4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportPNL cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în cazul ordonanțelor privind școlile...

PNL cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în cazul ordonanțelor privind școlile doctorale și plafonarea indemnizațiilor pentru mame. Ce spune Victor Ciorbea

PNL cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate, în cazul ordonanțelor de urgență privind școlile doctorale și plafonarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului, potrivit Agerpres.

„PNL a depus o cerere de sesizare către Avocatul Poporului pentru Ordonanța 54, cea care se referă la școlile doctorale, și pentru Ordonanța 55, cea care se referă la plafonarea indemnizațiilor pentru creșterea copiilor. Am exprimat mai multe motive în cererea de sesizare, dar în fapt domnul Liviu Dragnea, așa cum ne-a obișnuit în ultima perioadă, a comis-o din nou. Dumnealui a convocat de la sine putere pe data de 7 august sesiune extraordinară la Camera Deputaților, Biroul permanent al Camerei Deputaților s-a întâlnit în data de 8 august, deci lucrurile din acest punct de vedere sunt clare. Ce este îngrijorător este bătaia de joc pe care o arată PSD, un partid aflat la guvernare, față de lucruri simple, legi, regulamente și Constituție", a declarat prim-vicepreședintele PNL Iulian Dumitrescu, după depunerea cererii la Avocatul Poporului.

Potrivit sursei citate, cererea vizează procedura în care a fost sesizat Parlamentul, susținând că s-a încălcat Constituția.

„Trebuia întâi Biroul permanent să se întrunească, apoi președintele Camerei Deputaților să solicite sesiune extraordinară. Domnul Liviu Dragnea a solicitat pe 7 (n.r. august) de la sine putere, a plecat în vacanță și pe data de 8 s-a întâlnit Biroul permanent al Camerei și nu a fost un președinte al Camerei care să solicite sesiune extraordinară. (…) Noi nu am intrat pe fondul ordonanțelor, ci doar pe respectarea legii, Constituției și a Regulamentelor Camerei și Senatului", a mai precizat liberalul.

 În cerere, liberalii argumentează că OUG privind școlile doctorale nu-și justifică urgența. „Adoptarea OUG 54/2017 este neconstituțională și pentru că Guvernul României a adoptat un act normativ de modificare a unui alt act normativ aflat în procedură parlamentară de legiferare, contrar dispozițiilor cuprinse în decizia CCR 1431/2010", se arată în documentul PNL, semnat de președintele partidului, Ludovic Orban.

 Avocatul Poporului: Vom analiza sesizarea PNL

 

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, vineri, că va analiza sesizarea PNL în legătură cu OUG privind școlile doctorale și plafonarea indemnizațiilor pentru mame.

„În legătură cu memoriul depus astăzi, el se referă în esență, cât am reușit să-l răsfoiesc în câteva secunde, la două OUG, 54 și 55 de anul acesta, (…) care sunt atacate pe mai multe motive și anume se invocă faptul că nu ar fi fost convocate în mod legal și constituțional cele două Camere și (…) unele elemente extrinseci, respectiv lipsa urgenței și a cazurilor excepționale care să justifice adoptarea unor OUG. Vom analiza toate aceste aspecte și vom încerca să le rezolvăm cât mai repede și cât mai constituțional, legal", a afirmat Ciorbea.

Totodată, Avocatul Poporului a precizat, în legătură cu sesizarea făcută de PNL privind ordonanța referitoare contractele part-time, că a solicitat puncte de vedere de la ministerele de Finanțe și Muncii și de la confederațiile patronale și sindicale reprezentative.

„Înainte de a ști că domnul președinte Orban vrea să-mi facă plângere penală, chiar pe data de 4 august, deci la două zile după ce m-am întors din concediu, am solicitat și de la Ministerul Finanțelor și de la Ministerul Muncii pentru că fiind ordonanță simplă nu are vreo notă de fundamentare și nu sunt prevăzute argumentele pentru care au fost adoptate acele măsuri și, de asemenea, am cerut punctul de vedere al confederațiilor patronale și sindicale reprezentative. Deja au început să ne trimită și sperăm ca nu peste multă vreme să avem aceste opinii și să ne putem pronunța", a mai spus Avocatul Poporului.

Ludovic Orban: Victor Ciorbea se joacă de-a Avocatul Poporului

 

Președintele PNL, Ludovic Orban, speră ca Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, să analizeze cu celeritate sesizarea liberalilor.

Întrebat cum comentează faptul că Ciorbea a spus că va analiza sesizarea PNL și va încerca să o rezolve cât mai repede, Ludovic Orban a declarat vineri, într-o conferință de presă, la Mediaș: „Această celeritate deja este foarte subiectiv interpretată de unii și de alții. (…) Domnul Victor Ciorbea trebuie să știe de la mine un lucru: PNL a început să facă inventarul tuturor sesizărilor făcute de partidele de opoziție la Avocatul Poporului împotriva ordonanțelor și a ordonanțelor de urgență emise de diferite guverne care s-au succedat de când Ciorbea se joacă de-a Avocatul Poporului. (…) Nu știu ce înseamnă celeritate la Victor Ciorbea."

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă