10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Apărării, ministrul Economiei și șeful statului major au discutat, miercuri, cu...

Ministrul Apărării, ministrul Economiei și șeful statului major au discutat, miercuri, cu șeful Executivului. Premierul Tudose: Ne respectăm angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru înzestrarea Armatei

UPDATE 15.45: Șeful Executivului, Mihai Tudose, a declarat, după întrevederea cu ministrul Apărării și ministrul Economiei, că Guvernul va respecta angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru înzestrarea armatei.

"Avem în bugetul pentru 2017 cei 2% din PIB pentru Apărare, pe care ne-am angajat să îi cheltuim în scopul înzestrării Armatei Române. Ne respectăm acest angajament, atât în raport cu partenerii NATO, cât și cu așteptările și nevoile militarilor noștri", a subliniat Tudose, conform unui comunicat al Executivului .

Potrivit sursei citate, premierul și cei doi miniștri "au analizat necesarul de înzestrare a Armatei, în raport cu capacitatea actuală și viitoare a industriei românești de apărare".


 

Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, ministrul Economiei, Mihai Fifor, și șeful statului major, au fost chemați, miercuri, la Guvern de premierul Mihai Tudose, pentru a discuta despre înzestrarea Armatei, cât și despre achiziționarea de rachete Patriot, informează News.ro

Şedinţa a început la ora 12.00, la sediul Executivului.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic şi echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat în legătură cu această posibilă tranzacţie în data de 10 iulie.

Defense Security Cooperation Agency a anunţat că Guvernul României a solicitat vânzarea a şapte sisteme Patriot, în solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentaţie tehnică, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic şi logistic, valoarea totală a programului fiind de 3,9 miliarde de dolari.

Principalii contractori vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts, şi Lockheed-Martin din Dallas, Texas. Pentru implementarea acestui acord va fi necesar ca aproximativ 30 de reprezentanţi ai Guvernului SUA şi 40 de reprezentanţi ai contractorilor să se deplaseze în România, pentru instalarea echipamentelor, verificarea sistemului, instruire şi support tehnic şi logistic. Un alt subiect discutat ar putea fi cel privind amânarea în CSAT a dezbaterii privind înzestrarea armatei.

Premierul Mihai Tudose a explicat, miercuri, că problemele privind înzestrarea Armatei din CSAT nu au pornit de la nealocarea banilor în bugetul MApN, ci de la cum vor fi aceştia cheltuiţi, urmând să aibă o discuţie cu conducerea ministerului săptămâna aceasta sau cea viitoare.

Planul pentru înzestrarea Armatei a fost retras de pe ordinea de zi a CSAT, pentru că nu respecta cerinţa cu alocarea bugetară de 2% din PIB pentru cel puţin un deceniu, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, precizând că documentul va fi adaptat şi prezentat ulterior în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă