15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportMinistrul Toma Petcu a anunţat listarea a 10% din acțiunile Hidroelectrica

Ministrul Toma Petcu a anunţat listarea a 10% din acțiunile Hidroelectrica

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat listarea a 10% din acțiunile Hidroelectrica, procentul fiind redus de la 15% cât se propusese inițial, potrivit Agerpres.

"Intenționăm, în primul rând, să facem listarea. Am făcut o notă de informare în Guvern acum o săptămână cu intenția de schimbare", a spus ministrul Energiei, întrebat într-o conferință de presă care sunt intențiile ministerului privind Hidroelectrica.

Toma Petcu a menționat că este vorba despre o listare prin vânzarea de acțiuni existente, amintind că există o hotărâre de Guvern din 2014 pentru declanșarea procedurii.

"Am modificat procentul de la 15 la 10, dăm o hotărâre de Guvern în acest sens. Suntem într-un ritm mai accelerat. Ne interesează această listare din două perspective. În primul rând, se pune pe piață această companie pentru a avea foarte clar indicii, nu doar bursieri, dar și ceilalți indici, în permanență să vedem cum evoluează compania din punct de vedere financiar și pe piață", a explicat Petcu.

În al doilea rând, a adăugat ministrul, toți banii din această listare rămân în companie.

"Ne dorim ca suma obținută, din estimările noastre este destul de substanțială, să fie folosită pentru dezvoltarea companiei. Această companie a fost restructurată (…) printr-o, să spunem, o renunțare a unor investiții în zona de mentenanță, modernizare, retehnologizare.

Acești trei parametri sunt foarte importanți pentru că, la ora actuală, Hidroelectrica are o capacitate totală de producție de 6.400 de megawați și, în realitate, nu poate să producă mai mult de 3.000 — 3.500. Înseamnă că restul de capacitate nefolosită trebuie retehnologizată, modernizată și ea să înceapă să devină, să producă și să aducă un plus de valoare companiei. Este primul nostru obiectiv", a declarat ministrul Energiei.

La începutul lunii august, Toma Petcu a declarat că autoritățile vor să listeze 10% din Hidroelectrica într-o primă fază, iar apoi încă 5%, dar pentru a se demara procesul sunt așteptate concluziile consorțiului de listare.

"Vom adopta cât de curând o hotărâre de Guvern prin care vom modifica un singur lucru: procentul de listare. Nu vom modifica metoda, se va modifica doar procentul de listare, în sensul că de la 15%, cât dorește să listeze statul român, dorim doar 10%, pentru a vedea cum funcționează în piață, cum se manifestă în piață Hidroelectrica ca și companie listată și să avem posibilitatea la un moment ales de stat să se listeze restul de 5%, pentru a maximiza banii care se iau din această listare.

Banii de pe listare vor intra în companie și ne dorim ca aceste sume să fie folosite doar pe dezvoltare. Ne interesează să vedem dacă putem să dezvoltăm noi capacități. Ne interesează dezvoltarea pe termen lung", spunea Petcu.

Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă