6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, confirmă indirect că trecerea contribuțiilor de la...

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, confirmă indirect că trecerea contribuțiilor de la angajator la salariat va duce la scăderea venitului net

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, la postul de televiziune Antena 3, trecerea contribuțiilor de la angajator la salariat, din 2018, a fost discutată deja cu sindicaliștii, confirmând indirect că acest demers va însemna scăderea salariilor nete, potrivit Hotnews.

"A fost şi o discuţie inclusiv dacă vor trece contribuţiile pe angajat, au fost şi ei de acord că este cea mai bună varianta să treacă aceste contribuţii pe angajat, pentru că le creşte pensia automat. Sunt situaţii, nu e cazul la stat, dar sunt unii angajaţi care nu pot să beneficieze, din păcate, de drepturi de pensie sau asigurări medicale pentru că firmele la care sunt angajaţi nu plătesc aceste contribuţii în numele lor", a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

De asemenea, ministru de resort a mai anunțat și că salariile brute din educaţie vor creşte cu 25% de la 1 ianuarie 2018, dar, când a fost întrebată cât va fi creşterea salariului net, a spus că va fi de 4%.

"În ceea ce priveşte această salarizare, de la 1 ianuarie vor creşte toate salariile pe brut cu 25%. În ceea ce priveşte educaţia şi sănătatea, din martie vor mai avea creşteri, la educaţie încă 20%, iar sănătatea urcă direct în grilă până în 2022…. Vorbim despre brut. Pe net [salariaţii din educaţie – n.red.] vor avea o creştere de 4% de la 1 ian, iar de la 1 martie vor avea o creştere, cumulată cu prima de la 1 ianuarie, de aproximativ 30% pe net", a declarat ministrul Muncii, potrivit imaginilor difuzate de Antena 3. 

Ministerul Muncii a anunțat, la finalul lunii iulie, că, începând de la 1 ianuarie 2018, taxele CAS şi CASS vor fi plătite de angajat. "Nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeaşi dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului", se arată în comunciatul Ministerului Finanţelor. 

Nemulțumirile nu au întârziat să apară. Astfel, compania de consultanţă PwC România a avertizat că în urmă trecerii contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajatului de la 1 ianuarie 2018 e posibil ca salariile din mediul privat să scadă. "Pentru că angajaţii să nu fie afectaţi de această creştere a poverii fiscale în sarcina lor, angajatorul ar trebui să le crească salariile brute, potrivit programului anunţat de Guvern cu 22,75%". 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă