7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportMinistrul Apărării, Adrian Țuțuianu, îi apostrofează pe generalii care s-au pensionat: S-au...

Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, îi apostrofează pe generalii care s-au pensionat: S-au grăbit. Pensiile nu vor scădea

Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a declarat, vineri, că sistemul organizațional militar nu va fi afectat în urma potențialelor ieșiri la pensie. Totodată, ministrul Apărării a dat asigurări că anul 2017 va unul al construcției din punct de vedere militar.

"Vreau să vă asigur că împreună cu Statul Major General am luat toate măsurile ca sistemul organizațional militar să nu fie afectat în urma potențialelor ieșiri la pensie. Suntem pregătiți să demarăm procedurile de numiri pentru funcțiile de conducere, pentru cele devenite vacante, astfel încât actul de comandă să nu fie afectat. Armata României rămâne un partener de încredere și un aliat responsabil în structurile Alianței Nord-Atlantice", a declarat Țuțuianu, în contextul ceremoniei militare în care generalul-maior Marius Harabagiu a predat comanda Statului Major al Forțelor Terestre generalului de brigadă Ovidiu Uifăleanu.

"România a dovedit că este nu doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate în calitatea sa de aliat credibil. Configurarea bugetelor Apărării și înscrierea pe o tendință ascendentă este esențială. Credibilitatea NATO va depinde în final de alocarea de către statele membre a resurselor necesare pentru asigurarea capabilităților militare de care avem nevoie într-un context de securitate atât de complex cum este cel de astăzi. România este ferm angajată în această direcție", a mai spus Adrian Țuțuianu.

În ceea ce privește valul de plecări din Apărare, ministrul de resort a declarat că a urmărit cu atenție această situație și îi asigură pe cei din domeniu că "pensiile vor scădea. Nu a existat și nu există un astfel de demers". De asemenea, Țuțuianu a mai adăugat că nici vârsta de pensionare nu se va modifica. 

"Odată ce legea salarizării unitare își va produce efectele, salariile vor creștere și nu văd motive pentru a avea mari plecări din sistem (…) Cred că generalii care au ieșit la pensie s-au grăbit puțin și nu au făcut o analiză pe termen mai lung. În acest moment la Casa Sectorială de Pensii a Ministerului Apărării avem 78.932 de pensionari. 78.803 care beneficiază de pensii de stat și restul de ajutoare din partea statului.

Pensia media în luna iulie este de 3200 de lei și 60% dintre pensii se află sub această sumă. Cea mai mare pensie din sistem a unui militar de carieră este de 29.992 de lei .

De la începutul acestui an au ieșit la pensie 1228 de cadre militare. Pe parcursul anului 2017 au trecut în rezervă 24 de generali, iar la data de 1 august au fost trecuți în rezervă încă 12 generali", a mai adăugat Țuțuianu.

Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă