22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Ana Birchall: Marea Britanie este și va rămâne un partener esențial...

Ministrul Ana Birchall: Marea Britanie este și va rămâne un partener esențial al României

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a declarat, joi, că parteneriatul Strategic dintre România și Marea Britanie va continua și va fi consolidat, inclusiv după ieșirea britanicilor din Uniunea Europeană.

"Marea Britanie este și va rămâne un partener esențial al României atât în ceea ce privește dialogul politic, cooperarea în instanțele multilaterale precum ONU, OSCE, angajamentul în cadrul NATO", a afirmat Birchall, potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a avut miercuri o convorbire cu David Jones, ministru de stat în cadrul Departamentului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană din Guvernul britanic. Discuția a avut ca temă notificarea oficială transmisă de către premierul britanic Theresa May privind demararea procedurilor prin care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.

Ana Birchall și David Jones au evocat principalele etape ale procesului de negociere care va urma și au făcut un schimb de idei cu privire la viziunea celor două guverne referitoare la termenii în care se va produce ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Cei doi oficiali au căzut de acord asupra necesității unei abordări constructive în negocierile care vor urma, cu respectarea intereselor ambelor părți, Uniunea Europeană și Regatul Unit.

"I-am transmis omologului meu ideea că susținem o abordare echilibrată și unită a orientărilor politice pentru viitoarele negocieri. Procesul de negociere trebuie să se desfășoare de o manieră corectă și deschisă și să reflecte interesele tuturor statelor membre UE. Este și motivul pentru care UE 27 va negocia pe o singură voce cu Guvernul Marii Britanii. Acordul de retragere a Marii Britanii din UE ar trebui să constituie o bază solidă pentru o cooperare strânsă reînnoită cu Marea Britanie, în domenii de interes comun, cum ar fi comerțul, securitatea, apărarea și politica externă", a punctat Ana Birchall.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a exprimat preocuparea României pentru ca drepturile cetățenilor români din Marea Britanie să fie respectate.

"Prioritatea noastră este să menținem un dialog constant cu autoritățile britanice și instituțiile UE pentru a ne asigura că drepturile românilor din Marea Britanie vor fi în continuare respectate, după demararea procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană", a susținut Ana Birchall.

Totodată, reprezentantul Guvernului britanic și-a exprimat dorința ca drepturile cetățenilor britanici rezidenți în statele Uniunii Europene să fie respectate.

În cadrul dialogului cu David Jones, Ana Birchall a abordat și tema relației bilaterale româno-britanice, subliniind importanța Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

"Marea Britanie este și va rămâne un partener esențial al României atât în ceea ce privește dialogul politic, cooperarea în instanțele multilaterale precum ONU, OSCE, angajamentul în cadrul NATO. Ne dorim o dezvoltare a cooperării noastre economice, dar și o intensificare a schimburilor culturale. România va fi unul dintre avocații unor relații cât mai strânse între UE și Regatul Unit. Marea Britanie părăsește instituțiile europene, nu și Europa care rămâne pe mai departe casa noastră comună", a evidențiat Birchall.

Atât oficialul român, cât și cel britanic au căzut de acord asupra necesității unui dialog cât mai apropiat între București și Londra, inclusiv în perspectiva Președinției României a Consiliului Uniunii Europene în timpul căreia se va produce, cel mai probabil, ieșirea efectivă a Marii Britanii din Uniune.

David Jones i-a adresat ministrului Ana Birchall invitația de a efectua o vizită în Marea Britanie, data urmând a fi stabilită în funcție de agendele celor doi demnitari.

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă