10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportȘeful PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că proiectul Legii salarizării va fi...

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că proiectul Legii salarizării va fi depus la Parlament în maximum 10 zile: Hai să citim toți legea, să vorbim toți aceeași limbă. E important ca și cei din societate să poată studia actul normativ

UPDATE 17.05: Șeful PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, luni după-amiază, că proiectul Legii salarizării unitare va fi depus la Parlament peste „șapte-opt-10 zile”.

„Nu depunem proiectul de lege astăzi, în Parlament. Am decis să mai stea o perioadă, în Săptămâna Mare. Îi rog pe colegii mei din Parlament să o studieze cu atenție, dacă au întrebări de pus, să le pună, pentru că e important ca mai ales ei, din coaliția majoritară, să o înțeleagă. E important și ca cei din societate să aibă posibilitatea să studieze priectul de lege adevărat. Am vorbit cu colegii să transmită proiectul și celoralte grupuri parlamentare. O săptămână, zece zile în plus, nu strică nimănui. Oferă posibilitatea tuturor să o studieze”, a declarat șeful PSD, la sediul formațiunii.
Întrebat dacă există posibilitatea ca proiectul să se mai modifice, Liviu Dragnea a precizat că dacă va fi necesar, va mai fi modificată.

„Proiectul a fost gata de joi. Atunci am mai făcut câteva corecturi de formă, cu colegii de la ALDE. Este pus pe site, este oficial (…) Eu cred că aceste zile sunt importante pentru cei care vor să înțeleagă legea”, a mai explicat șeful PSD.

Liderul social-democrat a mai precizat că banii vor veni din bugetul de stat.

„Hai să citim toți legea, să vorbim toți aceeași limbă”, a mai spus șeful PSD.


Citește și: Efectele actului normativ pregătit de PSD-ALDE. Parlamentarii, principalii beneficiari ai legii salarizării unitare 

Coaliția majoritară vrea să micșoreze veniturile președintelui, premierului, miniștrilor și șefilor celor două Camere, dar va majora consistent indemnizațiile deputaţilor şi senatorilor. În cazul acestora, indemnizațiile influențează și celelalte drepturi precum sumele forfetare sau pensiile.  Președintele României va avea un salariu de 17.400 lei brut, potrivit proiectului legii salarizării unitare aprobat de liderii coaliției PSD-ALDE. Este vorba de o scădere, comparativ cu venitul actual de 21.540 lei, stabilit printr-o ordonanță de urgență emisă în 2015 de Gabriel Oprea, pe când era premier interimar.


 

 

15.00: Legea salarizării unitare a fost amânată cu o săptămână. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, din punctul său de vedere, legea salarizării nu trebuie depusă în Parlament, fiind necesare mai multe discuții pe marginea proiectului.

„Nu, eu nu vreau să îl depună azi. Să mai stea o săptămână, să meargă la grupuri, publicăm şi în presă, să-şi mai dea lumea cu părerea”, a precizat Liviu Dragnea, întrebat dacă proiectul legii salarizării unitare va fi depus la Parlament în cursul acestei zile, potrivit News.ro.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, duminică, că proiectul Legii salarizării unitare în sectorul public va fi depus luni la Parlament. Ea a precizat că va face acest lucru pentru ca toţi parlamentarii PSD să-l poată semna în calitate de coiniţiatori. Olguța Vasilescu a precizat că graficul adoptării acestei legi ia în calcul o eventuală cerere de reexaminare a preşedintelui Iohannis sau o sesizare a CCR, scopul fiind promulgarea legii înainte de 1 iulie, a spus Olguța Vasilescu la Antena3.

Lia Olguţa Vasilescu a precizat că proiectul Legii salarizării unitare nu a fost dat până acum publicităţii pentru că tot s-au făcut modificări pe proiect, însă textul legii va intra luni în parcursul legislativ.

”Mâine va fi semnată de absolut toţi parlamentarii, noi având foarte multe semnături deja, în jur de 200. Colegii care nu au apucat să o semneze vor avea mâine o şedinţă unită a grupurilor parlamentare ca să mai prezentăm o dată principiile acestei legi pentru cine nu a fost la Sinaia şi vom intra cu ea în Parlament într-o procedură destul de rapidă de dezbatere a acestei legi”, a declarat Vasilescu.

Ea a precizat că proiectul mai poate suferi amendări, inclusiv din partea sindicatelor.

”Nu dorim să spunem că nu vom accepta amendamente din partea opoziţiei, chiar şi a sindicatelor, a oamenilor simpli care vor avea ocazia să vadă această lege începând de mâine şi, dacă vor simţi nevoia să ne semnaleze vreo greşeală, suntem dispuşi ca în Parlament să corectăm aceste lucruri pentru că legea nu este perfectă, dar încercăm să avem cea mai corectă variantă posibilă”, a spus ministrul Muncii.

Aceasta a spus că obiectivul este ca legea să fie adoptată la timp pentru ca primele majorări de salarii să poată fi făcute de la 1 iulie. ”Cred că vom avea un timp de dezbatere până în luna iunie, iar în luna iunie o trimitem la promulgare preşedintelui. Dacă nu vrea să o promulge, se întoarce în Parlament şi ne-am luat o marjă în aşa fel încât, până la data de 1 iulie să depăşim toate obstacolele”, a mai spus Vasilescu.

Ea a estimat că preşedintele Klaus Iohannis ”nu va risca” să ceară reexaminarea legii tocmai pentru că primele majorări se fac de la 1 iulie. ”Teoretic nu ar avea niciun motiv să nu o promulge pentru că este vorba de creşteri de venituri ale românilor, mai ales că trecem printr-o dezbatere amplă în Parlamentul României (…) Noi luăm în calcul inclusiv ca legea să fie atacată la CCR”, a mai spus Vasilescu.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a prezentat, joi, la Sinaia, proiectul Legii salarizării unitare, în forma agreată de coaliţia guvernamentală. Vasilescu a precizat că primele majorări vor avea loc de la 1 iulie 2017 pentru militari şi poliţişti, iar de la 1 ianuarie 2018 cresc salariile medicilor şi asistentelor, însă salariile din sectorul sănătăţii vor rămâne aceleaşi până în 2022 deoarece din 2018 este acordată întreaga creştere salarială prevăzută în lege.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că Legea salarizării unitare vizează toate instituţiile publice, cu excepţia BNR şi ASF. ”Acolo există o discuţie de mai mulţi ani cu Comisia Europeană şi ne-a fost adresată rugămintea de a nu intra aceste două instituţii în proiectul Legii salarizării unitare”, a precizat Vasilescu.

Raportul dintre cel mai mic salariu din sectorul public şi cel mai mare este de 1 la 12. 

”Principiile care au stat la baza acestei legi sunt principiul legalităţii – toate drepturile de natură salarială se stabilesc prin norme de forţă a legii, principiul nediscriminării – eliminarea oricărei forme de discriminare şi instituirea unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care prestează aceeaşi activitate şi are aceeaşi vechime în muncă, principiul egalităţii – asigurarea de salarii pe baze egale pentru muncă de valoarea egală, principiul importanţei sociale a muncii, principiul stimulării personalului din sectorul bugetar, principiul ierarhizării pe verticală, cât şi pe orizontală, în cadrul aceluiaşi domeniu şi în funcţie de complexitatea şi importanţa activităţii desfăşurate, principiul transparenţei mecanismului de stabilire a drepturilor salariale şi principiul sustenabilităţii financiare”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Salariile de bază sunt diferenţiate pe funcţii, grade, trepte şi gradaţii. Gradaţiile se acordă în procent de 7,5 pentru gradaţia 1 – de la 3 la 5 ani, 5% pentru gradaţia 2 – de la 5 la 10 ani, 5% pentru gradaţia 3 – de la 10 la 15 ani, 2,5% pentru gradaţia 4 – de la 15 la 20 de ani, 2,5% pentru gradaţia 5 – peste 20 de ani.

Ministrul Muncii a precizat că nu a fost tăiat niciun fel de spor actual, însă a fost introdusă restricţia ca ordonatorul de credite să nu aloce sporurilor mai mult de 30% din anvelopa salarială. ”Un poliţist care lucrează în stradă poate să ajungă la 70%, dar este clar că cei care stau la birou sau personalul contractual vor trebui să aibă sporuri mai mici”, a exemplificat Vasilescu.

Primele majorări se acordă de la data de 1 iulie 2017: soldele de funcţie ale personalului militar cresc cu 20% faţă de nivelul acordat pentru martie 2017, salariile de funcţie ale poliţiştilor se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat în martie 2017, 

”La 1 ianuarie 2018, medicii şi asistentele intră cu toată creşterea, însă ei nu vor mai creşte deloc până în 2022; salariile de bază pentru personalul didactic din învăţământ se majorează cu 50% faţă de nivelul decembrie 2017, salariile de bază, soldele de funcţie, indemnizaţiile de încadrare ale personalului salarial se majorează cu 25%”, a precizat ministrul.

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă