8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Apărării, Gabriel Leș, s-a întâlnit cu delegația Camerei Reprezentanților a SUA

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, s-a întâlnit cu delegația Camerei Reprezentanților a SUA

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a primit, luni, vizita unei delegații a Camerei Reprezentanților a SUA, compusă din Mike Rogers, Scott DesJarlais, Ralph Abraham, Jim Banks și Steven Palazzo, fiind prezenți și ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, și șeful SMG, generalul Nicolae Ciucă.

Oficialii români și americani au avut un schimb de opinii asupra evoluțiilor recente din mediul de securitate internațional, cu accent asupra situației din Siria și a regiunii Mării Negre. În context, ministrul apărării naționale a subliniat angajamentul României în eforturile internaționale de contracarare a terorismului, ca parte a Coaliției internaționale anti-ISIL.

Ministrul Leș a prezentat prioritățile strategice ale guvernului în domeniul apărării și securității, centrate pe decizia de alocare a două procente din PIB pentru apărare și a punctat, ca reper important, nivelul de peste 40 la sută din totalul cheltuielilor pentru apărare ce urmează a fi utilizat pentru achiziții de echipamente majore, inclusiv pentru domeniul de cercetare și dezvoltare.

El a evidențiat importanța deosebită pe care România o acordă dezvoltării Parteneriatului Strategic cu SUA și a apreciat angajamentul solid al Statelor Unite în consolidarea securității la Marea Neagră, precum și prezența trupelor americane pe teritoriul național, subliniind că aceasta este esențială pentru întărirea apărării și descurajării împotriva tuturor amenințărilor și riscurilor la adresa securității europene, în mod special a celor provenind din flancul estic al Alianței.

Partea română a exprimat aprecierea pentru cooperarea excelentă în context aliat, adresând mulțumiri pentru contribuția SUA la realizarea prezenței aliate în regiunea sudică a Flancului Estic, în domeniile terestru, aerian și maritim. În ceea ce privește implementarea prezenței înaintate consolidate a punctat, de asemenea, cooperarea cu partenerul american prin asumarea participării forțelor armate române în cadrul Grupului de luptă sub comanda SUA, dislocat în Polonia în luna aprilie.

Pe dimensiunea apărării antirachetă, a fost subliniată contribuția substanțială a sistemului Aegis Ashore din România la securitatea colectivă a NATO. Oficialii americani au punctat că operaționalizarea bazei de la Deveselu este un proiect primordial, care reflectă eficiența Parteneriatului Strategic, și au exprimat aprecierea pentru investițiile și angajamentul constant al României privind integrarea deplină a sistemului Aegis Ashore în arhitectura de comandă-control a Alianței.

Congresmenii americani au reliefat nivelul foarte bun de cooperare dintre forțele armate din teatrul de operații din Afganistan și au apreciat în mod special eforturile pe care România le face pe linia apărării, considerând că alocarea a doi la sută din PIB pe această dimensiune are o semnificație strategică aparte și contribuie la întărirea legăturii transatlantice, la asumarea echitabilă a responsabilităților în cadrul NATO și la consolidarea posturii de apărare și descurajare a Alianței în ansamblul său.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă