19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportComisia de anchetă a prezidențialelor din 2009 vrea o lege prin care...

Comisia de anchetă a prezidențialelor din 2009 vrea o lege prin care să li se dea comisiilor puteri reale de constrângere. Liberalii s-au retras de la votul raportului

UPDATE 14.30: Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 precizează, în raportul prezentat miercuri, că este necesară elaborarea unei legi speciale pentru aceste comisii de anchetă astfel încât să li se dea "puteri reale de constrângere" pentru a primi documentele solicitate sau pentru a determina un martor să se prezinte la audieri, scrie Agerpres.

"Subliniem că lipsa unei legi speciale pentru funcționarea Comisiilor de anchetă îngreunează desfășurarea activității comisiilor de anchetă, acestea având nevoie de pârghii care să îi permită accesul la informațiile pe baza cărora membri să poată lua concluziile în conformitate cu obiectivul comisiei. Comisiilor parlamentare de anchetă trebuie să li se acorde, prin lege, puteri reale de constrângere: prin aplicarea de sancțiuni, pentru a primi documentele solicitate, pentru a determina un martor să se prezinte la audieri, pentru a da probe și a fi obligați să depună jurământ", menționează raportul.

În raport se mai menționează că se impune ca aceste comisii de anchetă să fie împuternicite să solicite orice document pe care îl doresc, necesar atingerii obiectivelor sale.

"În plus, rapoartele comisiilor parlamentare nu pot rămâne fără consecințe. Propunem sancționarea tuturor celor ce refuză colaborarea sau nu se prezintă în fața unei comisii de anchetă parlamentare cu pierderea funcției și interzicerea ocupării unei funcții publice timp de 3 ani", mai precizează raportul.

Comisia de anchetă consideră necesară și modificarea legislației electorale, astfel încât depunerea contestațiilor împotriva actelor Birourilor Electorale și judecarea acestora de către instanțele competente trebuie să se facă în termene, care să permită soluționarea înainte de încetarea activității Birourilor Electorale.

De asemenea, Comisia consideră necesară adăugarea în Registrul electoral a unei rubrici cu exprimarea intenției de vot a alegătorilor (sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare ale cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare, administrat de Autoritatea Electorală Permanentă) pentru estimarea corectă a secțiilor de votare, înscrierea în Registrul electoral pentru secțiile de votare din străinătate, cu 6 luni înainte de alegeri, într-o rubrică specială, altceva decât cele referitoare la votul prin corespondență, a cetățenilor din diaspora care doresc să-și exercite drepturile constituționale de vot (exprimarea intenției de vot), iar listele din acest registru să se actualizeze anual până la data de 1 martie, atât în țară cât și în străinătate.

Comisia propune, printre altele, eliminarea posibilității de votare cu titluri de călătorie, în secțiile din străinătate, iar programul de centralizare electronică a procesului de votare să cuprindă, pe lângă numele persoanei care votează/CNP/, și ora la care a votat. Alte propuneri sunt de renunțare la telefoanele mobile și la terminalele puse la dispoziție de către Serviciul de Telecomunicații Speciale în procesul electoral, de arhivare electronică a proceselor-verbale și a buletinelor de vot pe o perioadă de 50 ani.


Membrii liberali din Comisia de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 au luat decizia de a se retrage și de a nu participa la votul final al raportului, a anunțat, miercuri, deputatul liberal Daniel Fenechiu, potrivit Agerpres.

"Motivele retragerii sunt cât se poate de clare. Astăzi, majoritatea PSD — ALDE a venit cu un raport pe care nu vrea să-l discute și pe care să-l supună la vot, neținând cont de solicitarea noastră de a se discuta punct cu punct fiecare element al concluziei și să amânăm adoptarea raportului pentru mâine, pentru ca noi să exprimăm în scris lucrurile cu care nu suntem de acord", a explicat Fenechiu.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a ieşit din sala de şedinţă şi a anunţat jurnaliştii care preluau declaraţiile reprezentanţilor PNL pe hol şi a anunţat că, dacă aceştia nu intră în sala de şedinţă, conferinţa de presă nu va fi ţinută.





Imediat, Nicolicea şi preşedintele Comisiei de anchetă, deputatul PSD Oana Florea, au părăsit sala de şedinţe, acuzând faptul că jurnaliştii au preluat informaţii de la reprezentanţii PNL, care nu au votat Raportul.

La ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii PSD s-au răzgândit şi s-au întors la sala de şedinţe, pentru a susţine o conferinţă de presă în care să prezinte concluziile Raportului.

Comisia de anchetă privind alegerile din 2009 s-a reunit, miercuri, pentru a începe discuţiile asupra raportului final, care va cuprinde concluziile audierilor şi dezbaterilor din ultimele luni, dar şi propuneri pentru modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte comisiile de anchetă, membrii ei considerând că nu există suficiente pârghii legale oferite parlamentarilor în acest caz.

Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă