6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Educației, Pavel Năstase: Toată lumea vrea în centru. S-au aglomerat foarte...

Ministrul Educației, Pavel Năstase: Toată lumea vrea în centru. S-au aglomerat foarte mult şcolile din această zonă

Ministrul Educației, Pavel Năstase, s-a arătat îngrijorat de faptul că școlile din centrul orașului sunt aglomerate, ceea ce a dus la existenţa unei „navete” a elevilor şi a cadrelor didactice în mediul urban, transmite Mediafax.

„Au fost închise vreo 1.600 de şcoli, cred că prin 2006. S-a mers pe ideea de eficienţă economică a activităţii şcolare. Din acest motiv au apărut şi microbuzele şcolare, naveta pentru elevi, dar şi pentru cadre didactice. Eu cred că trebuie ca în fiecare an să facem o analiză.

Avem unităţi şcolare care au fost dezafectate, dacă este nevoie undeva, într-o comună, într-un sat, unde numărul de copii a crescut şi avem şi cadre didactice tot pe acolo, decât să îi punem să facă naveta şi pe elevi şi pe cadre didactice, cred că este mai eficient să reînfiinţăm şcoala respectivă ca locaţie. Mă gândesc să reanalizăm reţeaua şcolară şi să vedem dacă sunt unele cazuri care în funcţie de populaţia şcolară şi resursa cadrelor didactice, să regândim o realocare a acestor spaţii", a declarat ministrul Educaţiei Pavel Năstase.

Ministrul a mai spus că există navetă şi în oraşe pentru că „toată lumea vrea la şcolile din centru", lucru ce trebuie anallizat pentru că sunt foarte aglomerate şcolile centrale.

„Sunt semnale din teritoriu, foarte multe cadre didactice care se plâng că fac naveta dintr-o parte în alta, fac naveta elevii, dar un lucru foarte grav care se întâmplă aproape în fiecare săptămână, sunt acele accidente care se întâmplă cu microbuzele şcolare, copiii pleacă de acasă la ora şapte dimineaţa, fac naveta (…)

Am aglomerat foarte mult şcolile centrale, în general este o navetă din mediul rural în mediul urban, dar şi în mediul urban din periferie spre centrul oraşului, toată lumea vrea să înveţe la şcolile din centru. A fost o abordare care, după părerea mea, trebuie reanalizată. Trebuie văzut ca nu cumva să greşim, ca din motive pur din eficenţă economică să afectăm viaţă şi sănătatea oamenilor. Ceea ce mă îngrijorează foarte mult sunt accidentele cu microbuzele şcolare, sunt aproape săptămânal sau chiar aproape că nu este zi să nu apară aceste mici accidente", a declarat ministrul Educaţiei Pavel Năstase.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă