14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportMesajul lui Tokes pentru români: Trebuie să ne împăcăm!

Mesajul lui Tokes pentru români: Trebuie să ne împăcăm!

Preşedintele CNTM, Tokes Laszlo, a pledat, joi, la Oradea, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, pentru împăcarea românilor cu maghiarii şi pentru înţelegere, afirmând că libertatea este “un drept dat de Dumnezeu tuturor” şi a criticat UDMR pentru că nu a dorit “o sărbătoare împreună”, potrivit Mediafax.

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, a vorbit în faţa a aproximativ 600 de persoane care au participat la festivităţile organizate de PPMT de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni în faţa statuii lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii despre libertate şi înţelegerea între români şi maghiari, afirmând că ambele popoare au dreptul “dat de Dumnezeu” la libertate şi a făcut o paralelă între mesajele comune ale cântecului paşoptist românesc “Deşteaptă-te, române!”, scris de Andrei Mureşanu, şi poezia revoluţionarului paşoptist Petofi Sandor “Talpra Magyar” (“Sus, ungure!” – n.r.).

“Libertatea este dreptul tuturor, dat de Dumnezeu, şi noi toţi, şi români, şi maghiari, trebuie să ne bucurăm de libertate. De multe ori se accentuează că poporul maghiar este iubitor de libertate, dar eu am accentuat că în sânul tuturor popoarelor trăieşte dorul de libertate, aşa cum arată şi paralela între cele două poezii. Ambii poeţi s-au gândit cu multă empatie unul faţă de celălalt, probabil fără să conştientizeze, iar pe noi, urmaşii lor, ne bucură că ne întâlnim noi, popoare europene, în spiritul libertăţii din primăvara anului 1848, pe aceeaşi baricadă a libertăţii”, a spus Tokes.

De asemenea, Tokes a afirmat că îşi aminteşte de zilele lui Decembrie 1989, când “românii majoritari şi maghiarii minoritari” cântau în faţa casei parohiale, unde era supravegheat de Securitatea din Timişoara, “Deşteaptă-te, române!”.

“Îmi amintesc acel spirit din decembrie 1989, când în faţa parohiei mele din Timişoara o majoritate românească şi o minoritate maghiară au cântat «Deşteaptă-te, române!», devenit ulterior Imnul României, iar ca ungur şi reformat eu am fost mândru. În zilele noastre se duce un discurs de ură într-o parte a media, ba uneori chiar şi în Parlamentul României, şi chiar de unii lideri de partide”, a spus Tokes.

Ulterior discursului, Tokes a declarat că mesajul său s-a dorit a fi unul de “împăcare”.

“Mesajul meu pentru societatea românească şi pentru popoarele noastre este să ne împăcăm, pentru că libertatea nu este exclusivă”, a spus liderul CNMT.

Totodată, în discursul său Tokes a criticat UDMR pentru că nu a dorit “o sărbătoare împreună”.

“UDMR nu a vrut să sărbătorim împreună în această zi”, a spus Tokes.

El a afirmat că festivităţile organizate de UDMR sunt “formale” şi că maghiarii din România nu au nevoie de asemenea sărbători formale.

“Sărbătorile organizate de ei (de liderii UDMR – n.r.) sunt oficiale şi formale. Nouă nu ne trebuie sărbători formale, pentru că noi trebuie să trăim viaţa noastră”, a adăugat Tokes.

Liderul CNMT a spus că este bucuros, totuşi, că în Ţinutul Secuiesc şi la Cluj-Napoca UDMR şi PPMT sărbătoresc împreună, arătând, însă, că în Ungaria este firesc ca liderii de stânga şi de dreapta să nu participe la aceleaşi festivităţi într-o asemenea zi.

“Mă bucur că în Ţinutul Secuiesc şi la Cluj am reuşit să sărbătorim împreună această zi. În Ungaria este normal că nu sunt împreună la sărbătoare Orban Viktor (premierul Ungariei şi liderul FIDESZ, de dreapta – n.r.) şi Gyurcsanyi Ferenc (fost premier al Ungariei – n.r.), pentru că unul dintre ei, ghiciţi care, este revoluţionar, iar celălalt contrarevoluţionar”, a spus preşedintele CNMT.

Cele aproximativ 600 de persoane care au participat la festivităţile organizate de PPMT la Oradea în faţa statuii lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii au ascultat un recital de poezie şi muzică folclorică maghiară, precum şi discursurile pregătite de organizatori şi invitaţi.

Din partea premierului Ungariei, Orban Viktor, a transmis un mesaj participanţilor Albertne Simon Edina, reprezentant al Consulatului Republicii Ungare de la Cluj, iar din partea Parlamentului de la Budapesta a rostit un mesaj deputatul Csoti Gyorgy, reprezentant al FIDESZ.

După aproximativ două ore, festivităţile s-au încheiat cu eliberarea unor porumbei albi, despre care organizatorii au afirmat că vor să simbolizeze dorinţa maghiarilor din Transilvania de a trăi în pace cu ceilalţi locuitori.

În acelaşi loc, în jurul statuii revoluţionarului paşoptist maghiar Szacsvay Imre, vor avea loc, joi seară, festivităţile organizate, separat, de către UDMR Bihor.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă