7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportMihai Tudose critică Ministerul Român de Externe, pe fondul crizei diplomatice dintre...

Mihai Tudose critică Ministerul Român de Externe, pe fondul crizei diplomatice dintre București și Budapesta: A răspuns prea repede și prea dur. A fost o reacție ca la box

Premierul Mihai Tudose a criticat, joi seara, într-un interviu acordat Digi24, reacția Ministerului Român de Externe (MAE), privind conflictul diplomatic cu Ungaria.

„Am citit mesajul Ungariei în altă cheie – vine de la un secretar de stat. A fost mai degrabă o neînțelgere. În România, avem o mulțime de unități de învățământ dedicate altor etnii. Este o exacerbare a unei situații care s-a încurcat birocratic. Cred că subiectul nu își are locul sau cineva bagă bățul prin gard”, a spus premierul Tudose.

Întrebat ce reproșuri aduce diplomației române, șeful Executivului a răspuns: „Îi reproșez că a răspuns prea repede și prea dur la un comunicat al Ministerului Ungar. Domniile sale reprezintă esența diplomației. A fost mai degrabă o reacție ca la sport, ca la box, așa”.

Totodată, el a afirmat că nu crede că Ungaria va vota împotriva României, în ceea ce privește aderarea la OCDE.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, într-un comunicat de presă, că are în atenție situația de la Liceul Romano-Catolic de la Târgu-Mureş, astfel încât să fie găsite soluții.

„Autoritățile române sunt interesate de identificarea unor soluții care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranță şi buna conviețuire interetnică la nivelul societății române şi care să asigure o bună integrare a cetățenilor români, indiferent de etnie, în societatea română”, precizează Ministerul de Externe, într-un comunicat.

Totodată, diplomația română subliniază că „trebuie ţinut cont de faptul că orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură.”.

„Condiţiile înființării şi funcționării acestui liceu reprezintă o chestiune ce ţine de resortul instanţelor române, cu ale căror decizii nu se poate interfera, conform principiului independenţei justiţiei. Autoritățile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educație pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria şi sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învățământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile”, mai precizează MAE.

Potrivit diplomației de la București, orice încercare de prezentare a situației de la Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureș drept o nerespectare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale „este contrară realității, existând numeroase exemple de unități de învățământ la toate nivelurile de educație care confirmă asigurarea de către statul român la cele mai înalte standarde a dreptului la educație în limba maternă pentru minoritatea maghiară din România.”

Aproximativ 2.500 de persoane au ieşit, miercuri seara, în faţa Prefecturii din Târgu-Mureş, pentru a protesta faţă de o decizie a instanţei prin care hotărârea ISJ Mureş privind înfiinţarea Liceului Teoretic Romano-Catolic Târgu Mureş a fost anulată.

Ca urmare a situaţiei de la Târgu Mureş, ambasadorul României la Budapesta a fost convocat de oficialii unguri, după care Guvernul Ungariei a decis să suspende pe o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României pentru aderarea la diferite organizaţii internaţionale, cum ar fi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă