8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportMihai Tudose, despre Pilonul II de pensii: Nu se desființează

Mihai Tudose, despre Pilonul II de pensii: Nu se desființează

 

Premierul Mihai Tudose a precizat, luni, după ședința coaliției de Guvernare, că Pilonul II de pensii nu se va desființa.

 „Nu se desființează Pilonul II de pensii. Ceea ce știu că face doamna ministru (n.r – ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu) este o analiză a gestionării acestor bani. Să vedem cum e gestionat acest fond, unde sunt investiți, cât costă”, a spus Mihai Tudose.

 Duminică, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, la Realitatea TV, că Guvernul va efectua o analiză a modului în care au fost administrate, timp de 10 ani, sumele intrate în Pilonul II de pensii. Informaţiile ar urma să vină de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

„Vrem să vedem care e diferenţa. Din moment ce se cotizează cu aceeaşi sumă şi la Pilonul I şi la Pilonul II de pensie, vrem să vedem dacă şi pensia care va fi primită este cel puţin egală. Sigur că, fiind administare privată, ne aşteptăm să fie mai mare din partea privaţilor", a spus Lia Olguţa Vasilescu, la România TV.

Potrivit Ministrului Muncii, sistemului pensiilor publice administrate privat nu va fi desființat.

„Am cerut ASF date despre pilonul II de pensii, nu aş vrea să se sperie absolut nimeni, nu este vorba nici de naţionalizare, nici de desfiinţare, dar vrem să ştim care a fost formula de calcul şi vrem să facem o comparaţie între cei care au cotizat practic cu aceeaşi sumă la sistemul de stat şi cu aceeaşi sumă la pilonul II de pensie, să vedem dacă şi pensia care le este calculată va fi similară cu ceea ce oferă statul. Dacă este în plus, este chiar foarte bine, dacă este în minus, o să vedem toate datele. Cert e că va trebui să le prezentăm cu siguranţă şi celor care beneficiază de acest sistem de pensie, este vorba de cei care în 2010 aveau sub vârsta de 35 de ani şi care au fost obligaţi de stat să cotizeze la alte piloane de pensie”, a mai spus Li Olguţa Vasilescu.

Ministrul de Finanțe Ionuţ Mişa, preciza, la preluarea mandatului, că Pilonul II de pensii, care administrează active de aproape 40 de miliarde lei, va fi desfiinţat, banii vor fi returnaţi contribuabililor, iar aceştia vor trebui să aleagă între Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă