16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportCriza politică, ziua a șaptea: Șeful PSD, Liviu Dragnea, a ieșit la...

Criza politică, ziua a șaptea: Șeful PSD, Liviu Dragnea, a ieșit la cumpărat de voturi. Cum a picat înțelegerea UDMR – PSD. Tăriceanu: Este o majoritate necesară ca moțiunea să treacă

Președintele PSD, Liviu Dragnea, promite funcții în stânga și dreapta pentru a fi sigur de aprobarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului PSD. PSD a accelerat și votarea unor legi inițiate de UMDR.  Strategia a dat roade, UDMR dând primul semnal că va vota alături de Dragnea, ceea ce ar avea ca efect adoptarea moțiunii de cenzură.


UPDATE 14.04: Fostul lider PSD Mircea Geoană face un apel la stabilitate, susținând că moțiunea de cenzură poate fi și trebuie evitată „cât nu este prea târziu''.

„Ca fost președinte al acestui mare partid, simt că este cazul să îi îndemn pe cei care astăzi sunt personajele principale în această criză politică la înțelepciune și dialog. Stabilitatea politică trebuie găsită în interiorul PSD, nu în afara lui. PSD a intrat, din nou, în centrul atenției interne și internaționale din motive greșite. Un partid care a câștigat alegerile parlamentare de o manieră zdrobitoare are ca misiune exclusivă o guvernare eficientă, stabilă și aplecată către nevoile reale ale țării. Absența unei opoziții parlamentare credibile nu trebuie să fie o încurajare pentru crearea unei opoziții în interiorul partidului'', a scris Mircea Geoană, marți, pe pagina sa de Facebook.

„Vor fi exorbitante. Problemele de reputație vor costa PSD-ul acum și la alegerile atât de importante care vor veni în 2019 și în 2020. Pentru că nimeni nu va ierta un partid care are la dispoziție toate ingredientele pentru o guvernare de succes și ratează acest lucru. PSD nu a fost lipsit de tensiuni între liderii săi de-a lungul timpului. Vă vorbesc din experiență. Însă, excluderile și războaiele fratricide nu conduc nicăieri. Ele lasă urme, șubrezesc încrederea, solidaritatea și capacitatea de mobilizare în momente critice. Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu sunt doi lideri maturi, care pot depăși fierbințeala și patima unui moment incendiar. Încă nu este prea târziu ca focul care mistuie partidul de guvernământ și ultimul mare partid de Stânga din această parte a Europei să fie stins. Există loc în PSD pentru toți liderii săi'', a mai spus Geoană.

 14.00: Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat, marți, la Parlament, că Legile trebuie „gândite, analizate, nu luate sub presiunea timpului. Am arătat toată disponibilitatea, dar din cauza volumului mare, nu putem gestiona. Relația UDMR o știți”.

„Am văzut speculația. În niciun caz nu se amână votul. În ultimele zile, văd o activare a unor oameni care nu funcționează tot timpul și care lansează zvonuri fără niciun fundament. Mâine, de la ora 11.00, se votează”, a mai spus el.

13.37: Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat, marți, că discuțiile cu UDMR s-au închis și că va face mai multe precizări în cursul zilei.

Întrebat, la Senat, despre negocierile cu reprezentanții UDMR, Tăriceanu a replicat: „S-au închis discuțiile".

"Știți că întotdeauna la moțiunile de cenzură se fac discuții în toate direcțiile. (…) Avem o cifră pe care v-am spus-o. Este cu vârf și îndesat o majoritate necesară ca moțiunea să treacă. (…) Am făcut și socoteala inversă. Știm și care sunt cei care vor vota împotriva moțiunii, deci ne-am asigurat că lucrurile sunt în regulă. (…) Cu aproximație 16 sau 17, dar nu sunt numai din coaliție, din aproximările pe care le am. Sunt, de exemplu, cei cinci parlamentari care au plecat de la noi și care nu fac parte din coaliție", a afirmat Tăriceanu.


Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a anunțat că va vota împotriva moțiunii de cenzură, în conformitate cu interesul public și așteptările alegătorilor, „chiar dacă acestea sunt în contradicție cu decizia lui Liviu Dragnea".

„Ca deputat PSD înțeleg să votez în conformitate cu ceea ce îmi dictează conștiința, interesul public și așteptările alegătorilor mei — chiar dacă acestea sunt în contradicție cu decizia lui Liviu Dragnea și a apropiaților săi! Mâine voi vota împotriva moțiunii de cenzură …. dacă va mai fi o moțiune de cenzură!", a scris Ponta, marți, pe pagina sa de Facebook.


 

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat, marți, că UDMR nu mai are niciun motiv să se implice în lupta internă din PSD.

„Din moment ce înțelegerea de ieri nu mai este în picioare, din moment ce PSD a propus retragerea de pe ordinea de zi a tuturor proiectelor de legi pe care le-am stabilit ieri la discuțiile de dimineață, nu avem niciun fel de motiv să ne implicăm în această ceartă internă a PSD", a afirmat marți parlamentarul UDMR.

Întrebat dacă marți vor mai fi negocieri între UDMR și PSD, senatorul a spus că nu crede. În ceea ce privește prezența în sală a parlamentarilor UDMR la dezbaterea moțiunii de cenzură, Tanczos Barna a spus:

„Vom decide la ședința celor două grupuri parlamentare din Camera Deputaților și Senat ale UDMR. Orice variantă este posibilă, mai puțin votarea moțiunii. Se va lua în jumătate de oră această decizie".

13.01: VIDEO. Un deputat liberal a pus muzică patriotică în Parlament, în semn de nemulțumire față de un proiect folosirea limbilor minorităților în primarii

12.29: Victor Ponta: Conflictul a pornit de la faptul că Liviu Dragnea nu poate fi prim-ministru

12.34: Traian Băsescu: Sunt revoltat. Faptul că pe Tăriceanu și Dragnea i-a dus capul să statueze ziua de 15 martie este ca și cum îți iei propria istorie și o arunci într-o budă. Asta au făcut acești ticăloși

12.13: Surse: Reuniune a parlamentarilor UDMR, după eșuarea negocierilor cu PSD

 

 

11.51: „UDMR nu va vota moţiune de cezură împotriva Guvenului UDMR nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, a anunţat marţi senatorul Tanczos Barna, care a precizat că atâta timp cât toate negocierile au picat cu PSD, UDMR nu are de ce să intre în „cearta internă” a social democraţilor.

11.50: Negocierile dintre PSD și UDMR au picat. Proiectul privind instituirea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare, retras de pe ordinea de zi a plenului, la propunerea PSD

11.45: UPDATE. Ședința de Guvern de marți ar putea fi amânată. Grindeanu și Ponta poartă negocieri cu lideri politici, după ce negocierile PSD-UDMR au picat

11.11: Scandal în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor din cauza proiectelor de lege cerute de UMDR şi susţinute de majoritate. Un deputat PNL şi-a obligat colegii să asculte cântece patriotice. El spune că astfel vrea să le atragă atenţia celor de la PSD care, spune el, „vând ţara pentru susţinerea moţiunii de cenzură”.

 

11.00: Negocierile dintre PSD și UDMR ar fi într-un impas, astfel că au fost întrerupte, potrivit Digi24.

Deputaţii PMP au venit, marţi dimineaţă, la Parlament, cu tricolorul pe braţ, ei protestând astfel faţă de concesiile pe care PSD şi ALDE ar urma să le facă UDMR, acceptând să voteze o serie de proiecte legislative iniţiate de Uniune pentru a-şi securiza votul la moţiunea de cenzură, potrivit Mediafax.

„Am fost convocaţi aseară, prin SMS, pentru azi la 9.30, când urma să avem un Birou permanent. De mai bine de o oră stăm în sală pentru a discuta pe marginea a 3 puncte, unul viza acceptul pentru discutarea, de către Comisiile pentru drepturile omului, Administraţie şi Juridică, în şedinţă comună, în paralel cu plenul, a unui proiect de lege iniţiat de UDMR”, a spus preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, care este şi liderul deputaţilor PMP.

El a criticat faptul că, după o oră de la convocare, şedinţa BP nu a început, şi nici cea de plen. „Haosul s-a instaurat în Parlament, şedinţa nu a început, PSD negociază lucruri de nenegociat niciodată în Parlament – interese ale ţării. Aşteptăm să vedem dacă după negocierile pe care le are domnul Dragnea, cu UDMR, va ceda în faţa unor cereri nejustitificate”, a adăugat Tomac.

El a spus că problematica legată de minorităţi trebuie abordată prin prisma reciprocităţii. „Avem în Ungaria o comunitate românească care nu are învăţământ în limba română. Nu putem negocia chestiuni absurde şi UDMR să pună presiune pe decidenţii politici care nu înţeleg ce consecinţe produc aceste legi. De o oră aşteptăm în BP să vină domnul Dragnea să ne spună dacă a cedat acestor presiuni sau nu”, a mai spus Tomac.

10.48:  Ludovic Orban: PNL se va bate cu toate armele împotriva trocurilor făcute de clanul Dragnea cu cei de la UDMR. Îi cer lui Grindeanu o demisie de conștiință, care ar împiedica săvârșirea actului de trădare

Președintele PNL, Ludovic Orban, i-a cerut, marți, premierului Sorin Grindeanu o demisie de conștiință, precizând că gestul „ar împiedica săvârșirea actului de trădare”. Totodată, liberaul a acuzat PSD că „trădează interesele românilor”, prin conflictul dintre coaliția de guvernare și șeful Executivului.

10.31: Traian Băsescu: Dragnea şi Tăriceanu vând şi istoria ţării pentru voturile UDMR, la moțiunea de cenzură. Măi ticăloşilor din PSD şi ALDE, credeţi că în viaţa voastră veţi mai putea merge la Ţebea? Dar în Ardeal?

Fostul președinte al României și liderul PMP, senatorul Traian Băsescu, i-a acuzat, marți dimineața, pe liderii coaliției de guvernare PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, că „vând istoria țării pentru voturile UDMR la moțiunea de cenzură”.

 


Strategia taberei lui Liviu Dragnea se bazează atât pe negocieri cu partide politice, cât și pe racolări individuale. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au avut, luni, o întâlnire cu conducerea UDMR. În schimbul votului pentru moțiunea de cenzură, UDMR ar urma să primească un post de vicepremier și trei ministere în viitorul Executiv, afirmă surse parlamentare. Un alt subiect de discuție ar fi fost autonomia pe criterii etnice. Liderii Uniunii au avut, ieri, o întâlnire și cu premierul Sorin Grindeanu şi secretarul general al Guvernului, Victor Ponta.


Citește și:  Victor Ponta, către acei lideri din PSD care i-au oferit funcții de ministru: N-ați înțeles care-i problema

Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a dezvăluit, luni seară, la TVR, că o serie de lideri din PSD i-au propus funcții de ministru după ce cade Guvernul Grindeanu, dacă nu îl va mai susține pe acesta.

În timp ce susținătorii lui Dragnea susțineau, neoficial, că ar fi bătut palma cu UDMR, liderii Uniunii declarau că vor lua o decizie miercuri. Un prim semnal interesant: parlamentarii UDMR au votat alături de cei ai PSD pentru amânarea ședințelor de plen de ieri ale Senatului și Camerei Deputaților, oferindu-i timp lui Liviu Dragnea pentru negocierile politice.



Luni după-amiază, PSD a făcut primele gesturi concrete în favoarea UDMR; urgentând dezbaterea parlamentară a unor proiecte susținute de Uniune. 15 martie a fost declarată sărbătoarea comunităţii maghiare din România și va fi zi liberă, potrivit deciziei Comisiei de administrație a Senatului. Votul a fost dat ieri, în timp ce președintele UDMR Kelemen Hunor se afla într-o a doua întâlnire cu liderii PSD. De asemenea, trei comisii comisii parlamentare din Camera Deputaților au fost convocate de urgență pentru a da un raport pentru proiectul de lege depus de UDMR, prin care se scade pragul pentru care se poate folosi limba maternă într-o localiatate –  de la 20%, cât este în prezent, la 10%

În aceste condiții, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a dat un prim semnal că parlamentarii minorității maghiare vor susține moțiunea de cenzură împotriva premierului Sorin Grindeanu. ”Eu cred că un principiu trebuie să fie clar pentru toată lumea: cei care au fost votaţi şi deţin majoritatea trebuie să aibă şi posibilitatea şi dreptul de a schimba miniştrii, inclusiv, la un moment dat, premierul, dacă doresc”, a spus liderul UDMR. Un semnal clar de sprijin pentru PSD și ALDE care au câștigat alegerile parlamentare din 2016.


Citește și:  Ludovic Orban: Cei mai mulți dintre parlamentarii PNL au fost abordați de lideri ai PSD, cu oferte sau cu presiuni, ca să voteze moțiunea

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni seară la postul Realitatea Tv că cea mai mare parte a parlamentarilor liberali au fost abordați de lideri PSD, dar niciunul nu a "cedat la niciun fel de presiune" sau "promisiune".


Poziționarea UDMR poate fi decisivă, în condițiile în care Uniunea are 30 de parlamentari. Pentru aprobarea moțiunii de cenzură sunt necesare 233 de voturi, iar PSD și ALDE au 244 de parlamentari. Însă, cinci parlamentari PSD din Timiș și patru din Caraș-Severin nu vor să voteze moțiunea de cenzură. Unul dintre susținătorii lui Grindeanu, Alfred Simonis, a fost schimbat, ieri, din funcția de secretar al grupului PSD din Camera Deputaților. Ca efect al problemelor din coaliție,  Liviu Dragnea caută voturi în afara partidului. Locotenenții lui Dragnea avansează scenarii optimiste, pretinzând că au între 250 și 270 de voturi.

Cât costă un vot al unui parlamentar

În paralel, tabăra Dragnea negociază și individual cu unii parlamentari din Opoziție. PMP, USR și PNL au anunțat că se vor prezenta la ședința dedicată moțiunii de cenzură, dar nu vor vota.


Citește și:  Într-o pauză a negocierilor PSD – UDMR, Kelemen Hunor a fost sunat de Viorel Hrebenciuc. Ce au discutat

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost sunat, luni, de fostul lider al PSD Viorel Hrebenciuc, într-o pauză a întâlnirii pe care Kelemen Hunor a avut-o cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu pe tema moțiunii de cenzură.



PSD a racolat deja un parlamentar PMP, deputatul Octavian Goga. PMP va depune o plângere penală pentru trafic de influenţă şi primirea de foloase necuvenite pe numele deputatului Octavian Goga, a declarat preşedintele executiv al formaţiunii, Eugen Tomac. „Există mai multe elemente pe care domnia sa mi le-a mărturisit şi mie, şi altor colegi din cadrul PMP. Motivaţia a fost că i s-a promis soţiei domniei sale un loc de muncă bine plătit. Este o chestiune care nu mai are nimic cu politica. Este o formă de trafic de influenţă şi primire de foloase necuvenite“, a detaliat Eugen Tomac. În replică, Octavian Goga susține că nu a primit nicio recompensă pentru a face acest lucru. „Nu mi-a dat nimeni nimic, sunt numai poveşti. Le-am spus (celor din PMP – n.r.) că vreau să votez moţiunea pentru că mi se pare o chestie normală, pentru că eu vreau să fie linişte în ţară şi cu asta basta. Nu mi s-a oferit nimic, de la nimeni“, a declarat Octavian Goga.

De asemenea, au apărut zvonuri potrivit cărora PSD ar fi cumpărat patru parlamentari PNL, oferindu-le câte 100.000 de euro. Parlamentarii liberali vor fi prezenţi miercuri la dezbaterea moţiunii de cenzură, dar nu vor vota, a anunţat ieri preşedintele PNL, Ludovic Orban. Întrebat dacă sunt liberali care ar pleca spre majoritatea actuală, Ludovic Orban a răspuns că are încredere în colegii săi de partid.


Citește șiDragnea, un cancer tolerat de medici nebuni | OPINIE

Nu disputa politică fratricidă din PSD mă interesează, ci motivele care au generat-o. Și care arată că, în continuare, România este doar o piață de trocuri politico-penale-securiste.

 

 


Configurația politică a Parlamentului

  • •  PSD – 221
  • •    PNL – 98
  • •    USR – 43
  • •    UDMR – 30
  • •    ALDE – 23
  • •    PMP – 26
  • •    Minorităţi – 17
  • •    Neafiliaţi – 6

Miza bătăliei pentru ministerul Dezvoltării. PNDL, programul cu care Dragnea miluiește baronii locali

Nu mai puțin de 30 de miliarde de lei este valoarea fondurilor din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Banii sunt distribuiți discreționar de către ministerul Dezvoltării.

De teamă că Sevil Shhaideh va folosi această resursă în perioada de dinainte de votarea moțiunii de cenzură, pentru a cumpăra sprijin pentru Liviu Dragnea, premierul Grindeanu a blocat întregul minister al Dezvoltării. Premierul a anunţat, duminică, că a demis toţi secretarii de stat, secretarul general şi secretarul general adjunct de la Ministerul Dezvoltării, pentru ca Sevil Shhaideh să nu mai poată semna nimic, nici prin interpuşi. „Nu accept ca acest program (PNDL) să fie folosit în scopuri politice (…) De astăzi, doamna Sevil Shhaideh nu mai poate semna nici dumneai, nici prin interpuşi niciun act care să aibă legătură cu PNDL”, a explicat Grindeanu. Vineri, deși anunțase că a demisionat din Guvern, Shhaideh a declarat că a început etapa a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală prin care vor primi finanţare 9.500 de obiective de investiţii, dintre care 2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli şi 5.000 alte obiective.

Potrivit OUG 6/2017, până în 2020, cele aproximativ 30 de miliarde de lei vor putea fi direcționate din bugetul statului către primării printr-un simplu ordin de ministru.

Creația Elenei Udrea, folosită de PSD

PNDL a fost reglementat, inițial, în 2013, prin ordonanță de urgență, și a avut un buget de șase miliarde de lei între 2013 și 2016. El a preluat ideile Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii, pornit de Elena Udrea, pe vremea când era ministrula Dezvoltării. PSD a criticat dur PNDI-ul lui Udrea, pe vremea când era în opoziție. „Singura datorie pe care nu o vom plăti se referă la datoriile rezultate din fraude evidente ale banilor publici pentru obictive de campanie electorală şi anume PNDI, iniţiat de doamna Elena Udrea”, spunea Ponta, în iulie 2011.

 În 2017, noua guvernare PSD a majorat cu 500% sumele alocate PNDL, față de perioada 2013-2016: 30 de miliarde de lei (6,6 miliarde euro), banii urmând să fie obținuți prin „credite de angajament”.

Sorin Ioniță, director la Expert Forum, a explicat la RFI cum se distribuie resursele din acest program: „Pleacă din pixul ministrului fără niciun fel de altă justificare. Primarii propun niște idei (…) Pot fi două foi de hârtie și proiectul se aprobă. (…) Nu este o competiție de proiecte transparentă”.

Raportul EFOR mai arată că procedurile de achiziție sunt netranspăarente, iar firmele beneficiare au conexiuni politice. „Datele analizate au demonstrat că achizițiile se fac în mod netransparent, pentru că nu se publică aproape 50% dintre câștigători în SEAP. De asemenea, 4-5 firme au câștigat între 50-60% din fondurile din contracte în fiecare dintre aceste județe. Mai departe, aceste firme au legături cu toate partidele politice, dar și cu persoane care dețin puterea la nivel local sau central; multe dintre aceste firme sau deținătorii lor au probleme penale. Chiar dacă partidele se schimbă, legăturile de putere locale tind să rămână active”, scrie în acest document. Unul din autorii raportului, Septimius Pârvu, a explicat ce firme benficiază de banii din PNDL: „Uitându-ne la cine deține acele firme, direct sau indirect, fie administrator sau acționar sau cine e în spatele firmei, toate cele care câștigă mult, fie sunt a șefului de partid, a prietenului șefului de partid, al mătușii șefului de partid, a șefului unei instituții locale sau așa mai departe”.

Ghinea: Dragnea era rege

În aprilie 2017, deputatul USR Cristian Ghinea a publicat un raport al Curții de Conturi privind gestionarea PNDL în perioada 2013-2014, când Dragnea conducea ministerul Dezvoltării. „Practic, dacă nu se puteau acorda niște bani unor primari “de partid” prin C.N.I., se rezolva mult mai ușor prin PNDL, acolo unde Liviu Dragnea era rege și putea aloca bani printr-o semnătură de ministru (…) Raportul atrage atenția asupra faptului că “la nivelul MDRAP s-au emis ordine prin care s-au aprobat sume pentru finanțarea unor obiective de investiții din alte domenii decât cele considerate de importanță națională” (…) Vă amintiți de investițiile în parcuri la sate, nu ? Pe lângă obictive de o necesitate discutabilă, MDRAP nici măcar nu s-a asigurat că proiectele respective sunt și realizate. Echipa de auditori a constatat că au existat situații în care beneficiarii – primării, Consilii Județene etc – nu demaraseră lucrările nici la șase luni de la semnarea contractului de finanțare”, a scris Ghinea, pe blog, pe marginea raportului Curții de Conturi.

În 2013 și 2014, s-au cheltuit, prin PNDL; circa miliarde de lei. În 2013 s-au alocat 581 de milioane, iar în 2014 – anul alegerilor prezidențiale – 2,42 miliarde de lei. Raportul de audit scoate în evidență nu a existat o definire clară legală privind eligibilitatea proiectelor. „Practic, Programul Național de Dezvoltare Locală numai program national și de dezvoltare nu a fost. A fost doar Pixul lui Dragnea pentru sifonat bani publici către clientela politică”, a concluzionat Ghinea.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă