7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportParchetul General a deschis dosar penal in rem în cazul alegerilor din...

Parchetul General a deschis dosar penal in rem în cazul alegerilor din 2009. Traian Băsescu: Pare că Parchetul a făcut niște jocuri. Este clar că a fost blocată Comisia de anchetă a lui Liviu Dragnea

Parchetul General va deschide un dosar penal in rem în cazul alegerilor din 2009, alegeri pentru care șeful PSD Liviu Dragnea a anunțat că va înființa o Comisie de anchetă, după acuzațiile lansate de Dan Andronic. În replică, șeful PMP, Traian Băsescu, a declarat că, prin acest dosar penal, Parchetul a decis blocarea Comisiei din Parlament.  

Procurorii cercetează presupuse fapte de abuz în serviciu şi falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale, după ce Dan Andronic a susținut că șefii instituțiilor de forță, Laura Codruța Kovesi și fostul prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații, generalul Florian Coldea, s-ar fi întâlnit, în seara alegerilor prezidențiale, acasă la Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier. 

"În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic şi conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege", a arătat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un comunicat de presă.

În urma anunțului Parchetului General, Traian Băsescu a declarat că s-ar fi făcut niște jocuri, iar Comisia parlamentară a fost clar blocată.

"Pare că Parchetul General a făcut niște jocuri. Este clar că a fost blocată Comisia parlamentară. Aduceți-vă aminte că, în prima zi, atunci când s-au început cele scrise de jurnalist, eu am cerut o anchetă a Parchetului General", a precizat Traian Băsescu.

Întrebat dacă crede că va fi chemată și șefa DNA la audieri la Parchet, fostul șef de stat a spus că Augustin Lazăr va decide acest lucru.

"Procurorul general va decide, nu pot să mă pronunț. Este clar că ar trebui audiați cei care au fost la întâlnirea din acea dată, după alegerile din 2009…Eu m-am obișnuit să fiu chemat la audieri, e un exercițiu cu care m-am obișnuit"

Întrebat dacă ar fi vrut să facă parte din Comisia de anchetă, Traian Băsescu a declarat că “nu avea ce să caute acolo” având treburi mai importante.

PSD şi ALDE au cerut anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor şi persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu.

Solicitarea a fost formulată în contextul în care jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

Comisia juridică a Senatului a decis, luni, să solicite Biroului permanent prelungirea termenului de dezbatere la proiectul de lege privind graţierea de la 45 la 60 de zile. Termenul de adoptare tacită stabilit iniţial de Biroul permanent pentru acest act normativ se împlineşte pe 25 aprilie. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a participat la dezbaterea în Comisia juridică a Senatului a proiectului de lege privind graţierea unor pedepse. De asemenea, la dezbateri a fost prezent şi senatorul PMP Traian Băsescu, care nu este membru al comisiei dar și-a prezentat propriile amendamente. Atât Traian Băsescu cât și Șerban Nicolae (PSD) au amendamente care ar lărgi sfera de acordare a grațierii.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă