23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportNoua ofensivă a PSD împotriva Justiției. Se încearcă salvarea lui Dragnea, acuzat...

Noua ofensivă a PSD împotriva Justiției. Se încearcă salvarea lui Dragnea, acuzat de abuz în serviciu. Comisia juridică salvează zeci de parlamentari aflați în conflict de interese

PSD vrea un  prag pentru abuzul în serviciu, deși ministrul Justiției se opune. PSD a dezincriminat conflictul de interese, în ciuda opoziției Ministerului Justiției.  În ultimii ani, 215 persoane au fost trimise în judecată pentru conflict de interese.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader,  a anunțat că nu va introduce un prag valoric pentru abuzul în serviciu în noul Cod Penal, așa cum prevedea ordonanța 13. Toader, care era judecător la CCR atunci când Curtea a luat decizia privind abuzul în serviciu,  a precizat că vrea să se încadreze strict în motivarea acestui for. El a comentat și criticile fostului ministrul al Justiției, Florin Iordache, autorul ordonanței 13, care l-a acuzat că intepretează greșit deciziile CCR. „Legea va trece pe la comisiile juridice apoi la ambele camere.  Când va ajunge proiectul va ajunge acolo unde se va întâlni cu domnul Iordache, el având experienţele de legiuitor, mai vechi sau mai recente, poate să intervină, în limita competenţelor”, a mai spus Toader.

În replică, Iordache a amenințat că parlamentarii PSD ar putea respinge propunerea ministrului Justiției. „Trebuie să stabilim un prag la abuzul în serviciu mai mic, mai mare, de 200.000 de lei, nu știu exact cât, dar trebuie neapărat prag la abuzul în serviciu. Cred că trebuia măcar la nivel de coaliție să știm de acest proiect, să îl putem analiza, pentru altfel ne trezim cu un proiect pe care noi să nu-l susținem. Ce facem, trântim proiectele Guvernului?”, a comentat Iordache, promovat, recent, vicepreședinte al Camerei Deputaților. Printre cei care au anunțat că PSD va introduce un prag pentru abuzul în serviciu s-au numărat, de asemenea, președinții celor două comisiii juridice parlamentare – Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae.
În acest fel, s-ar relua prevederea din ordonanța 13, în care  a fost introdusă suma de 200.000 de lei peste care ar fi fost considerat abuzul în serviciu o infracțiune. Astfel, unele persoane acuzate de abuz în serviciu, printre care și Liviu Dragnea, ar fi scăpat de acuzații.

Conflictul de interese, dezincriminat parțial

Ofensiva PSD, ALDE și UDMR pentru modificarea legislației penale este mai amplă. Definiția conflictului de interese a fost schimbată radical, printr-un amendament depus la Comisia Juridică a Camerei Deputaților, în ciuda unui aviz negativ al Ministerului Justiției, condus de Toader. Astfel, demnitarii nu vor mai putea fi acuzați dacă angajează o rudă, decât dacă procurorii vor demonstra că a fost prejudiciat interesul public. Modificările ar putea îngreuna cercetările Agenției Naționale de Integritate (ANI), care a acuzat, în trecut, de conflict de interese zeci de parlamentari care și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare.

De asemenea, pot fi angajate și persoanele cu care funcționarul public a avut raporturi comerciale timp de cinci ani. Curtea Constituțională solicitase printr-o decizie din 2015 clarificarea „raporturi comerciale”, dar parlamentarii nu au ținut cont și au eliminat-o total. Conflictul de interese a fost, de altfel, redefinit: se va numi „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”. Cei care vor fi găsiți vinovați de această faptă riscă o condamnare cu închisoare de la unu la 5 ani și nu vor mai putea ocupa o funcție publică timp de trei ani. În legislația în vigoare nu exista o limită pentru interdicția ocupării funcțiilor, aceasta fiind stabilită de instanță.

Potrivit unul alt amendament, depus de Eugen Nicolicea, nu va mai fi pedepsită ”exercitarea unui drept recunoscut de lege sau îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege, cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de aceasta”. În acest fel, vor scăpa de pedepse inclusiv demnitarii care semnează contracte cu firmele rudelor. Proiectul urmează să fie discutat de plenul Camerei Deputaților, for decizional.

Slujbe bune pentru neamuri

În perioada 2014 – 2016, Parchetul General a trimis în judecată pentru conflict de interese 215 persoane. O parte dintre dosare au provenit de la ANI  care a constatat, în cazul deputaților și senatorilor, 56 de cazuri de conflicte de interese de natură administrativă și 26 de cazuri de conflicte de interese de natură penală. Valoarea totală a contractelor încheiate pentru angajarea rudelor este de peste un milion de lei. „România liberă” a selectat câteva exemple semnificative pentru rețeta folosită de demnitari.

*Florin Cârciumaru (PSD)  ANI a sesizat în 2016  DNA cu privire la un posibil conflict de interese penal, pentru că el a semnat documente în favoarea unei firme din Târgu Jiu. De la această firmă, fiica sa a cumpărat în 2010 o vilă la Rânca, contra 70.200 de lei. Firma respectivă plătise pe vilă, în 2007, un preţ mult mai mare, de 270.000 de lei, conform ANI.

*Ion Călin (PSD)  a încheiat un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut, în perioada angajării (05 ianuarie 2009 – 30 noiembrie 2011), venituri salariale în cuantum total de 35.093 Lei.

*Laurențiu Nistor (PSD) este acuzat că a încheiat două contracte civile prin care și-a angajat fiica și ginerele în funcția de expert în cadrul propriului birou parlamentar. Fiica sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 34.171 de lei, iar ginerele a obținut venituri salariale în cuantum total de 45.771 de lei.

*Cătălin Croitoru (fost deputat PDL și PSD) este acuzat că a încheiat două contracte civile prin care și-a angajat fiul în funcția de consilier juridic și nora în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. Fiul său a obținut venituri salariale în cuantum total de 55.038 de lei, iar nora sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 37.399 de lei.

* Iulian Iancu (PSD) a încheiat un contract civil prin care şi-a angajat fratele în funcţia de subinginer în cadrul biroului său parlamentar, iar acesta a obţinut, venituri salariale de 23.460 de lei.

*Mădălin Voicu (PSD)  a încheiat un contract civil prin care şi-a angajat nora în funcţia de consilier la biroul său parlamentar. Aceasta a obţinut venituri salariale de 3.302 de lei.

*William Gabriel Brînză, fost deputat PDL în legislatura 2008-2012: acuzat că a încheiat un contract civil prin care şi-a angajat fratele în funcţia de consilier la biroul său parlamentar. Fratele său a obţinut venituri salariale de 23.393 de lei.

* Liviu Bogdan Ciucă,(ALDE)  acuzat că a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil prin care şi-a angajat sora în funcţia de referent în cadrul propriului birou parlamentar. Sora sa a obţinut venituri salariale de 40.956 de lei.

*Iuliu Nosa  (PSD) : acuzat că a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil şi un contract individual de muncă prin care şi-a angajat fiul în funcţia de consilier la biroul parlamentar. Fiul a obţinut venituri salariale de 35.971 de lei, la care se adaugă indemnizaţia pentru creşterea copilului pe care a primit-o timp de un an, începând din 20 martie 2012.

*Relu Fenechiu, fost deputat PNL: acuzat că a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil prin care şi-a angajat fratele în funcţia de consilier la biroul său parlamentar. Fratele a obţinut venituri salariale de 4.051 de lei. Cei doi fraţi Fenechiu sunt condamnaţi la 5 ani de închisoare pentru corupţie, în dosarul „Transformatorul”.

Incompatibilitatea, diluată

Camera Deputatilor a votat, în calitate de for decizional, un proiect de modificare a legislației privind incompatibilitățile. Astfel, incompatibilitatea dintre calitatea de demnitar  și de cea de manager a unei societăți comerciale va fi condiționată de desfașurarea în mod „sistematic și efectiv” a unei activităti în cadrul societăților comerciale. Legea îi vizează pe miniștrii, primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de CJ, consilieri local sau județeni, funcționari publici. Proiectul a fost inițiat în 2015 de fostul senator PC, Cristiana Anghel și a fost criticat de ANI  pe motiv că „ nu se justifică promovarea unui act normativ care are ca efect aducerea în legalitate a unei situații de incompatibilitate”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă