Persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat vor putea beneficia de îngrijire la domiciliul unui asistent personal profesionist, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în şedinţa de joi, anunţă Ministerul Muncii, scrie Mediafax.
Hotărârea reglementează modalitatea prin care o persoană adultă cu handicap grav sau accentuat poate beneficia de îngrijirea unui asistent personal profesionist. Astfel, persoana respectivă sau reprezentantul legal al acesteia înaintează o cerere către serviciul public de asistenţă socială din subordinea autorităţii administraţiei publice locale în a cărei rază are domiciliul/reşedinţa persoana cu handicap sau către un furnizor public/privat de servicii sociale, acreditat în condiţiile legii.
Adultul cu handicap grav sau accentuat beneficiar de servicii în centre rezidenţiale pentru persoane cu handicap adresează cererea către conducerea instituţiei respective.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului poate acorda asistent personal profesionist pentru o persoană adultă cu handicap grav sau accentuat, şi din oficiu.
Asistentul maternal care are în plasament un copil cu handicap grav sau accentuat poate opta să devină asistent personal profesionist pentru copilul devenit tânăr.
Hotărârea stabileşte şi modalităţile de evaluare a îndeplinirii condiţiilor necesare pentru atestare. Astfel, vor fi avute în vedere elementele sociale şi medicale ale capacităţii solicitantului, determinate prin interviuri luate acestuia, vizite la domiciliul sau interviuri luate persoanelor cu care solicitantul locuieşte şi alte investigaţii suplimentare.
Din echipa care realizează evaluarea îndeplinirii condiţiilor necesare pentru atestare fac parte cel puţin un asistent social şi un psiholog.
Activitatea asistentului personal profesionist se desfăşoară în baza unui contract individual de muncă încheiat pe perioada corespunzătoare valabilităţii atestatului. Contractul se încheie cu DGASPC sau cu furnizorii privaţi de servicii sociale.