12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportPMB dezminte afirmațiile lui Blaga. Mitingurile, la distanță de un kilometru

PMB dezminte afirmațiile lui Blaga. Mitingurile, la distanță de un kilometru

Primăria Municipiului București (PMB) dezminte afirmațiile lui Blaga potrivit căruia Primăria Capitalei a emis autorizație de miting și pentru PSD, pentru aceeași zi, același loc și aceeași oră, arătând că între cele două mitinguri este un kilometru. 

Mai mult, PMB a subliniat că aprobarea pentru mitingurile PNL și PSD a fost dată de comisia de specialitate a municipalităţii, iar primarul Sorin Oprescu nu a participat la luarea deciziei, întrucât este plecat din ţară, 

Primăria Capitalei a făcut aceste precizări după ce co-preşedintele PNL Vasile Blaga a anunţat că Partidul Naţional Liberal va renunţa la acţiunea de protest, întrucât municipalitatea a emis autorizaţii atât pentru mitingul solicitat de PNL, cât şi pentru un alt miting, cerut de PSD, în aceeaşi zonă de desfăşurare, respectiv Palatul Parlamentului, şi în acelaşi interval orar.

Citește și: PNL anulează LANȚUL UMAN împotriva lui Ponta. Cum motivează Blaga decizia

Reprezentanţii municipalităţii au arătat că organizarea adunărilor publice se face, potrivit Legii 60/1991, republicată, de către Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunarilor publice, organizată la nivelul Primariei Capitalei. La această comisie participa toţi factorii implicaţi în asigurarea liniştii şi ordinii publice, respectiv Poliţia Rutieră, Direcţia Generală de Poliţie, Administraţia Străzilor, Direcţia Generală de Jandarmi, Brigada Specială de Jandarmi, Serviciul Pază şi Protecţie, Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti.

În ce priveşte afirmaţia lui Vasile Blaga potrivit căreia primarul Sorin Oprescu a stabilit unde în zona Palatului Parlamentului să aibă loc cele două mitinguri, municipalitatea a arătat că edilul Capitalei este plecat din ţară, în perioada 8-10 iunie, astfel că nu putea participa la decizia de aprobare a celor două mitinguri solicitate reprezentanţii PNL şi PSD pentru vineri.

“Menţionăm că rolul Primarului General este acela de a aviza orice protocol stabilit, întocmit şi semnat de reprezentanţii comisiei privind organizarea şi desfăşurarea adunării publice, în conditţile în care acesta respectă prevederile legislaţiei în vigoare. Primarul General, Sorin Oprescu, se află în perioada 8-10 iunie la New York, unde participă la cel de-al şaselea Forum al Primarilor din cadrul Summitului Mondial al oraşelor, la invitatia omologului său Bill de Blasio. În consecinţă, nu putea şi nu poate participa la decizia de aprobare a celor două mitinguri solicitate de reprezentanţii celor două partide politice, respectiv PNL şi PSD, pentru data de vineri, 12 iunie”, a precizat municipalitatea, într-un comunicat de presă.

Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice s-a întrunit marţi şi miercuri pentru a analiza solicitările PNL şi PSD, iar aprobările pentru cele două manifestări au fost date în locuri diferite. Conform reprezentanţilor Jandarmeriei, cele două artere pe care se vor desfăşura mitingurile sunt la o distanţă de aproximativ un kilometru, şi nu în aceeaşi zonă, pentru că acest lucru ar contraveni Legii 60/1991, a mai arătat Primăria Capitalei.

“Reprezentanţii Municipalităţii, ai Jandarmeriei, ai Poliţiei Capitalei şi ai celorlalte instituţii responsabile cu asigurarea ordinii şi liniştii publice, au analizat şi stabilit de comun acord cu organizatorii, reprezentanţi ai PNL şi PSD, toate detaliile legate de cele două manifestări, astfel încât adunările publice să se desfăşoare cu respectarea dreptului la liberă exprimare, în condiţii de siguranţă, în locaţii distincte, fără perturbarea traficului, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, se mai arată în comunicatul citat.

Citește și: Mitinguri surpriză în ziua moțiunii

Astfel, municipalitatea spune că s-a convenit ca PNL să organizeze un miting, vineri, între orele 10.00 – 13.00 (cu afluirea participanţilor între orele 9.00 – 10.00 şi defluirea acestora între 13.00 -14.00), pe trotuarul adiacent Palatului Parlamentului, prin constituirea unui cordon uman dispus pe aliniamentul cuprins între ieşirea din dreptul intersecţiei Bulevardului Libertăţii cu Calea 13 septembrie – Calea 13 septembrie (trotuar) până la intersecţia Piaţa Arsenalului (trotuar), până în dreptul intrării în biserica Paraclisul Maicii Domnului. La această manifestare publică s-a cerut autorizaţie pentru participarea a aproximativ 1.500 de persoane.

Tot vineri, între orele 10.00-13.00, Partidul Social Democrat va organiza un miting în alveola de la intrarea în Parcul Izvor, în spaţiul delimitat de forţele de ordine, la care a fost anunţată participarea a aproximativ 1.500 de persoane. La manifestare, afluirea participanţilor va fi între orele 9.00 – 10.00 şi defluirea acestora, între orele 13.00-14.00, a arătat Primăria Capitalei.

“Precizăm că, deşi reprezentanţii PNL au solicitat iniţial organizarea unui lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului, Comisia nu a putut să dea curs acestei cereri, având în vedere că în Piaţa Constituţiei şi zonele adiacente acesteia a fost aprobat, în urmă cu câteva luni, şi este în desfăşurare un alt eveniment, concert Andre Rieu, până în data de 18 iunie. Este important de menţionat că reprezentanţii celor două partide, PSD şi PNL, au agreat, împreună cu membrii Comisiei, locaţiile de desfăşurare a evenimentelor”, a mai precizat municipalitatea.

PNL renunţă la lanţul uman care ar fi urmat să fie organizat vineri, la Palatul Parlamentului, când se va dezbate moțiunea de cenzură a liberalilor, în condiţiile în care în aceeaşi zi, la aceeaşi oră și în același loc, Primăria Capitalei a aprobat şi un miting al PSD, a anunţat miercuri Vasile Blaga, spunând că liberalii nu vor să fie parte la manifestaţii ca în anii ’90.

Marți seară, Vasile Blaga spunea, la Gândul Live, că liberalii au avut parte de o ”surpriză”, constatând că Primăria Capitalei a aprobat și organizarea unui miting PSD în aceeași zi, la aceeași oră și în același loc.

“Surpriză la Primăria Generală a Capitalei: două mitinguri, au venit şi pesediştii. Şi atunci apucă-te şi împarte în două cercul din jurul Parlamentului, pe partea dinspre Academie cei care ne susţin pe noi şi proiectul nostru, pe partea cealaltă ei. Incredibil. Spre Parcul Izvor, PSD-ul, aşa a zis domnul Oprescu, şi noi pe partea cealaltă. Ăsta este Victor Ponta. (…) Pe de o parte, ne ameninţă, să încerce să-i timoreze pe cei mai slabi de înger, pe de altă parte, îşi trimite trupele să facă o contramanifestaţie”, a afirmat liderul liberal. 

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă