12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportAlegerile din 2009, anchetate în lipsa unor acuzații de fraudare. Chiar principalul...

Alegerile din 2009, anchetate în lipsa unor acuzații de fraudare. Chiar principalul martor, Dan Andronic, spune că nu are dovezi privind manipularea scrutinului

Ancheta Comisiei parlamentare privind alegerile din 2009 va continua, deși chiar principalul martor, Dan Andronic, afirmă că nu are dovezi despre fraudarea scrutinului. Andronic a afirmat că participanții la reuniune aveau informații despre planurile PSD de la Sebastian Ghiță.
 
Primul audiat de Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, Dan Andronic, a precizat că nu are elemente potrivit cărora în cadrul acelei întâlniri de la Gabriel Oprea, din seara turului II al alegerilor pentru președinție, s-ar fi acționat pentru fraudarea alegerilor.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu l-a întrebat pe Andronic dacă la discuția la care a asistat, acasă la Gabriel Oprea, s-au stabilit acțiuni concrete  ”pentru a înclina balanța într-o parte sau în alta”. „Nu am niciun element că în acea seară s-a discutat ori au existat acțiuni care să pună la cale fraudarea alegerilor sau modificarea rezultatului”, a fost răspunsul lui Andronic.

 
​Ghiță, turnătorul din tabăra PSD
 
De altfel, înainte de a fi audiat, el a caracterizat drept „destul de ambițios” obiectivul comisiei, de a stabili dacă au fost sau nu fraudate alegerile prezidențiale din 2009. „Din punctul meu de vedere, eu nu am vorbit niciun moment de fraudarea alegerilor, eu am vorbit de prezenţa doamnei Kövesi, procuror general la acea vreme, a domnului George Maior, directorul SRI, şi a domnului Florian Coldea, prim-adjunct al SRI, în casa lui Gabriel Oprea”, a completat jurnalistul. Și la ieșirea de la comisie Andronic a subliniat că la întâlnirea invocată nu s-ar fi petrecut lucruri în afara legii.
El a mai dezvăluit că informațiile despre strategia PSD erau oferite participanților la întâlnire de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță. Acesta ar fi oferit informații despre planurile PSD de a contesta rezultatul alegerilor prezidențiale.
 
De remarcat că Andronic a spus, în cadrul audierilor, că înainte de întâlnire îl sunase Traian Băsescu, care îi mărturisise că are un exit-poll potrivit căruia ar fi câștigat alegerile în fața lui Mircea Geoană, cu 50,4% față de 49,6%. Întrebat cum își explică în aceste condiții agitația de la întâlnirea găzduită de Gabriel Oprea, Andronic a explicat că exit-poll-ul se baza pe date strânse până la ora 19.00, și nu exista garanția că Traian Băsescu va câștiga alegerile.
 
El a precizat că a fost invitat de Gabriel Oprea, într-o convorbire telefonică, dar că nu era vorba de aniversarea lui Neculai Onţanu sau a cuiva. Andronic a spus că s-a dus acasă la Oprea împreună cu soţia sa.
 
Kovesi, principala țintă
 
În context, el a repetat acuzațiile pe care i le-a adus Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA, la aceea vreme procuror general. El a susţinut că procurorul şef al DNA şi-a manifestat interesul faţă de rezultatele exit-poll-urilor difuzate de unele televiziuni.
 
”La un moment dat, doamna Kovesi m-a întrebat ce facem cu ăştia de la Realitatea, cum îi potolim. Contextul acelui moment era unul extrem de fierbinte, în sensul în care şi Antena 3 şi Realitatea puneau mare presiune pe ceea ce se întâmpla. Potrivit rezultatelor lor câştigase Mircea Geoană, în partea cealaltă exista un sondaj total opus. I-am răspuns, nu ştiu dacă colocvial, dar sincer: <<Potoliţi-l pe Vântu şi potoliţi şi Realitatea>>. A întrebat cum. Zâmbind, i-am spus: <<Aveţi voi cu ce>>”, a fost varianta lui Andronic.
 
Comisia de anchetă parlamentară a alegerilor prezidențiale din 2009 a fost înființată la inițiativa PSD și ALDE, după ce Dan Andronic a declarat că, în seara turului II al alegerilor prezidențiale din 2009, i-a găsit acasă la Gabriel Oprea pe directorul SRI de atunci, George Maior, pe prim-adjunctul acestuia, Florian Coldea, sau pe procurorul general de atunci, Laura Codruța Kövesi.
 
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă