Parchetul a clasat dosarul înregistrărilor cu șefa DNA

de Iulian Budușan , 10 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 11:54, 10 noiembrie 2017
Parchetul a clasat dosarul înregistrărilor cu șefa DNA

Parchetul General a clasat dosarul înregistrărilor cu șefa DNA, Codruța Koveși, apărute în presă, pe motiv că organele judiciare au fost induse în eroare, prin "producerea" de probe sau ticluirea de probe nereale.

În iunie 2017, DNA a sesizat Parchetul General cu privire la săvârșirea infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, constând în producerea sau ticluirea de probe nereale în scopul de a dovedi existența unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârșirea acesteia de către o anumită persoană, după ce în presă au fost publicate înregistrări cu șefa DNA.

DNA susținea atunci că sesizarea a fost întemeiată pe faptul că "înregistrările ce conțin un amestec de fragmente reale cu sintagme obținute prin colaționare riscă să conducă la acreditarea unei idei false și anume că procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție ar da ordine ca procurorii să investigheze anumite persoane sau să direcționeze ancheta într-un anumit sens".

Tot atunci, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu sub aspectul infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

"Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că la ședințele cu procurorii din secțiile operative se discută aspecte ce țin de managementul intern al acestei unități de parchet, împrejurări care nu sunt destinate publicității", preciza atunci DNA.

DNA arăta că o parte a acestor înregistrări par a fi făcute în contextul organizării a două ședințe de analiză, ambele la data de 30 martie 2017, la care au participat, în mod separat, procurorii din cadrul a două secții operative ale Structurii Centrale: Secția de combatere a corupției și Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.

"Potrivit celor două procese verbale întocmite, în cadrul acelor ședințe, la care, alături de Laura Codruța Kovesi, au participat și cei doi adjuncți ai Direcției Naționale Anticorupție, s-a discutat despre 'operativitatea soluționării cauzelor, ritmicitatea în administrarea probelor, respectarea cu strictețe a normelor de procedură penală'. Totodată, Laura Codruța Kovesi a cerut procurorilor cu funcții de conducere monitorizarea cauzelor mai vechi și verificarea cu regularitate a ritmicității în efectuarea urmăririi penale", preciza DNA.

Laura Codruța Kovesi susținea că înregistrările respective nu sunt autentice, ele conțin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conținutul real al afirmațiilor enunțate de procurorul șef al DNA în diverse împrejurări, cum ar fi ședințe publice ori ședințe de lucru cu procurorii secțiilor operative.

"Între fragmentele care se aud pe înregistrări au fost intercalate o serie de sintagme care nu aparțin procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, dar și anumite expresii licențioase pe care nu le-a folosit și nu le folosește", arăta DNA.

DNA enumera fragmentele nereale:

* "Uncheșelu, știți ce-mi doresc: să 'decapați' instituțional în dosarul ăla cu casele și să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea". 
* "Dar altceva mă îngrijorează, că la ăștia cu dosarele vechi, fiecare știți ce aveți. Mă îngrijorează de ce nu-i înhățăm!". 
* "Eu după decizia Curții Constituționale mi-aș fi dorit să ieșim cu un dosar cu un ministru, că mă gândesc că totuși presăm. Sau, mă rog... ceva dosare importante". 
* "Iar colegii au dovedit că s-au depus documente în procesul legislativ și Curtea a venit și... aoleu, mânca-ți-aș gura... Pățesc că (...) de la Constanța...".

Comentarii

 • Sorin

  11 noiembrie 2017 20:30

  Intr-o tara putreda de coruptie si ciuma rosie, chiar si falimentara data fiind ca pana acum un sfert din pensii si salarii la bugetari se platesc pe datorie, problema este sefa DNA? Pai bai idiotilor de votanti ai ciumei, cat credeti ca mai se poate imprumuta tara ca sa aiba psd ce fura si voua ce bani sa va dea?

  raspunde comentariului
 • Franjo Glavina PSD ALDE IN AFARA LEGII PT ATACURI REPETATE ASUPRA JUSTITIEI!

  10 noiembrie 2017 21:45

  DE DNA si KOVESI si NOI STRADA DIN ALE CAROR IMPOZITE SUNTETI PLATITI VOI CRIMINALII DIN PSD SI ALDE NU VETI SCAPA! ASTEPTAM GLOANTELE JANDARMERIEI PT CA ROMANIA SA SCAPE DE BESTIILE PLATITE DE CRIMINALII DE LA MOSCOVA - PSD si ALDE. CIUMA ROSIE NU VA INVINGE!

  raspunde comentariului
 • Franjo Glavina PSD ALDE IN AFARA LEGII PT ATACURI REPETATE ASUPRA JUSTITIEI!

  10 noiembrie 2017 21:44

  DE DNA si KOVESI si NOI STRADA DIN ALE CAROR IMPOZITE SUNTETI PLATITI VOI CRIMINALII DIN PSD SI ALDE NU VETI SCAPA! ASTEPTAM GLOANTELE JANDARMERIEI PT CA ROMANIA SA SCAPE DE BESTIILE PLATITE DE CRIMINALII DE LA MOSCOVA - PSD si ALDE. CIUMA ROSIE NU VA INVINGE!

  raspunde comentariului
 • D

  10 noiembrie 2017 18:35

  Bre autorule, io nu pricep nimic din articolul asta, pe bune. Dosarul a fost clasat din motiv ca organele judiciare au fost induse in eroare? Sau dosarul privea inducerea in eroare, adica dosarul sesizarii DNA? Voi intelegeti ce ati scris?

  raspunde comentariului
  • D

   11 noiembrie 2017 14:09

   Cei ca mine inteleg destul de multe, inclusiv situatia ciudata de la RL, dar titlul asta nu are nici un sens nici in limba romana nici in logica oamenilor normali.

   raspunde comentariului
  • ilidia

   11 noiembrie 2017 12:15

   E greu de priceput doar ptr. cei ca tine...

   raspunde comentariului
 • Sorin

  10 noiembrie 2017 14:36

  Bai ciuma rosie, bolsevicilor, de Kovesi nu scapati dar nu va fie frica, tot mai ramaneti cu cate ceva din milioanele furate.

  raspunde comentariului
 • Doru

  10 noiembrie 2017 14:28

  E nasol tare. Lovitura de ciocan ce o va primi Koveshi va fi dupa votarea legilor justitiei si a raspunderii magistratilor. Mai bine platesti o amenda acum ....decat poate chiar "frăna" mai tarziu.Ce să-i faci...vorba populara , " gura bate fundul".Cine crede ca a scapat , nu intelege perversitatea legilor amintite.

  raspunde comentariului
  • Iar te dai destept pe degeaba!

   14 noiembrie 2017 6:09

   Nu-l poti salva pe penalul sef, oricat te-ai zbate, asa ca las-o balta!

   raspunde comentariului
  • ilidia

   11 noiembrie 2017 12:17

   Doru de la "dorul dupa mintea lipsa"!?

   raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  10 noiembrie 2017 14:01

  Foarte bine ca a fost clasat dosarul respectiv, fapt care mai inmoaie latraturile de la Antena 3 si de la Retevei.

  raspunde comentariului
  • ilidia

   11 noiembrie 2017 12:19

   Lucrurile ar trebui sa continue cu cercetarea si pedepsirea celor care au insailat si lansat acuzatiile...

   raspunde comentariului
 • andreesanu

  10 noiembrie 2017 12:22

  Tot parchetul a abandonat dosarele mortilor din 89 dosarele mineriadelor pentru 27 de ani !!.Tot parchetul a abandonat dosarul FARSEI si FALSEI judecati a Ceausestilor !!-vezi data legalizarii FSN si data cand Iliescu semna in numele FSN numirea completului de judecata a Ceausestilor !!.Vezi Berevoiestii,vezi dosarele ingropate in faze de cercetare cu anii !!.

  raspunde comentariului
 • RO

  10 noiembrie 2017 11:33

  Dar ce nu fac banditii pentru a distruge tara.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design