4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Justiției, Tudorel Toader: Desecretizarea arhivei SIPA, în Monitorul Oficial. Rapoartele a...

Ministrul Justiției, Tudorel Toader: Desecretizarea arhivei SIPA, în Monitorul Oficial. Rapoartele a două comisii au fost publicate. La momentul desființării SIPA, fonduri operative de peste 127.000 de lei erau necheltuite

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, vineri, pe pagina sa de Facebook, că desecretizarea arhivei SIPA a fost publicată în Monitorul Oficial.

„HG nr.410 din 9 iunie 2017, referitoare la desecretizarea arhivei SIPA, a fost publicată în M.Of. al României, Partea I, nr. 429 din 9 iunie 2017!”, a anunțat ministrul.


Citește și: VIDEO. Guvernul a aprobat desecretizarea parțială a arhivei SIPA. Ministrul Tudorel Toader susține că operațiunea va dura trei ani și va fi realizată de o comisie formată din cinci membri certificați ORNISS

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, desecretizarea arhivei SIPA, prin emiterea unei Hotărâri de Guvern.


La scurt timp de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Justiţiei a făcut publice, vineri seară, două rapoarte ale comisiilor din 2007 care s-au ocupat de arhiva SIPA și o anexă. Potrivit unui proces-verbal din aprilie 2008, întocmit la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) un fişet metalic, în care se afla suma de 127.876 de lei, a fost desigilat. Banii reprezentau fonduri operative necheluite la dată desfiinţării SIPA, potrivit Mediafax.

 Primul raport desecretizat aparţine comisiei constituite în data de 31 martie 2007, iar datele erau cunoscute anterior din materiale de presă. Printre principalele nereguli constatate se află: păstrarea, procesarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat. „Unele documente apar în dosare diferite, în foarte multe cazuri exemplarele 1 şi 2 se repetă sau apar în dosare sau volume diferite, în copie xerox ”.

Alte documente aveau numărul de înregistrare scris cu creionul. „Se remarcă ştersături cu pasă corectoare, renumerotarea notelor informative, copierea cu suport de hârtie imprimată pe verso. De asemenea, unele documente prezintă meţiunea: s-a făcut xerox, altele sunt xerocopii, precum şi menţiunea nota de pe dischetă. (…) Tot în ordinul factorilor decizionali anterior, a fost dispusă operaţiunea de rescriere a hard diskurilor aflate în incinta Direcţiei Naţionale de Protecţie şi Anicoruţie”, se mai arată în raport.

Comisia constată însă că nu a fost identificat ordinul ministrului prin care s-a făcut această operaţiune. În privinţa mediilor de stocare electronică, a fost găsit un dosar conţinând 11 plicuri sigilate, ştampilate şi semnate, conţinând probabil CD-uri, precum şi o cutie ce conţine un hard disk marca Seagate, precum şi CD-uri şi dischete nesigilate. Mai mult, în incinta arhivei SIPA se afla un copiator multifunctional „activat prin cheie de acces folosit anterior pentru executarea de copii Xerox după documentele aflate în arhivă.”

„Membrii Comisiei desemnată prin Ordin în anul 2005 au ridicat documente din arhiva operative aflată în cadrul Serviciului de Informaţii Clasificate din Ministerul Justiţiei pe care le-au predate ministrului Justiţiei Monica Macovei”, membrii comisiei din 2007 neputând stabili dacă aceste documente au fost restituite de membrii comisiei anterioare sau de către ministrul Justiţiei de la acea vreme.

Comisia propunea sesizarea Serviciului Român de informaţii –Oficiul de Supraveghere a secretelor de stat, dar şi constituirea unei noi comisii mai numeroase care să finalizeze activitatea de stabilire a destinaţiei arhivei.

Al doilea raport publicat de Ministerul Justiţiei se referă la comisia constituită în 24 septembrie 2007 şi care a avut ca obiectiv deschiderea unui fişet metalic, sigilat cu un sigiliu ilizibil, aflat într-un seif la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Comisia a fost formată din judecătorul Marius Iosif, la acea vreme director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Iulia Scântei, la vremea respectivă consilier al ministrului şi Horia Georgescu, şi el pe atunci consilier al ministrului.

Verificarea propriu zisă a avut loc pe 10 aprilie 2008. Astfel, membrii comisiei au găsit în interiorul fişetului o casetă de valori încuiată, iar după ce au deschis-o, au găsit 127.876 RON, despre care un procuror, Alexandru Şerban, a spus că reprezintă fondul penrru cheltuieli operative rămas neutilizat la 30 iunie 2006. În caseta respectivă, au mai fost găsite raportări către Administraţia Naţională a Penitenciarelor ale unităţilor penitenciare privind relaţiile de rudenie existente între angajaţii acestei unităţi.

Potrivit anexei publicate, după verificări, comisia a depozitat sumele de bani identificate în pilicuri sigilate şi ştampilate, plicurile au fost depozitate în caseta de valori din interiorul fişetului metalic, iar fişetul a fost încuiat şi sigilat din nou şi depus în spaţiul de depozitare a arhivei fostei DGPA-SIPA, în holul comun camerelor de depozitare.

Cele două rapoarte publicate vineri de Ministerul Justiţiei nu conţin însă nume noi de vizitatori, numele regăsindu-se în lista publicată pe 25 mai cu cei care au avut acces în arhiva SIPA după desfiinţare, fiind consemnate 22 de vizite.

 

Jurnalistul Dan Andronic a acuzat, într-un material publicat în EVZ, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, fostul ministrul al Justiției comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.

DIICOT a început urmărirea penală in rem, în dosarul privind arhiva SIPA. Procurorii investighează fapte de deţinere fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat şi neglijenţă. Cercetările au fost demarate ca urmare a unei plângeri pe care a depus-o judecătorul Cristi Danileţ, potrivit Mediafax.

„Deţinerea, fără drept, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce conţine informaţii secrete de stat" şi "neglijenţa care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţine informaţii secrete de stat, precum şi neglijenţa care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaţii" sunt infracţiunile pe care le investighează DIICOT.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă