6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportȘedința de Guvern de joi, amânată pentru 24 de ore. Legea pensiilor...

Ședința de Guvern de joi, amânată pentru 24 de ore. Legea pensiilor speciale era pe agenda discuțiilor

UPDATE 09.50: Ședința de Guvern a fost amânată, pentru 24 de ore, din cauză că nu s-au obținut toate avizele pentru mai multe acte normative care trebuiau discutate, potrivit Digi24.



Ședința de Guvern din această săptămână începe joi, la ora 13.00, potrivit agendei premierului Mihai Tudose.

Pe ordinea de zi ar putea fi introdus actul normativ prin care se modifică modalitatea de calcul a pensiilor pentru angajaţii Ministerului de Interne şi Ministerului Apărării Naţionale, cât și discutarea Legii vaccinării şi a plafonării indemnizaţiilor de creştere a copilului, potrivit News.ro.

 Anunţul privind intenţia Executivului de a schimba prevederile legale ce reglementează sistemul de pensii speciale a fost făcut, duminică, de către ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. 

„Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu să facem creşterile din programul de guvernare, însă după apariţia Legeii salarizării ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situaţie foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susţină astfel de creşteri”, a motivat Lia Olguţa Vasilescu.



 

 

Ministrul Muncii a subliniat că nicio pensie aflată în plată nu va fi redusă. De asemenea, ordonanţa va fi aplicată din 15 septembrie. „Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem sau că ne-am bătut joc de oameni, termenul ei de intrare în vigoare este undeva la data de 15 septembrie. Adică cei care vor să iasă – şi probabil vor fi foarte muţi cei care vor să iasă la pensie – vor putea să o facă începând de mâine până la data de 15 septembrie, dar ei trebuie să ştie un lucru: nu li se mai actualizează pensiile cu salariile celor din activitate, ci cu rata inflaţiei. Adică nu le îngheţăm, dar le indexăm doar cu rata inflaţiei, pe un principiu mult mai corect”, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a transmis, miercuri, că specialiştii din minister, alături de cei din Ministerul Afacerilor Interne, pregătesc în acest moment un draft al Ordonanţei de Urgenţă privind pensiile militarilor. În acest moment, specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare", potrivit unui comunicat al instituției.


Citește și:  Ce prevede Legea vaccinării, care va intra în vigoare în 2019

Proiectul Legii vaccinării, care intră în vigoare în 1 ianuarie 2019, prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei.


 

 

 Incertă este şi prezenţa pe ordinea de zi a proiectului Legii vaccinării, ea depinzând de obţinerea avizelor necesare din partea altor ministere. Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei, mai scrie News.ro.

La înscrierea în unităţile de învăţământ va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă