14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportPD in opozitie, PSD - pentru o zi la putere

PD in opozitie, PSD – pentru o zi la putere

Scandalurile din Alianta se tin lant, culminand, ieri, cu schimbarea majoritatii parlamentare. Mai precis, PD a fost ieri in opozitie, votand impotriva schimbarii CA la TVR si Radio. PNL, PC, UDMR au votat alaturi de PSD si PRM, in favoarea schimbarii conducerilor la institutiile publice de radio si tv. Acest moment poate fi asimilat unei adevarate declaratii de razboi a liberalilor, care s-au opus nu numai deciziei partenerilor de Alianta, ci si dorintei presedintelui Basescu de a fi blocat procedeul de desemnare a consiliilor de administratie.

Liberalii si democratii Ð in sedinte de dimineata pana seara

Reprezentantii PNL si PD nu au reusit, nici ieri, sa se inteleaga in privinta modalitatii de actiune in privinta consiliilor de administratie ale televiziunii si radioului public. Si aceasta, cu toate ca au tinut-o din sedinta in sedinta. Intai, o sedinta a Consiliului Aliantei, ulterior o sedinta a Consiliului Coalitiei.
Insa, in timp ce liberalii au sustinut continuarea procedurilor de numire a membrilor consiliilor de administratie, democratii s-au opus. La sedinta Consiliului Coalitiei, pozitia PNL a fost impartasita de PC si UDMR, dar democratii au ramas pe pozitii. Mai mult, liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a anuntat ca democratii vor vota impotriva tuturor candidatilor propusi de partidele politice. Si aceasta, pentru “a respecta principiul depolitizarii institutiei”. “Vom vota impotriva propunerilor politice, bazate pe algoritm”.

PD si-a retras candidatii

Dupa care Cristian Radulescu le-a spus ziaristilor placa referitoare la modificarea legii si la grija democratilor privind reprezentarea societatii civile in consiliile de administratie. Povestile reprezentantului PD nu pot ascunde insa esenta: daca se putea admite ca PD sa voteze impotriva candidatilor propusi de PSD, este cel putin inedit ca un partid intr-o Alianta sa voteze impotriva persoanelor propuse de partidul cu care are un protocol. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a insistat ieri pe faptul ca trei din cele patru partide ale Coalitiei au fost de acord cu continuarea procedurilor parlamentare. El a incercat sa minimalizeze proportiile deciziei PD sustinand ca Alianta nu o sa aiba de suferit din cauza “acestei hotarari punctuale a PD”. Eugen Nicolaescu a incercat o jumatate de atac la adresa partenerilor de Alianta: “Nimeni nu poate sa se erijeze in campion al democratiei in privinta TVR si SRR, trebuie sa existe dezbateri, informari reciproce”. Nicolaescu a sustinut ca Alianta D.A. se bazeaza pe un protocol “foarte bine fundamentat”. Insa el a recunoscut ca, in cazul in care democratii nu respecta deciziile Coalitiei, nu li poate da nici o sanctiune.

Boicotul democrat favorizeaza PSD

Oricum, continuarea procedurii pentru alegerea consiliilor de administratie, programata pentru plenul comun de ieri dupa-amiaza, avea sa puna coalitia majoritara intr-o situatie jenanta. Dupa retragerea reprezentantilor Palatului Cotroceni si ai PD, coalitia avea in cele doua CA o majoritate de 5-4 fata de PSD si PRM, arbitrii urmand sa fie cei doi reprezentanti ai angajatilor. Mai mult, boicotul PD afecteaza si desfasurarea numirii presedintilor consiliilor de administratie ale celor doua institutii. Ca efect al problemelor din Coalitie, ieri dupa-amiaza circula informatia ca PSD intentioneaza, pe baza votului PRM, sa o sustina pe Despina Neagoe pentru functia de presedinte al Consiliului de Administratie al TVR. In acest caz, in plan parlamentar scorul intre coalitie minus PD fata de PSD si PRM ar fi extrem de strans.
Potrivit legislatiei in vigoare, presedintele Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune, respectiv al Societatii Romane de Televiziune, se numeste de catre Parlament, in sedinta comuna, dintre membrii titulari ai consiliilor, la propunerea comisiilor permanente de specialitate, cu respectarea procedurilor de audiere si de vot prevazute in acest articol.
In vederea propunerii, comisiile permanente de specialitate vor examina cu prioritate, in termen de 7 zile, candidatul recomandat de catre membrii titulari ai consiliilor de administratie. Deja, se pare ca in cazul TVR majoritatea membrilor CA o va propune pe Despina Neagoe, iar daca PD va continua sa nu voteze alaturi de PNL, decizia finala a Parlamentului poate inclina in favoarea PSD!

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă