15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportMinistrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu: Majorările salariale pentru profesori și medici vor...

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu: Majorările salariale pentru profesori și medici vor fi decalate. Cu această variantă vom intra în comisie. Sorin Grindeanu: Guvernul susține aceste modificări. Sindicaliștii anunță proteste

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunţat, marţi, că majorările salariale în Educaţie şi Sănătate se vor face în etape, respectiv cu 25% de la 1 ianuarie pentru toţi bugetarii, urmând ca de la 1 martie să se facă restul majorărilor salariale, adică de până la 50% pentru profesori şi până la 100% pentru medici şi asistenţi. Și premierul Sorin Grindeanu a precizat că susține această variantă, în vreme ce sindicaliștii au anunțat noi proteste.

Lia Olguța Vasilescu a declarat, la Antena 3, că de la 1 ianuarie 2018 toți bugetarii vor beneficia de o majorare salarială de 25%. 

„De la 1 ianuarie 2018 toți bugetarii vor avea o creștere de 25%, de la 1 martie încă 25% pentru profesori. Medicii și asistenții au creșteri de peste 100% de la 1 martie, e variantă cu care noi vom intra în comisie. Au fost multe amendamente p care noi le-am acceptat de la Senat și Camera Deputaților”, a spus Ministrul Muncii, marți, la Antena 3.

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că ar fi trebuit să se intre cu majorările salariale de 1 ianuarie 2018, însă au fost foarte multe amendamente acceptate la Senat şi Camera Deputaţilor, şi de aceea s-a luat decizia acestei amânări cu două luni.

"Toate acestea calculate pe impact faţă de varianta iniţială a legii ne-au dus la situaţia în care să se mai amâne până la 1 martie creşteri la Educaţie şi la Sănătate, dar şi Sănătatea şi Educaţia vor intra cu creşteri de 25% chiar de la 1 ianuarie ca toţi ceilalţi bugetari. Aceasta este varianta cu care vom intra în comisie, domnul Viorel Ştefan nu a asistat la toată discuţia, noi am rămas cu secretarii de stat şi am calculat în continuare impactul pe buget", a mai spus Olguţa Vasilescu.

Și premierul Sorin Grindeanu a declarat, marți, că susține această formă a Legii salarizării.

"Forma prezentată de Lia Olguța Vasilescu și Viorel Ștefan este forma pe care noi ne-o asumăm. Toate modificările și amendamentele sunt susținute de Guvern. Este necesar să avem această lege", a declarat șeful Executivului. 

Sindicaliștii anunță că ar putea organiza proteste, nemulțumiți de modificările anunțate, marți, de Lia Olguța Vasilescu. Sindicaliştii din Educaţie spun că, prin decalarea majorărilor salariale din cele două domenii, se încalcă flagrant programul de guvernare asumat de coaliţia guvernamentală.

"În momentul de faţă, discutăm despre încălcarea programului de guvernare şi încălcarea este foarte gravă atâta vreme cât Parlamentul României prin hotărâre şi-a aprobat programul în cauză. Dacă să ne raportăm strict la programul în cauză, noi ar fi trebuit să beneficiem de o creştere salarială de 20% de la 1 iulie 2017 şi de încă o creştere salarială de la 1 ianuarie 2018, cu 30%. Pe legea cadru privind salarizarea, cele două etape au fost reduse la una singură, respectiv o creştere salarială de 50% de la 1 ianuarie 2018.

Deci e o primă încălcare a programului de guvernare, iar acum discutăm de o încălcare şi mai gravă pentru că descoperindu-se aşa în urma unor analize că nu ar fi bani suficienţi şi că s-au aprobat nişte amendamente care cresc impactul bugetar al legii salarizării, de fapt Educaţia va beneficia de la 1 ianuarie 2018 de o creştere salarială de 25% şi de la 1 martie 2018 încă 20%. Ce să mai creadă salariatul din Educaţie vizavi de modul în care politicienii îşi respectă angajamentele", a declarat, pentru Mediafax, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret".

La rândul lor, sindicaliştii din Sănătate spun că nu au fost consultaţi de către ministrul Muncii cu referire la aceste decalări.

"Nu am ştiut că o să se întâmple lucrul acesta, nu am ştiut că banii sunt aşa cum apar în discuţiile de la tv şi nu ştiu până la ora 14.00, când ar trebui să fie în sală cei de la CNSLR Frăţia, dar şi cei de la Sanitas…Atunci se pare că la ora 14.00, doamna ministru, care a vorbit înainte la televizor şi pe urmă cu noi ca de obicei, să ne dea nişte explicaţii. Spune că s-au acceptat nişte amendamente până la zona de 1 martie, că altfel nu au bani. Noi nu am ştiut treaba asta. Suntem în stand by, unii ameninţă deja cu protestele inclusiv colegii mei din învăţământ. Să vedem ce va fi", a declarat, pentru Mediafax, Leonard Bărăscu, preşedinte Sanitas.

Cele mai citite

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă