Ministrul Apărării, despre achiziția de rachete Patriot: Apărarea antiaeriană este extrem de importantă pentru România. Încă nu am luat o decizie în acest sens

de Roxana Petre , 30 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 18:37, 30 aprilie 2017
Ministrul Apărării, despre achiziția de rachete Patriot: Apărarea antiaeriană este extrem de importantă pentru România. Încă nu am luat o decizie în acest sens

Sistemul de rachete Patriot este una dintre soluțiile pe care Ministerul Apărării le are în vedere pentru a asigura securitatea aeriană, a declarat ministrul Gabriel Leș, duminică, la TVR1, potrivit Agerpres.

 

Deși ministrul consideră că este vorba despre „un sistem foarte bun”, nu a fost luată încă o decizie privin achiziția lor.

„Aceste rachete Patriot de care s-a discutat în ultimele zile este apărarea antiaeriană care este extrem de importantă pentru România în acest moment. Patriot este una dintre posibilele soluții pe care le avem în vedere, este un sistem foarte bun, este un sistem încercat în luptă, un sistem care, din estimările noastre actuale, are un preț echilibrat. Aș vrea să specific de la bun început, am discutat până acum și vom discuta de apărarea antiaeriană cu niște cerințe operaționale care să răspundă categoriilor de forță, nu avem încă luată o decizie în acest sens", a spus Gabriel Leș.

Întrebat despre criticile aduse acestui sistem că ar fi prea vechi, ministrul Apărării a subliniat că specialiștii și tehnicienii din cadrul MApN vor fi cei care vor spune care sistem corespunde cerințelor.

„Eu nu am discutat în acest moment de un anumit sistem, discutăm de apărarea antiaeriană și toți specialiștii și tehnicienii din cadrul MApN, din categoriile de forță, vor fi cei care vor spune că acest sistem sau alt sistem vor corespunde cerințelor stabilite de către categoriile de forță. Acest sistem nici nu este pentru apărare antibalistică, ci este vorba de un sistem de apărare antiaeriană împotriva tuturor avioanelor posibile. Așa și apărarea împotriva rachetelor de croazieră e un alt lucru. La momentul la care vom avea o soluție în această direcție, venim și o anunțăm public pentru că până la urmă asta este intenția noastră, să fim extrem de transparenți", a mai spus el.

Totodată, ministrul Leș a explicat că, pentru achizițiile care depășesc 100 milioane de euro, este necesară o aprobare din partea Parlamentului.

„În urmă cu o lună de zile am trimis la Parlament și am avut în memorandum în Guvern cu prezentarea acestor 8 programe de înzestrare majoră care sunt cuprinse și în o hotărâre a CSAT: discutăm despre apărare antiaeriană, despre corvete, achiziția de corvete, despre C4I care înseamnă comandă-control, parte de senzoristică, MLRS sunt rachetele cu bătaie foarte lungă, transportoare multifuncționale 8x8, 4x4 blindate. Aceste scrisori au fost trimise la Parlament, am susținut aprobarea acestora în Parlament în comisiile de specialitate. Așteptăm ca aceste scrisori să ne revină la MApN ca să putem porni aceste programe, aceste proceduri. Discutăm de o sumă care depășea un miliard de euro vizavi de aceste corvete. Acest program nu s-a oprit, Statul Major al Forțelor Navale are nevoie de o astfel de modernizare, de o astfel de tehnică nouă. După ce o să avem aceste scrisori, o să pornim și o să vedem care este soluția cea mai potrivită. Bineînțeles, conform programului de guvernare, este o chestiune la care țin enorm de mult, să vedem cât din aceste programe noi dorim să le pornim începând din acest an, pentru că niciunul nu se va finaliza în acest an, astfel de produse nu le găsești pe rafturile magazinelor, trebuie să le comanzi, cât vom reuși să integrăm și în industria noastră de apărare", a adăugat ministrul Apărării.

În privința avioanelor F16, ministrul a menționat că, până la finalul anului, ar urma ca în România să sosească ultimele trei avioane F-16 care erau prevăzute în contractul guvernamental cu Statele Unite.

„Discutăm de 20 până la 36 de avioane o a doua escadrilă care ar trebui să intre în înzestrarea Armatei României, bineînțeles după ce aceste avioane vor fi modernizate. Ca o cerință suplimentară pe care o avem și la care nu dorim să renunțăm, ca MApN, ca Guvern al României, este ca aceste avioane să încercăm să le modernizăm, să le upgradăm aici într-o facilitate din România. Asta ar face posibilă inclusiv finanțarea acelui Centru de mentenanță care ne-ar da posibilitatea ca să executăm toate operațiunile pentru operaționalizarea acestei capabilități", a mai spus ministrul Apărării.

În ceea ce privește achiziția de elicoptere, Gabriel Leș a anunțat că, până la sfârșitul lunii aprili va fi finalizat proiectul elicopterului care ar trebui să înzestreze armata României.

„După ce vom avea această concepție de zbor, nu doar pentru forțele aeriene ci și terestre (...) atunci vom veni cu o soluție de achiziție pentru această capabilitate. Bineînțeles, în măsura în care vom reuși să producem în țară aceste elicoptere, ar fi de dorit acest lucru. Va trebui să înlocuim toată flota de elicoptere IAR, în condițiile în care undeva prin 2025-2026-2027 foarte multe dintre elicopterele pe care le avem își vor consuma resursa de zbor", a mai spus oficialul.

Comentarii

 • Virgil Ciuca

  01 mai 2017 15:38

  Stimati comentatori, de ce nu postati cu numele real al Domniilor Voastre?!Un DAC adevarat nu invita strainii la el in tara stiind bine, bine de tot, ca invitatul il va jecmani si-l va impiedica chiar si sa mai viseze la Dacia ReintregitaVirgil CiucaNew York1 mai 2017

  raspunde comentariului
 • Virgil Ciuca

  01 mai 2017 15:37

  Stimati comentatori, de ce nu postati cu numele real al Domniilor Voastre?!Un DAC adevarat nu invita strainii la el in tara stiind bine, bine de tot, ca invitatul il va jecmani si-l va impiedica chiar si sa mai viseze la Dacia ReintregitaVirgil CiucaNew York1 mai 2017

  raspunde comentariului
 • DRAGNEA PENALUL LES TRADATORUL

  01 mai 2017 11:49

  LES-fata de porc sa-ti dai demisia pentru ca esti o piedica in calea inzestrarii armatei. esti un pulette care ai fentat armata,taran prost ca Dragnea nume de cocalari ce sunteti.TRADATORILOR DE TARA!

  raspunde comentariului
 • BUN VENIT DRAGI AMERICANI IN DACIA

  01 mai 2017 10:51

  Este necesar sa bagam la puscarie cat mai multi politicieni deoarece ne tin in stadiul de subdezvoltare. Trebuie sa trcem cu trnul peste ei pe motiv ca sunt impotriva inzestrarii armate. Vorbeste comunistul ala ungur de taticeanu insa cat a fost sef al guvernului nu a reabilitat o inteprindere,port sau alta facilitate pt. armata.Acesti penali terbuie sa dispara definitiv la puscarie sa nu mai tina poporul roman neancorat valorilor euroatlantice. TREBUIE SA PUNEM SEFUL ARMATEI UN EUROATLANTIC PE VIATA SI SA NU CARAIE NIMENI IN FATA LUI,DACA SE UITA CUMVA IN ALTA PARTE. NOI VREM SA FUGIM DE RUSI CA DIAVOLUL DE TAMAIE! NICI NU VREM SA AUZIM DE EI! CINE INDRAZNESTE SA SE UITE ACOLO EXPULZAT SAU CALCAT CU TRENUL.! NU MAI VREM SA NE INTOARCA CINEVA DIN DRUMUL EUROATLANTIC!

  raspunde comentariului
 • DRAGNEA PENALUL

  01 mai 2017 9:56

  bai,idiotule de les -pres nu mai trambita cu parlamentul ca voi di psd doriti sa fiti impotriva armatei. curand o sa fiti judecati de inalta tradare si bagati la puscarie. vorbesc 2 penali din parlament care tin romania pe loc si mai ales armata. pe tine te vom baga primul pentru ca nu sustii inzestrarea armatei azi ,nu maine.stai cu hartia de 2 la suta si nu cheltui nimic deoarece penalii de dragnea si orosticeanu pun frana din toate puterile. UITE ASA REUSESC RUSII PRIN -DRAGNEA SI UNGURII PRIN -PROSTICEANU SA TINA ROMANIA NEINARMATA CORESPUNZATOR. VOM IESI DIN NOU INSTRADA SI O SA VA SPULBERAM!

  raspunde comentariului
 • Ably Dan

  01 mai 2017 9:13

  ..daca pretul patrioatelor,glăsuitoare de roumana,include si pensionarii din Israel activati p'aici deja e gut! noul gazoduct de sud aduce la sapa de lemn fam Nicolicea,desi facea cat scutul de la capeDevesel!

  raspunde comentariului
 • kermit

  30 aprilie 2017 23:41

  Cretinilor ! Niciodata nu veti fi capabili sa luati vre-o decizie .

  raspunde comentariului
 • Virgil Ciuca

  30 aprilie 2017 23:11

  Inviati-l pe Ceausescu , refaceti industria de aparare si cercetari nucleare, reveniti la serviciul militar obligatoriu, judecati ,condamnati si executati generalii tradatori de tara si neam si INTERZICETI TOTAL TRUPELE STRAINE PE PAMANT ROMANESC caci numai asa mai putem spera la o buna aparare a tarii si mai cu seama mai putem spera la REINTREGIREA ROMANIEI.Virgil CiucaNew York30 aprilie 2017

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design