13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul de Externe, despre scutul de la Deveselu: Poate să fie un...

Ministrul de Externe, despre scutul de la Deveselu: Poate să fie un element de descurajare pentru posibile atacuri militare din vecinătatea României

Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, într-un interviu pentru Realitatea TV, că scutul anti-rachetă de la Deveselu este un element dintr-un sistem european, folosit împotriva oricărui atac cu rachete împotriva continentului. Totodată, șeful diplomației române a subliniat că acest sistem nu este o amenințare la adresa Rusiei. 

"În toate negocierile purtate cu SUA şi NATO, scutul antirachetă pentru Europa este una din priorităţi. Instalaţia de la Deveselu este un element al acestui scut antirachetă al NATO, care nu este destinat să fie folosit împotriva unor rachete care vin dintr-o ţară sau alta ci împotriva oricărui atac cu rachete împotriva Europei. Scutul este funcţional şi pot să vă asigur că la ora actuală orice încercare de a lansa rachete împotriva Europei va fi contracarată într-un mod foarte eficient. Deci nu se pune această problemă. Niciodată nu am definit care sunt ţintele pentru care a fost construit scutul. El este strict defensiv şi urmăreşte să asigure securitatea statelor europene", a declarat Teodor Meleșcanu.

Șeful diplomației române a explicat că "baza de la Deveselu are ca obiectiv principal apărarea în faţa unui atac cu rachete", și nu este destinat Rusiei. 

"Da, am luat notă de aceste considerente pe care le-a prezentat dl ambasador Kuzmin, care a subliniat că Rusia nu este o ameninţare pentru România şi vreau să declar foarte clar: cu atât mai puţin poate fi considerată România un pericol la adresa securităţii Rusiei. Nici nu se pune o asemenea problemă.

Baza de la Deveselu are ca obiectiv principal apărarea în faţa unui atac cu rachete. Speculaţiile cu privire la faptul că ar putea fi utilizat în scopuri ofensive prin instalrea pe rampele de lansare a unor rachete de croazieră este o simplă găselniţă, având în vedere că un asemenea lucru necesită o schimbare radicală din punct de vedere tehnic, lucru care nu este, nici pentru noi nici pentru aliaţii noştri NATO o prioritate în acest moment. Nu s-a discutat niciodată despre o asemenea posibilitate", mai adaugă ministrul de resort.  

Meleșcanu a subliniat că "nu există niciun argument care să ţină la apă pentru a încerca să spui că sistemul de la Deveselu este destinat împotriva Rusiei sau ar fi o ameninţare pentru Rusia. În condiţiile actuale, după anexarea ilegală a Crimeei şi înarmarea sa foarte serioasă, Deveselu şi alte instalaţii de teritoriul ţărilor membre NATO pot să fie un element de descurajare pentru folosirea din Crimeea sau din altă parte a unor mijloace militare. NATO niciodată nu a avut o politică agresivă, niciodată nu a avut manevre militare cu caracter ofensiv, ci dimpotrivă, a fost preocupată de asigurarea unui echilibru de forţe".

 

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă