15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportPremierul Mihai Tudose și Ministerul Finanțelor nu se pun de acord cu...

Premierul Mihai Tudose și Ministerul Finanțelor nu se pun de acord cu plata CAS: Contribuţiile sociale, suportate integral de angajat, dar reţinute şi achitate de angajator

Contribuțiile de asigurări sociale (CAS) vor fi plătite, de la 1 ianuarie 2018, de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, a precizat, într-un comunicat, Ministerul Finanţelor. Pe de altă parte, premierul Tudose a anunțat, acum două zile, că plata contribuțiilor „rămâne pe modelul actual”.

„Nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeaşi dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, precizează Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

În acest sens, „sumele reprezentând CAS şi CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creşterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei şi implicit o pensie mai mare”.

Potrivit MFP, măsurile „nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator”. Totodată, „având în vedere şi scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat”.

Astfel, autoritățile susțin că măsura nu va duce la scăderea veniturilor nete ale salariaţilor, pentru că în paralel va avea loc reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. În aceste condiţii, nu va fi nevoie ca angajatorii să majoreze salariile brute cu 22%, aşa cum au cerut sindicatele, pentru a compensa noua sarcină fiscală.

Referindu-se la transferul plăţii contribuţiilor de asigurări sociale din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, premierul Mihai Tudose a declarat recent că lucrurile vor rămâne aşa cum sunt acum. „CAS, CASS şi celelalte plăţi din această categorie vor rămâne şi în 2018 pe modelul actual, cu plata la angajator. Nu ştiu de unde a apărut ideea asta cu plata de către angajat”, a spus premierul.

Joi, Tudose le-a transmis reprezentanţilor sindicatelor şi patronatelor că Executivul este deschis la dialog şi consultare publică pe tema noilor măsuri ce vor fi implementate în justiţiei, în fiscalitate, în legislaţia salarizării şi a pensiilor, pentru a se ajunge la cele mai bune soluţii.

Cele mai citite

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă