20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportMinistrul Carmen Dan, despre cererea de detașare a Oanei Schmidt-Hăineală la MAI:...

Ministrul Carmen Dan, despre cererea de detașare a Oanei Schmidt-Hăineală la MAI: Nu vreau să fiu avocatul ei. Singurul criteriu pentru care mi-am dorit-o în această echipă e cel profesional

 Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a explicat, luni seara, la Antena 3, că a solicitat detașarea fostului secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Oana Schmidt Hăineală, la instituția pe care o conduce, pentru că este „un profesionist”.

„Eu nu vreau să fiu avocatul doamnei Hăineală. Eu nu o cunosc din această perspectivă. Nu am avut posibilitatea să stăm de vorbă pe aceste aspecte. Am văzut în ultima vreme că sunt multe discuții în spațiul public, cred că despre aceste lucruri dânsa trebuie să vorbească. Eu o cunosc ca și profesionist. Am avut ocazia să ne întâlnim și înainte de a fi eu în Guvernul acesta și aceasta e percepția pe care am avut-o despre profesionistul Hăineală, apoi ne-am cunoscut și când ocupa poziția de secretar de stat la Ministerul Justiției, au fost situații în care pe teme profesionale am stat de vorbă", a răspuns Carmen Dan, întrebată de ce crede că ar fi Hăineală utilă Ministerului de Interne.

Ministrul Carmen Dan a precizat că ea și Oana Hăineală au fost „cumva colege", când ambele au ajuns la Direcția Națională Anticorupție (DNA).

„Recunosc că am fost și cumva colege când ne-am dus la DNA, atunci când am fost solicitate să ajungem acolo. În acea perioadă să știți că noi nu am vorbit, tocmai pentru a nu da naștere unor alte discuții", a mai spus Carmen Dan.

Ministrul de Interne a reiterat că a solicitat detașarea Oanei Schmidt-Hăineală în echipă, pe criteriu profesional. „Singurul criteriu pentru care mi-am dorit-o în această echipă e cel profesional. Din câte știu, nu a făcut politică, nu a fost membră a unui partid, dar mă raportez la rezultatele pe care le-a avut în cadrul CSM, atunci când a asigurat coordonarea structurilor care făceau legătura în plan extern și știu că e membră în CSM din 2012. Deci, mi-am dorit-o doar pentru că îmi doresc ca în această echipă să fie oameni foarte bine pregătiți. Doamna Hăineală încă nu are un birou în minister și nici nu știm dacă o să aibă un birou în minister pentru că, la momentul acesta noi am făcut o propunere către CSM, așteptăm ca decizia să o ia CSM, care poate fi de admitere a acestei propuneri sau de respingere", a mai spus ministrul Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a precizat, săptămâmna trecută, pentru Mediafax, că a depus o cerere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru detaşarea fostului secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Oana Schmidt Hăineală, la ministerul pe care îl conduce.

Oana Hăineală a fost retrasă de la Ministerul Justiţiei în urma unei cereri a procurorului general al României, la fel şi Constantin Sima, măsură luată după deschiderea anchetei privind adoptarea ordonanţei 13. Solicitarea a fost aprobată de Secţia pentru Procurori a CSM şi contestată fără succes de către Hăineală.

„Secţia de procurori a CSM a dispus încetarea detaşării pentru cei doi procurori şi eu cred decizia este benefică, e mai bine, nu numai pentru cursul anchetei, dar şi pentru Ministerul Justiţiei şi pentru cei doi procurori să fie acasă, în Ministerul Public, la dispoziţia Ministerului Public, pentru a clarifica toate problemele într-o manieră imparţială. Am ascultat şi punctul de vedere al domnului ministru, care mi s-a părut rezonabil, că doreşte să îşi menţină echipa însă impresia mea a fost că, totuşi, decizia nu vine de la domnia sa", a declarat procurorul general Augustin Lazăr, la acel moment.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă