13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPonta: Cei mai buni comunişti au fost legionari, dar în cazul lui...

Ponta: Cei mai buni comunişti au fost legionari, dar în cazul lui Tismăneanu e invers

Presedintele PSD Victor Ponta îl critică pe Vladimir Tismăneanu pentru acuzaţiile sale la adresa lui Adrian Păunescu şi face un apel de a arăta României că poţi să fii intelectual şi fără “să-l pupi pe Băsescu în acel loc în care preşedintele are dureri când vine vorba de oameni de cultură”, potrivit Newsin.

“Am văzut cum, imediat după postarea mea despre dnii. Cărtărescu şi Mihăieş, a sărit, cum altfel, şi partenerul lor Dnul. Tismăneanu! Un prieten foarte bun îmi spune mereu, când vorbim de trădători, că ! Are mare dreptate, dar uite că se poate şi invers – Vladimir Tismăneanu”, scrie Ponta pe blog.

Pesedistul explică faptul că reacţia sa la atacul lui Tismăneanu vine după ce, imediat după postarea pe blog a articolului în care istoricul îl critica pe Ponta, acesta a scris şi un articol critic la adresa lui Adrian Paunescu, în care poetul era catalogat “cu o ură şi un limbaj incalificabil, chiar în ziua în care a decedat”. “Zi în care toată România (ţară cu care Tismăneanu şi şefii lui au atât de puţin în comun) îl plângea! Cum poate să fie cineva atât de lipsit de cea mai minimă decenţă sau de un pic de teamă faţă de judecata la care toţi, mai devreme sau mai târziu, vom ajunge – mă refer bineînţeles la cea divină?”, explică Ponta.

Liderul PSD enumeră în continuare trei surse din care, în opinia sa, “acest rău suprem” provine în cazul lui Tismăneanu, notând, în primul rând, faptul că istoricul primeşte bani de la stat prin intermediul Institutului de Studii Populare, condus la solicitarea “unui alt anticomunist notoriu – Traian Băsescu – cel care lupta cu sistemul la Anvers, făcând bişniţă cu blugi şi baxuri de Kent”.

În al doilea rând, spune Ponta, Tismăneanu locuia în zona Primăverii în perioada comunistă şi făcea liceul “de elită al beizadelelor comuniste”, fiind coleg cu Nicu Ceauşescu, însă îl acuză pe preşedintele PSD de fapte comise în anii 1950, când acesta nici nu se născuse. “În timp ce eram la liceu împreună cu cei de vârsta mea şi am ieşit pe stradă să-l gonim pe Ceauşescu, criticul meu domn Tismăneanu era prin America la cursuri despre cum să trădezi părând că ţi-ai schimbat ideile!”, acuză Ponta.

Ponta afirmă că, în articolul critic la adresa lui Mircea Cărtărescu şi Mircea Mihăieş, el nu făcea decât să “redea” limbajul tipic propagandei naziste folosit de cei “doi aşa-zişi intelectuali”, însă Tismăneanu a sărit să-i apare “cu aceleaşi expresii şi acelaşi dispreţ faţă de adevăr pe care, repet, îl puteţi găsi fie la propaganda lui Goebbels, fie la tovarăşii cu care Domnia Sa a mers la şcoală şi la chefuri de nomenclaturişti!”.

“Concluzia e simplă – trebuie să arătăm că în România poţi să fii intelectual şi fără să-ţi trădezi părinţii şi chiar ţara, fără să iei bani publici şi fără să-l pupi mereu pe Băsescu în acel loc în care Preşedintele nostru are dureri când vine vorba de oameni de cultură!”, conchide Ponta.

Într-o postare pe blog de pe 3 noiembrie, Victor Ponta a criticat editorialele virulente la adresa sa scrise de Mircea Mihăieş şi Mircea Cărtărescu, spunând despre aceştia că sunt “intelectuali ai Fuhrerului”, iar limbajul lor e demn de propagandiştii nazişti Alfred Rosenberg şi Josef Goebbels.

În replică, istoricul Vladimir Tismăneanu a calificat, pe blogul său, pe 5 noiembrie, drept o “neghiobie şi o calomnie de ultimă speţă” punctul de vedere al lui Ponta. Ulterior, politologul a postat şi un comentariu despre Adrian Păunescu susţinând că poetul a fost un “sacerdot entuziast al religiei politice a ceauşismului” şi este astăzi regretat de toţi foştii politruci şi profitorii fostului regim.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

România intră în Schengen cu spațiul aerian și maritim din 31 martie. Precizările chestorului Bogdan Despescu

Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă