15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportPlatforma România 100: Ministrul Sănătății, Florian Bodog, reintroduce numirile "din pix". Cum...

Platforma România 100: Ministrul Sănătății, Florian Bodog, reintroduce numirile “din pix”. Cum comentează fostul ministru Voiculescu

Un ordin propus de ministrul Sănătății, Florian Bodog, reintroduce sistemul de numiri discreționare, din pix",  în constituirea comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului, anunță duminică Platforma România 100, care solicită organizarea unei dezbateri publice pe acest subiect.

Noua propunere a Ministrului Bodog modifică Ordinul 1355/2016 din 9 Decembrie 2016, semnat de fostul ministru Vlad Voiculescu.

Prin Ordinul 1355/2016, pentru prima dată în istoria post-decembristă, membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății erau selectați printr-un proces transparent, care ține cont de criterii de profesionalism și integritate. 

Conform ordinului semnat în Decembrie 2016, profesionalismul candidaților este evaluat pe baza unui punctaj transparent, care ține cont de criterii precum: activitatea clinică și didactică, prezența atestatelor și supraspecializărilor, experiența profesională internațională, publicarea de articole și de cărți medicale, desfășurarea de studii clinice, colaborările cu organizaţii nonguvernamentale ale pacienților. Acest punctaj permite realizarea unui clasament al candidaților. 

În schimb, prin propunerile curente ale Ministerului Sănătății de modificare a OMS 1355/2016, se elimină reglementări legate de incompatibilități și se abrogă întreaga metodologie de selecție pe criterii obiective a membrilor comisiilor de specialitate, lăsând loc vechiului sistem de promovare.

"Oamenii sunt cei ce fac întotdeauna diferența. Comisiile de specialitate au fost de-a lungul timpului populate cu profesioniști adevărați, dar și cu medici fără merite deosebite, fără nicio experiență sau recunoaștere internă sau internațională și cu grave probleme de integritate. Medicii români care profesează în sisteme performante din străinătate nu au fost invitați și acestora nu li s-a permis niciodată să contribuie, deși atât pacienții cât și profesioniștii din România ar fi putut beneficia de cunoștințele și experiența lor!", a declarat Vlad Voiculescu, ministrul sănătății în guvernul Dacian Cioloș.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă