19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportOprescu: Îi fac o curte acerbă ministrului Culturii, pentru mutarea Halei Matache

Oprescu: Îi fac o curte acerbă ministrului Culturii, pentru mutarea Halei Matache

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, vineri, că îi face o curte acerbă ministrului Culturii, Puiu Haşotti, având nevoie de avizul acestuia pentru mutarea Halei Matache, la construirea Diametralei Buzeşti – Berzei, potrivit Mediafax.

Oprescu a susţinut, vineri, o conferinţă de presă, alături de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, cu ocazia semnării contractului de finanţare a pasajului subteran care va fi construit la Piaţa Sudului.

Întrebat despre Hala Matache, Oprescu a răspuns: “E un subiect drag mie. (…) De trei ani şi jumătate, lipsind sângele în instalaţia unor factori de decizie, am înghiţit numai promisiuni. S-a trecut de comisia tehnică, s-a trecut de comisia MDRT, avem şi avizul dânşilor, urmează să avem şi avizul Ministerului Culturii”.

Primarul general declara, în 20 septembrie, că trebuie lămurită situaţia cu Hala Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzeşti – Berzei sunt cheltuieli fantastice, precizând că hala va fi mutată “exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo”, pentru construcţia drumului.

Citeşte şi:

Oprescu şi Hellvig au semnat contractul pentru finanţarea pasajului Piaţa Sudului cu fonduri UE

Oprescu vrea să umple Bucureştiul cu troleibuze SOVIETICE

Pentru aceasta, Primăria Capitalei trebuie să aibă însă avizul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), precum şi pe cel al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), Hala Matache fiind un monument istoric.

“S-a propus o comisie interplanetară care să discute, care n-are niciun fundament legislativ”, a mai spus Oprescu, vineri, după ce a anunţat că a obţinut deja avizul MDRT.

ONG-urile din Platforma pentru Bucureşti care se opun mutării Halei Matache anunţaseră, după o discuţie cu secretarul de stat Marcel Boloş de la MDRT, în 24 septembrie, că acest subiect va fi discutat într-o şedinţa comună a Comisiei Tehnice de Urbanism din Ministerul Dezvoltării şi a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (CNMI) din Ministerul Culturii, în condiţiile în care comisia responsabilă din MDRT nu dăduse încă avizul.

Avizul Ministerului Culturii trebuie semnat de ministrul Puiu Haşotti, după consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.

“Îi fac o curte accerbă ministrului Culturii pentru a da voie cetăţenilor din zonă să ne luăm jucăriile de acolo, să dăm drumul la primele două părţi ale diametralei Buzeşti – Berzei”, a mai declarat Oprescu.

Primarul a mai precizat că soluţia rămâne cea anunţată, respectiv a mutării, pentru că nu are alte variante din punct de vedere tehnic. “Nu pot să curbez atâta linia de tramvai, ca să expropriez pe stânga m-ar costa 50 de miioane de euro”, a mai spus edilul.

Potrivit ministrului Eduard Hellvig, mutarea Halei Matache ar urma să fie discutată de CNMI în următoarea şedinţă a comisiei.

Cele mai citite

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă