10.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Tudorel Toader critică decizia CSM privind detaşările magistraţilor: Are germenul unui...

Ministrul Tudorel Toader critică decizia CSM privind detaşările magistraţilor: Are germenul unui conflict de natură constituţională

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a criticat, luni, CSM, fiind nemulţumit de respingerea cererii sale de amânare a discuţiilor privind încetarea detaşării magistraţilor de la Consiliu, informează Mediafax.

Ministrul a susținut că hotărârea adoptată de plenul CSM conține "germenul unui conflict juridic de natură constituţională".

"CSM a ajuns să dea o hotărâre prin care să interpreteze o lege cu privire la durata detaşărilor. Legea spune şase ani. Este absolut nefirească această hotărâre şi are – şi n-am să am eu iniţiativa-, cu elementele ei de incompatibilitate pe care le ştim, germenele unui conflict juridic de natură constituţională pentru că aţi dat o interpretare a unei legi în vigoare", a declarat ministrul Justiţiei la Secţia pentru procurori a CSM.

Ministrul le-a reproşat procurorilor din CSM să nu l-au anunţat din timp că audierea Elenei Rădescu a va fi reprogramată.

CSM a decis, în şedinţa de săptămâna trecută, că detaşările magistraţilor în curs sunt legale şi se menţin, însă cele ulterioare hotărârii Consiliului nu pot depăşi, cumulat, şase ani.

"Detaşările în curs dispuse anterior prezentei hotărâri, sunt legale şi se menţin; (majoritate:10 DA; 6 NU). Detaşările ulterioare datei prezentei hotărâri pot fi dispuse şi prelungite o singură dată, fără ca durata maximă cumulată să depăşească termenul legal de 6 ani; (unanimitate)", sunt deciziile Plenului CSM.

De asemenea, Consiliul a hotărât că "actul administrativ ce a intrat în circuitul civil prin care s-a dispus detaşarea unui magistrat poate fi anulat doar de instanţa de judecată în condiţiile art.1 alin.(6) din Legea nr.554/2004; (unanimitate)"

În legătură cu situaţia magistraţilor detaşaţi ce ocupă o funcţie de conducere în cadrul aparatului propriu al Consiliului, s-a apreciat că "încetarea detaşării unui judecător sau procuror ce ocupă o funcţie de conducere în aparatul propriu al Consiliului poate fi dispusă numai după încetarea mandatului sau a delegării în funcţia de conducere (majoritate:10 DA; 6 NU).

Plenul CSM susţine că "în cazul judecătorilor şi procurorilor detaşaţi în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, încetarea detaşării poate fi dispusă numai la solicitarea preşedintelui Consiliului şi a vicepreşedintelui Consiliului. (majoritate: 9 DA, 6 NU, 1 NUL)".

Deciziile au fost luate după ce judecătorii Gabriela Baltag, Nicoleta Ţînţ, Lia Savonea, Simona Marcu şi Evelina Oprina au solicitat încetarea detaşării la CSM pentru 27 de magistraţi, 15 fiind judecători şi 12 procurori.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă