care anul trecut a aprobat o ordonanță de urgență ce stabilea că deţinuţii vor beneficia de reducerea a 20 de zile din pedeapsă indiferent de numărul lucrărilor cu valoare ştiinţifică publicate. Înainte de ordonanța menționată, deţinuţii beneficiau de o reducere a pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare lucrare publicată.

Practic, proiectul adoptat de Senat reintroduce posibilitatea ca reducerea pedepsei să crească proporțional cu numărul de cărți publicate. Anterior, eliberarea unor deținuți pe baza redactării unor cărți a provocat un scandal, după ce s-a descoperit că, în 2015, 167 de persoane aflate în detenție au scris 337 de lucrări pe baza cărora au fost eliberate. Printre cei care au beneficiat de această prevedere s-au numărat Dan Voiculescu, Dinel Staicu, Dan Diaconescu, Sorin Roșca Stănescu, Mihai Stoica, Ioan Niculae, Corneliu Iacobov, Gheorghe Copos, Cătălin Voicu, George Becali, Relu Fenechiu sau Cristian Borcea.

Termene reduse

Invocând deciziile -CEDO împotriva României, iniţiatorii mai propun schimbarea termenelor pentru liberarea condiționată. Noul proiect prevede că, în cazul pedepsei care nu depăşeşte zece ani de închisoare, liberarea să poată fi aplicată dacă cel condamnat a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei, şi nu două treimi, cum este în prezent. Pentru pedepse mai mari de zece ani, cel condamnat ar putea fi eliberat condiţionat dacă a executat două treimi din pedeapsă, şi nu trei pătrimi, cum este în prezent. De asemenea, cei cu pedepse mari pot beneficia de liberarea condiţionată după 15 ani de închisoare executaţi, şi nu 20 de ani, cum este legislaţia în vigoare.

Iniţiatorii mai propun ca regimul închis de detenţie să se aplice iniţial doar persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani. Forma actuală a legii nu include prevederea „pentru fapte comise cu violenţă”.

Actul normativ prevede reduceri mai mari ale pedepselor pentru persoanele condamnate care prestează muncă remunerată sau neremunerată. „În cazul în -care se prestează o muncă remunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă; (…) pentru muncă neremunerată se consideră 3 zile executate pentru 2 zile de muncă şi pentru munca prestată pe timpul nopţii se consideră 2 zile executate pentru o noapte de muncă” – stipulează proiectul de act normativ. 

650 de deținuți eliberați

În paralel cu aprobarea tacită de Senat a noului proiect, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost prezent ieri la Camera Deputaților pentru a vorbi despre situația din penitenciare. Demnitarul a arătat că în penitenciare sunt 25.093 de deţinuţi, fiind cu 5.972 de deţinuţi peste capacitatea de cazare la standardul de patru metri pe deţinut. „Ca urmare a aplicării Legii 169 au ieşit în prima zi 529, iar până astăzi 650 de deţinuţi”, a adăugat Tudorel Toader.

El a menţionat că deţinuţii din penitenciare sunt oameni care au nevoie de condiţii la standarde europene şi că Legea 169 a recursului compensatoriu a fost adoptată înainte de mandatul său de ministru. ”Proiectul Legii 169 a venit de undeva de anul trecut, iniţiat de ministrul Justiţiei de la vremea respectivă, a plecat de la Ministerul Justiţiei cu ideea de a fi considerate 3 zile câştigate pentru -beneficiul liberării condiţionate. (…) Parlamentul  a mărit intervalul la 6 zile considerate executate la 30 executate în condiţii necorespunzătoare. Legea nu a fost adoptată la -Ministerul Justiţiei, a fost adoptată de Parlament”, a mai spus ministrul Justiţiei. Ce a ”uitat” să menționeze Toader a fost că amendamentele -controversate au fost votate de majoritatea PSD-ALDE, care a decis și că aplicarea regulilor se face la nivelul întregului -penitenciar, și nu la nivel de celulă, ca în proiectul inițial.   

Penitenciare noi

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a menţionat, ieri, că intenţionează construirea a două penitenciare noi, menţionând în acest sens penitenciarul din Berceni, care se află în faza de studiu de fezabilitate. Tudorel Toader a adăugat că doreşte şi construirea unui penitenciar la Caracal, dar nu a primit avizul favorabil din partea Statului Major al Armatei, având în vedere că locaţia ar fi fost în vecinătatea bazei de la Deveselu. El a mai spus că sunt 25.093 de deţinuţi în penitenciare şi doar 13.000 de funcţionari cu statut special și a promis că va suplimenta schema de personal a ANP cu 1.000 de locuri.

 

» Un alt proiect, iniţiat de 11 senatori PNL, prin care se propun supravegherea cu brăţara electronică, echivalarea zilelor de muncă în folosul comunităţii şi executarea pedepsei în weekend ca măsuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate, a fost adoptat tacit, de asemenea, de Senat.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă