10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportDin culisele DIPI. Poliția politică de la Ministerul de Interne

Din culisele DIPI. Poliția politică de la Ministerul de Interne

Scandalurile de corupție din Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) sunt doar fața văzută a unui fenomen cu mult mai periculos.

De-a lungul anilor, fosta unitate „Doi și-un sfert“, redenumită De­partamentul de Informații și Protecție Internă, le-a folosit unor lideri de partide pentru veritabile acțiuni de poliție politică, șantaje și amenințări pentru putere. Fostul premier Victor Ponta a înțeles perfect acest lucru. Tocmai de aceea, încă din primul an de mandat, și-a subordonat DIPI, direcție căreia îi putea numi personal șefii.

Considerat cel mai controversat serviciu secret românesc din ultimii 26 de ani, fostul “Doi și-un sfert” (oficial, UM 0215), rebotezat DIPI, a fost și este o armă cu două tăișuri în mâna politicienilor. Până în 22 decembrie 2012, serviciul secret era subordonat direct ministrului de Interne și purta numele de Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGIPI).

Premierul de la aceea dată, Victor Viorel Ponta, a emis o ordonanță de urgență prin care și-a subordonat direct conducerea serviciului secret, sub pretextul reorganizării Ministerului de Interne. Conform ordonanței, DIPI urma să fie coordonat de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, „numiţi și eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului“.

Citește și: ANALIZĂ. Ministerul Penal de Interne?

Preluarea serviciului secret al Ministerului de Interne sub aripa premierului Victor Ponta nu a fost deloc o întâmplare. Cu câteva luni înainte, în iulie 2012, procurorii Direcției Naționale Anticorupție începuseră urmărirea penală împotriva procurorului George Bălan și a lui Marcel Sâmpetru, fost adjunct al procurorului general al României, care și-ar fi negociat cu persoane din conducerea Uniunii Social Liberale funcţiile de procuror-șef al DNA și de procuror general al României. În această schemă a fost prins și comisarul-șef Vlad Mihai, șeful serviciului secret al Ministerului de Interne pe Ilfov.

Stenogramele convorbirilor interceptate de către DNA, dintre procurorii Sâmpetru și Bălan, împreună cu șeful SIPI Ilfov, Vlad Mihai, și președintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, arată cum aceștia puneau la cale cum să folosească informaţii secrete pentru a câștiga funcţii și avantaje politice. Comisarul-șef Vlad Mihai a fost acuzat de divulgarea de informații secrete către persoane neautorizate.

Bătaie Dragnea-Vanghelie pe șeful “Doi și-un sfert”

Bătălia pentru numirea șefilor la DIPI a atras în joc toate partidele politice care s-au aflat la putere. Gabriel Oprea a fost schimbat din funcția de ministru de Interne în 2009, după ce l-a numit la conducerea serviciului secret pe generalul Virgil Ardelean. Ulterior, funcția de ministrul de Interne a fost preluată de Liviu Dragnea, actualul șef al PSD. Atunci a izbucnit un scandal între Marian Vanghelie și Liviu Dragnea în legătură cu numirea șefului DIPI. Potrivit hotnews.ro, Marian Vanghelie i-ar fi sugerat actualului lider PSD să-l numească secretar de stat pe generalul SRI Mincu Silvestru, iar serviciul secret să fie dat pe mâna lui Ionel Georgescu. La scurt timp după acest scandal, Liviu Dragnea și-a dat demisia. Oficial, pesedistul și-a depus mandatul pentru că Ministerul de Interne nu ar fi primit fonduri suficiente prin proiectul de buget pe 2009.

Numit de Nica, săltat de DNA

La butoanele Ministerului de Interne a fost numit, ulterior, Dan Nica. După dispute aprige pentru controlul asupra serviciului secret al Internelor, ministrul Dan Nica l-a numit în funcție pe Cornel Ilie Șerban. Nici acesta nu a reușit să stea mult în funcție, pentru că a fost săltat de procurorii anticorupție. El a fost acuzat de favorizarea infractorului, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii de foloase pentru sine.

Odată cu Şerban, a mai fost reţinut Petru Pitcovici, șeful Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din Ministerul de Interne. Și acesta a fost acuzat de favorizare a infractorului. Au fost reținuți omul de afaceri Aurel Gabriel Popoviciu, pentru complicitate la abuz în serviciu, și Ioan Niculae Alecu, fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Acesta din urmă este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În urma acestui scandal, ministrul Dan Nica l-a demis pe Vasile Viorel, șeful Diviziei de Protecție Internă.

Triunghiul Vanghelie, Dumitru Iliescu și Cătălin Voicu

În urma scandalului de corup­ție, ministrul Dan Nica l-a numit în funcția de șef al serviciului secret pe Gelu Drăjneanu, un apropiat al lui Marian Vanghelie. La 1 octombrie 2009, Gelu Drăjneanu și-a dat demisia din fruntea serviciului secret, iar ministrul Dan Nica a fost revocat din funcția de ministru. Apoi a ieșit la iveală că serviciul secret al Internelor a avut scurgeri de informații în perioada 2008-2009 către Marian Vanghelie. Președintele țării era atunci Traian Băsescu. Acesta a confirmat public scurgerile de informații, dar a precizat că au existat și alți „beneficiari“ ai informațiilor secrete din arhivele DGIPI, și anume generalii în rezervă Dumitru Iliescu, fost șef al SPP, dar și Cătălin Voicu, fost general SPP, apoi parlamentar PSD.

