13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportParchetul General cere Senatului corespondenţa dintre Ministerul Apărării şi Parlament, cu privire...

Parchetul General cere Senatului corespondenţa dintre Ministerul Apărării şi Parlament, cu privire la achiziția de corvete. Tăriceanu: Putem da curs solicitării

Parchetul General a solicitat, luni, Senatului, prin intermediul unei scrisori, să pună la dispoziţie corespondenţa dintre fostul ministru al Apărării, Mihnea Motoc, şi Parlament, privind programul de achiziţie a corvetelor multifuncţionale.


Citește și:  Controversa corvetelor şi interesele de afaceri ale PSD. Înzestrarea Armatei eșuează tot în politică de Dâmbovița | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Șantierul Naval „Damen“ din Galați este specializat în nave militare, aici fiind construite jumătate din navele de luptă ale Marinei Regale Olandeze. Construcţia, la şantierul „Damen“ din Galaţi, a patru corvete a fost unul dintre puținele subiecte pe care puterea și opoziția s-au contrat în campania electorală.


„În vederea soluţionării dosarului penal cu numărul de mai sus, vă rugăm să ne transmiteţi corespondenţa Ministerului Apărării Naţionale, sub semnătura ministrului Apărării Mihnea Ioan Motoc, prin intermediul Secretariatului General al MApN privind obţinerea aprobării prealabile a achiziţiilor din cadru programului strategic de înzestrare de 'Corvetă multifuncţională'", precizează Parchetul General, în scrisoarea trimisă Senatului.

Șeful Senatului: Putem da curs solicitării

Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat, luni, că va răspunde „fără rezerve" solicitarea Parchetului General cu privire la corespondenţa cu fostul ministru al Apărării.

„Dosarul, nu ştiu despre ce este vorba. Am primit solicitare pentru a pune la dispoziţie Parchetului de pe lângă ÎCCJ scrisoarea referitoare la programul de achiziţii de corvete. Având în vedere că scrisoarea a fost trimisă şi Camerei Deputaţilor (…) Am discutat cu colegii mei, am hotărât că nu e nevoie de o dezbatere în plenul reunit, putem da ambele camere curs solicitării.", a precizat șeful Senatului.


Citește și:  Sorin Grindeanu: HG privind achiziționarea corvetelor pentru Armată va fi abrogată joi. Ministrul Apărării a anunțat că procedura va fi reluată în maximum trei săptămâni

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat, luni, că a demarat procedurile legale de adoptare a unei hotărâri de guvern în vederea abrogării hotărârii privind aprobarea procedurii de achiziție a corvetelor. La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a precizat că actul normativ va fi abrogat în ședința de joi a Executivului.


Executivul a abrogat Hotărârea de Guvern emisă de Cabinetul Cioloş în noiembrie anul trecut privind achiziţia corvetelor multirol, care urmau să fie construite la Galaţi, pe motiv că este ilegală.


Citește și:  Ministerul Apărării cere aprobarea Parlamentului pentru programe de înzestrare în valoare de peste nouă miliarde de euro. Corvetele vor costa 1,5 miliarde

Ministerul Apărării Naţionale a transmis, marţi, Parlamentului un memorandum în care solicită aprobarea iniţierii procedurilor de atribuire a contractelor pentru programe de înzestrare al căror cost total estimat depăşeşte suma de 9 miliarde de euro.


În noiembrie și decembrie 2016, pe ultima sută de metri a mandatului fostului ministru Mihnea Motoc, MApN propunea o Hotărâre de Guvern care urma să dirijeze 1,6 miliarde de euro din banii publici pentru a cumpăra patru nave de luptă noi, de tip corvetă multifuncțională.

La acel moment, actualul ministru al Apărării, Gabriel Leș, era secretar de stat și șef al Departamentului pentru Armamente – deci avea și competență, și un cuvânt greu de spus pe acest subiect.

În martie 2017, Cabinetul Grindeanu, cu Gabriel Leș pe funcția de ministru al Apărării, a abrogat Hotărârea de Guvern emisă la sfârșitul anului 2016, prin care se aproba declanșarea procedurii de achiziție a corvetelor.

„Având în vedere neîndeplinirea condiției suspensive inserată în cuprinsul prevederilor articolului 2 din Hotărârea Guvernului 906/2016, ceea ce se referă la avizul în prealabil al Parlamentului pentru toate investițiile mai mari de 100 de milioane de euro, de a cărei îndeplinire depindea producerea sau nu a efectelor urmărite la data emiterii, a fost motivul pentru care noi am propus această abrogare a acestei HG. Ceea ce vreau să asigur este faptul că acest program major de înzestrare a Armatei României nu se stopează va merge mai departe. Noi, de săptămâna viitoare, vom începe procedurile astfel încât să respectăm toate aceste reglementări ale Legii 114 care prevăd un aviz prealabil al Parlamentului pentru toate investițiile și achizițiile care depășesc 100 de milioane de euro", a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș, după ședința de Guvern.

Cele mai citite

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...
Ultima oră
Pe aceeași temă