6.8 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSportMotivare CCR: Obligațiile stabilite de CEDO, în cazul condițiilor de detenție, reprezintă...

Motivare CCR: Obligațiile stabilite de CEDO, în cazul condițiilor de detenție, reprezintă standarde minimale de protecție

Curtea Constituțională a respins obiecția de neconstituționalitate cu privire la proiectul de modificare a Legii executării pedepselor, în legătură cu condițiile de detenție, pe care statele sunt obligate să le transpună în măsurile legislative sau administrative interne, precizând că obligațiile stabilite de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) reprezintă standarde minimale de protecție, informează Agerpres.

„Examinând sesizarea de neconstituționalitate, Curtea ia act de contextul juridic și social în care legiuitorul își manifestă intervenția modificatoare a legii privind executarea pedepselor și măsurilor privative de libertate. Premisa legiferării o constituie jurisprudența CEDO, prin care instanța europeană a constatat încălcări ale art.3 din Convenție, care interzice în termeni categorici tortura sau tratamentele și pedepsele inumane sau degradante, indiferent de comportamentul victimei, în legătură cu condițiile de detenție care au existat de-a lungul anilor în penitenciarele din România, mai ales supraaglomerarea, igiena necorespunzătoare și lipsa asistenței medicale corespunzătoare", se arată în motivare.

Totodată, Curtea Constituțională a observat că nu există diferențe majore de conținut între formele legii adoptate de Senat și de Camera Deputaților.

„Curtea constată că dispozițiile legale criticate nu încalcă art. 61 alin. (2) din Constituție; din contră, modul în care a fost adoptată legea criticată constituie o aplicare a principiului bicameralismului, caracterizat printr-o strânsă conlucrare și colaborare între cele două Camere ale Parlamentului", mai motivează CCR.

În 6 iulie, CCR a luat în dezbatere obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, obiecție formulată de 51 de deputați aparținând grupurilor parlamentare ale PNL și USR.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor și măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal este constituțională în raport de criticile formulate.

În 14 iulie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Legea prevede că „la calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie și executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată". În forma propusă de Guvern se prevedea reducerea pedepsei cu 3 zile la fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, însă legea a fost modificată de Parlament.

Actul normativ mai prevede că „se consideră executare a pedepsei în condiții necorespunzătoare cazarea în oricare din situațiile următoare: cazarea într-un spațiu mai mic sau egal cu 4 mp/deținut, care se calculează, excluzând suprafața grupului sanitar și a spațiilor de depozitare a alimentelor, prin împărțirea suprafeței totale a camerei de deținere la numărul de persoane cazate în camera respectivă; lipsa accesului la activități în aer liber; lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilație; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază, precum și a cerințelor de igienă; existența infiltrațiilor, umezelii, mucegaiului în pereții camerelor de detenție".

Legea mai stipulează că nu se consideră executare a pedepsei în condiții necorespunzătoare ziua sau perioada în care persoana a fost internată în infirmerii din cadrul locurilor de detenție, în spitale din rețeaua sanitară a Administrației Naționale a Penitenciarelor, a MAI, a Ministerului Sănătății. De asemenea, dispozițiile nu se aplică în cazul în care persoana a fost despăgubită pentru condiții necorespunzătoare de detenție, prin hotărâri definitive ale instanțelor naționale sau ale Curții Europene a Drepturilor Omului, pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri și a fost transferată sau mutată într-un spațiu de detenție având condiții necorespunzătoare.

În plus se prevede că în două luni după publicarea legii în Monitorul Oficial se va face evaluarea tuturor penitenciarelor și în patru luni se vor evalua deținuții și condițiile în care își execută pedepsele. Legea se va aplica pentru cei care au avut de ispășit pedepse din 2012 până în prezent.

Cele mai citite

PSD și PNL încearcă să finalizeze lista la europarlamentare. Mihai Tudose sau Rareș Bogdan ar deschide lista

Rareș Bogdan sau Mihai Tudose ar putea deschide lista comună de candidați ai PNL și PSD pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie...

Se schimbă legea RCA. Șoferii vor primi amenzi de 10.000 de lei

Șoferilor li se pregătesc noi amenzi ce vor fi adoptate în Parlament. Este vorba despre amenzi mai mari pentru cei care nu dețin polițe...

O femeie din Republica Moldova și soțul ei rus au fost uciși în atacul de la Moscova

O femeie originară din Republica Moldova a fost ucisă în atacul terorist care s-a produs la Moscova în seara de 22 martie 2024. Confirmarea acestui...
Ultima oră
Pe aceeași temă