Noi reguli pentru executarea pedepselor cu închisoarea. Câte zile de reducere primesc ”scritorii” din pușcării

de Romulus Georgescu , 15 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 08:35, 15 noiembrie 2017
Noi reguli pentru executarea pedepselor cu închisoarea. Câte zile de reducere primesc ”scritorii” din pușcării

Senatul a adoptat tacit – fără dezbatere și fără vot – o iniţiativă legislativă a opt parlamentari UDMR prin care se propune ca persoanele condamnate la închisoare de cel mult un an să îşi execute pedeapsa la domiciliu.

Un alt articol prevede ca pentru fiecare lucrare ştiin-ţifică elaborată şi publicată în timpul detenţiei pedeapsa să se reducă cu 20 de zile. Noua prevedere ar urma să o anuleze pe cea a Guvernului Dacian Cioloș, care anul trecut a aprobat o ordonanță de urgență ce stabilea că deţinuţii vor beneficia de reducerea a 20 de zile din pedeapsă indiferent de numărul lucrărilor cu valoare ştiinţifică publicate. Înainte de ordonanța menționată, deţinuţii beneficiau de o reducere a pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare lucrare publicată.

Practic, proiectul adoptat de Senat reintroduce posibilitatea ca reducerea pedepsei să crească proporțional cu numărul de cărți publicate. Anterior, eliberarea unor deținuți pe baza redactării unor cărți a provocat un scandal, după ce s-a descoperit că, în 2015, 167 de persoane aflate în detenție au scris 337 de lucrări pe baza cărora au fost eliberate. Printre cei care au beneficiat de această prevedere s-au numărat Dan Voiculescu, Dinel Staicu, Dan Diaconescu, Sorin Roșca Stănescu, Mihai Stoica, Ioan Niculae, Corneliu Iacobov, Gheorghe Copos, Cătălin Voicu, George Becali, Relu Fenechiu sau Cristian Borcea.

Termene reduse

Invocând deciziile -CEDO împotriva României, iniţiatorii mai propun schimbarea termenelor pentru liberarea condiționată. Noul proiect prevede că, în cazul pedepsei care nu depăşeşte zece ani de închisoare, liberarea să poată fi aplicată dacă cel condamnat a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei, şi nu două treimi, cum este în prezent. Pentru pedepse mai mari de zece ani, cel condamnat ar putea fi eliberat condiţionat dacă a executat două treimi din pedeapsă, şi nu trei pătrimi, cum este în prezent. De asemenea, cei cu pedepse mari pot beneficia de liberarea condiţionată după 15 ani de închisoare executaţi, şi nu 20 de ani, cum este legislaţia în vigoare.

Iniţiatorii mai propun ca regimul închis de detenţie să se aplice iniţial doar persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani. Forma actuală a legii nu include prevederea „pentru fapte comise cu violenţă”.

Actul normativ prevede reduceri mai mari ale pedepselor pentru persoanele condamnate care prestează muncă remunerată sau neremunerată. „În cazul în -care se prestează o muncă remunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă; (...) pentru muncă neremunerată se consideră 3 zile executate pentru 2 zile de muncă şi pentru munca prestată pe timpul nopţii se consideră 2 zile executate pentru o noapte de muncă” - stipulează proiectul de act normativ. 

650 de deținuți eliberați

În paralel cu aprobarea tacită de Senat a noului proiect, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost prezent ieri la Camera Deputaților pentru a vorbi despre situația din penitenciare. Demnitarul a arătat că în penitenciare sunt 25.093 de deţinuţi, fiind cu 5.972 de deţinuţi peste capacitatea de cazare la standardul de patru metri pe deţinut. „Ca urmare a aplicării Legii 169 au ieşit în prima zi 529, iar până astăzi 650 de deţinuţi”, a adăugat Tudorel Toader.

El a menţionat că deţinuţii din penitenciare sunt oameni care au nevoie de condiţii la standarde europene şi că Legea 169 a recursului compensatoriu a fost adoptată înainte de mandatul său de ministru. ”Proiectul Legii 169 a venit de undeva de anul trecut, iniţiat de ministrul Justiţiei de la vremea respectivă, a plecat de la Ministerul Justiţiei cu ideea de a fi considerate 3 zile câştigate pentru -beneficiul liberării condiţionate. (...) Parlamentul  a mărit intervalul la 6 zile considerate executate la 30 executate în condiţii necorespunzătoare. Legea nu a fost adoptată la -Ministerul Justiţiei, a fost adoptată de Parlament”, a mai spus ministrul Justiţiei. Ce a ”uitat” să menționeze Toader a fost că amendamentele -controversate au fost votate de majoritatea PSD-ALDE, care a decis și că aplicarea regulilor se face la nivelul întregului -penitenciar, și nu la nivel de celulă, ca în proiectul inițial.   

Penitenciare noi

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a menţionat, ieri, că intenţionează construirea a două penitenciare noi, menţionând în acest sens penitenciarul din Berceni, care se află în faza de studiu de fezabilitate. Tudorel Toader a adăugat că doreşte şi construirea unui penitenciar la Caracal, dar nu a primit avizul favorabil din partea Statului Major al Armatei, având în vedere că locaţia ar fi fost în vecinătatea bazei de la Deveselu. El a mai spus că sunt 25.093 de deţinuţi în penitenciare şi doar 13.000 de funcţionari cu statut special și a promis că va suplimenta schema de personal a ANP cu 1.000 de locuri.

 

» Un alt proiect, iniţiat de 11 senatori PNL, prin care se propun supravegherea cu brăţara electronică, echivalarea zilelor de muncă în folosul comunităţii şi executarea pedepsei în weekend ca măsuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate, a fost adoptat tacit, de asemenea, de Senat.

Comentarii

 • Adrian

  15 noiembrie 2017 20:07

  Astia din puscarie care scriu au citit numai CAPRA CI TREI IEZI Ca Becali si probabil Romanul SCUFITA ROSIE

  raspunde comentariului
 • Radu

  15 noiembrie 2017 20:05

  In felul asta Romania devine o natie de "SCRIITORI" si "SAVANTI" aka Elena Ceausescu

  raspunde comentariului
 • Radu

  15 noiembrie 2017 20:05

  In felul asta Romania devine o natie de "SCRIITORI" si "SAVANTI" aka Elena Ceausescu

  raspunde comentariului
 • costica

  15 noiembrie 2017 12:14

  Bani acasa, garantat, avem DOVADA VIDEO! Iti vom arata DOVADA VIDEO cu OAMENI REALI care deja AU CASTIGAT BANI folosind aceasta oportunitate noua si unica! Vei castiga si tu bani aici, garantat, simplu si eficient! Iti oferim contract si seriozitate maxima! Cauta-ne urgent si cere mai multe informatii la adresa noastra de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • vasile

  15 noiembrie 2017 11:53

  da ce, senatorii știu ce-i aia o lucrare științifică ? Ei cu studii la ff și la 40 de ani...

  raspunde comentariului
 • tot ala

  15 noiembrie 2017 10:12

  MAFIA,CORUPTIA COT LA COT,,BAT PALMA CU JUSTITIA,DICTATURA ,DICTOCRATIA MAFIEI,DE STAT,DOAMNA PURTATOARE DE CUVINTE, DESPRE STAT SI PARALELII SI PARALELELE,DEEP STAT,NU-O VEZI,NICI LOCATARUL,CETATEANUL INSTAURAT,LA SCOTROCENI,SUNTEI ORBI SAU FACETI,PE PROSTII ?

  raspunde comentariului
 • un roman

  15 noiembrie 2017 10:05

  LA VILA SI CONACE,MAFIOTII,CORUPTII,INFRACTORII MARI,AI STATULUI,PUSCARIA,PENITENCIARULREEDUCAREA,O FIE IN CURIND,PTR AIA CE RIDICA GLASUL,SE OPUN REGIMULUI SISTEMULUI,PTR CEI CE STRIGA PREA TARE,DEMONSTREAZA SINU SE LEGITIMEAZA,CIT VREAU MUSCHII LOR! PUSCARIA,E PTR PROSTI,FRAIERI SI AIA MICI,BATRINII CARE FURA,UN BRAT DE LEMNE SA SE INCALZEASCA SA NU MOARA DE FRIG

  raspunde comentariului
 • un roman

  15 noiembrie 2017 9:56

  ORGANIZATIA,GRUPAREA,GRUPARILE,CU JUSTITIA, TOT INAINTE, CU ELIBERAREA,LEGALIZAREA,MAFIEI SI CORUPTIEI,A GRUPARILOR,DE CRIMA ORGANIZATA,EI TOT RELAXEAZA ,DELIBEREAZA SI SE ELIBEREAZA, CINE CURATA,PUTREGAIUL MARE DE DECENI,DE LAUN REGIM,LA ALTUL,CIUMA,CANCERUL,MAFIOTII,CORUPTII,INFRACTORII,SANTAJABILI DIN JUSTITIE

  raspunde comentariului
 • un roman

  15 noiembrie 2017 9:34

  Dl.Rares,cum ai pomesti seara,cum apare,de zor ,de dimineata de presa,tot un show,tam-tam,fara catuse, Babuinii fac,agitatie zgomot,agitatie mare,mai nou,din nou,pe grupuri,pe famili si triburi Starea Nației - 14 noiembrie 2017

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design