Într-o emisiune TV din anul 2010, Marian Vanghelie a explicat cum primea informațiile secrete. „Într-o seară îmi era rău și m-am dus în Cișmigiu, pe o bancă, să mă reculeg. ­M-am trezit că a venit Moș Crăciun lângă mine pe bancă și mi-a zis: «Uite, am dosarele astea, nu ţi le dau că, dacă ţi le dau și-ţi fac ăștia vreun control și te verifică, o să ai probleme, dar îţi șoptesc la ureche. Uită-te pe ele, verifică-le». Şi, când am câte o dilemă, mă duc pe bancă, în Cișmigiu, și-apare Moș Crăciun.“   

Ginerele lui Liviu Luca, la Departamentul de Informații

Fostul premier Victor Viorel Ponta l-a numit oficial la conducerea DIPI pe chestorul Nicolae Gheorghe, în decembrie 2014. La rândul său, acesta a decis să reorganizeze instituția. A comasat direcțiile de Informații și Protecție Internă sub titulatura de Direcția de Informații. Apoi, noua direcție-mamut i-a fost făcută “cadou” lui Silviu Dumitrache, fiul colonelului (r.) Gheorghe Dumitrache de la SRI Prahova, cunoscut ca un apropiat al deputatului Sebastian Ghiță și ginerele sindicalistului Liviu Luca.

Înainte să ajungă numărul 3 în serviciul secret de informații al Internelor, Silviu Dumitrache era ofițer la Sectorul Informații Economico-Strategice, domeniul de care era interesat și sindicalistul Liviu Luca.

Col. (r.) Gheorghe Dumitrache a fost condamnat în 2012, împreună cu generalul (r.) SRI Ovidiu Soare, la câte trei ani de închisoare cu suspendare de judecătorii de la instanța supremă. În același dosar a fost achitat Emil „Cico” Dumitrescu, fost consilier prezidențial. Gheorghe Dumitrache a fost condamnat pentru șapte infracțiuni de trafic de influență și dare de mită.

În anul 2006, Silviu Dumitrache s-a însurat cu Roxana, fiica sindicalistului Liviu Luca. La nuntă au participat invitaţi de marcă, printre care și procurorul Gheorghe Muscalu, fost șef al DIICOT și actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Socrul lui Silviu Dumitrache, Liviu Luca, a fost condamnat la o pedeapsă de șase ani cu executare în dosarul devalizării companiei Petromservice, alături de controversatul afacerist Sorin Ovidiu Vîntu, care a primit o pedeapsă cu executare de șase ani și două luni.

Șeful DIPI, chestorul Nicolae Gheorghe, a fost acuzat de procurorii anticorupție de complicitate la abuz în serviciu și deturnare de fonduri, în februarie 2016. Alături de el au mai fost acuzați adjunctul său, Nelu Zărnică, șeful Serviciului Juridic – Nicolae Pavel și șeful Serviciului Administrativ, Marian Iacob. Toți au fost trimiși în judecată într-un prim dosar al procurorilor anticorupție. DNA a precizat că, la 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul lui Nicolae Gheorghe, atunci șeful DIPI, și Gabriel-Nicolae Pavel, șef al Serviciului Juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliţie și a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor.    

Petre Tobă, cerere de urmărire penală

Ministrul de Interne Petre Tobă și-a prezentat demisia din funcție, săptămâna trecută, tot din cauza Departamentului de Informații și Protecție Internă. Demnitarul a fost acuzat de procurorii anticorupție că ar fi refuzat, “în mod discreționar”, declanșarea procedurii de declasificare a documentelor care ar fi reprezentat “conținutul constitutiv al infracțiunilor de abuz în serviciu și deturnare de fonduri” de la DIPI, pentru a-i împiedica pe anchetatori să probeze respectivele fapte.

DNA i-a cerut președintelui României să aprobe urmărirea penală a ministrului, în funcție în momentul solicitării, după ce șase șefi ai DIPI și 18 ofițeri înalți ai Departamentului de Informaţii au fost puși sub acuzare pentru că ar fi decontat nelegal bani destinați acțiunilor operative.

Petre Tobă a respins acuzațiile. „Sunt la dispoziția organelor de anchetă pentru clarificarea oricărei situații. Menționez că toate faptele prezentate sunt anterioare mandatului meu, iar procurorul de caz a avut acces la toate documentele necesare instrumentării cauzei, inclusiv la cele clasificate secret de stat”, a susținut fostul ministru de Interne.

Bătălia pentru numirea șefilor la DIPI a atras în joc toate partidele politice care s-au aflat la putere. Gabriel Oprea a fost schimbat din funcția de ministru de Interne în 2009, după ce l-a numit la conducerea serviciului secret pe generalul Virgil Ardelean.

 

Cele mai citite

Din “Groapă” direct în “Clan”. Marius Manole: “Mă bucur că am ocazia să fac ceea ce îmi place”

Producția de mare succes a PRO TV-ului, serialul "Clanul", se apropie de final. Ultimele episoade aduc situații limită, suspans și personaje noi. Spre exemplu,...

Fotografie emoționantă cu legenda Alain Delon. Cum arată actorul în vârstă de 88 de ani

Pe Instagram, Anouchka Delon a împărtășit o poză cu tatăl ei, Alain Delon, și a menționat că a făcut acest lucru cu consimțământul acestuia....

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă