9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportMihai Tudose, la Chișinău: Schimbarea sistemului de alegeri în Republica Moldova este...

Mihai Tudose, la Chișinău: Schimbarea sistemului de alegeri în Republica Moldova este un drept al Parlamentului

Premierul român, Mihai Tudose, a declarat, vineri, la Chișinău, că schimbarea sistemului de alegeri în Republica Moldova este un drept al Parlamentului și a afirmat că ceea ce este ieșit din comun a fost "distorsionarea realității de cei neprieteni care au ajuns cu mesajul la Bruxelles întors complet".

"În primul rând, schimbarea acestui sistem este un drept al Parlamentului. Este schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic, sunt multe țări în lume care au acest sistem electiv, deci nu este nimic ieșit din comun. Ceea ce este ieșit din comun, și vă spun sincer că și România a trecut prin așa ceva, distorsionarea realității de cei neprieteni care au ajuns cu mesajul la Bruxelles întors complet. Eu am încredere că instituțiile democratice din Moldova funcționează și la întrebarea: ce facem noi ca să ajutăm Moldova? Exact acest lucru, spunem acest lucru. (…) Poporul din Republica Moldova decide prin reprezentanții săi din Parlament ce sistem de vot și electiv este mai potrivit sau necesar într-un anumit moment. Nu pot să-mi dau cu părerea despre politica sau politica pe acest domeniu a unui stat independent", a declarat Mihai Tudose.

Tudose a adăugat că "România și-a modificat și emul de alegeri, dacă știți bine, cu acel vot uninominal".

"Am trecut prin aceleași lucruri, apoi lucrurile s-au liniștit când s-au convins că ce am făcut nu a ieșit din zona democratică. Vom spune și am început să spunem deja despre ce se întâmplă. Poate aici, știți, toată lumea învață din propriile greșeli, în loc să învețe din ale altora. Guvernul de la Chișinău va trebui, de acum, să fie mai atent, să explice de ce și cum se întâmplă aceste lucruri", a declarat șeful Executivului de la București.

Tudose a punctat că "indiferent cum sunt aleși cei aleși, indiferent de ce tip de guvern susțin, ceea ce este important, din punctul meu de vedere — și aici îi dau dreptate domnului prim-ministru — este continuitatea în proiect".

"Atât timp cât este un proces democratic, care genereea sistază un parlament funcțional, care este în stare să pună un guvern stabil — și vedem că e stabil (…) și Moldova este în continuare către Uniunea Europeană pe parcursul european, pe un parcurs economic și social stabil, lucrurile sunt în regulă", a mai declarat premierul Tudose.

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi proiectul privind sistemul electoral mixt în lectura a doua, finală, cu 74 de voturi pentru, cu toate că numeroși oameni s-au adunat în fața Parlamentului și au cerut să nu fie votată această lege, au informat Radio Chișinău, Deschide.md și Unimedia.md.

Deputații comuniști au părăsit sala de ședințe în semn de protest. Proiectul presupune că alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfășura în baza așa-numitului sistem electoral mixt. Astfel, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 — în circumscripții uninominale.

Cele mai citite

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

Incident tragic la un Zoo din Kansas: o femelă de struț a murit după ce a înghițit cheile furate de la un angajat

Karen, o femelă de struț de 5 ani de la Grădina Zoologică Topeka din Kansas, a murit după ce a scăpat din țarcul ei,...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...
Ultima oră
Pe aceeași temă