MApN il contrazice pe Fifor: Nu s-a discutat în Guvern formarea unui Schengen militar

de Romulus Georgescu , 07 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 00:03, 08 octombrie 2017
MApN il contrazice pe Fifor: Nu s-a discutat în Guvern formarea unui Schengen militar

 

Ministerul Apărării Naţionale infirmă categoric ideea lansată în spaţiul public potrivit căreia, în cadrul Guvernului, s-a luat în discuţie ideea formării unui Schengen militar, precizând că acesta nu se poate realiza fără ca România să continue demersurile de aderare la spaţiul Schengen propriu-zis.

Potrivit unui comunicat MApN, precizările vin în urma preluărilor în mass media a declaraţiilor ministrului apărării naţionale, Mihai Fifor, susţinute în cadrul lucrărilor Comisiei de Apărare şi Securitate a Adunării Parlamentare NATO.

"Infirmăm categoric ideea lansată în spaţiul public potrivit căreia, în cadrul Guvernului României, s-a luat în discuţie ideea de formare a unui spaţiu Schengen militar. Facem precizarea că sintagma 'Schengen militar' se referă generic la simplificarea procedurilor şi a legislaţiei ţărilor europene pentru a facilita mişcarea trupelor NATO, dintr-o ţară în alta, astfel încât participarea la exerciţii cu un număr mare de trupe şi echipamente să se desfăşoare rapid", se arată în comunicat.

După cum menţionează sursa amintită, din 2014 până în prezent NATO şi Armata României au făcut eforturi substanţiale pentru creşterea capacităţii operaţionale a Forţei de Reacţie Rapidă pentru un răspuns eficient al Alianţei în situaţii de criză.

"Ministrul Mihai Fifor, în discursul său, a precizat că abordarea unui spaţiu Schengen militar nu se poate realiza fără ca ţara noastră să continue demersurile de aderare la Spaţiul Schengen. România a îndeplinit toate condiţiile impuse, conform termenelor agreate şi angajate", adaugă MApN.

Conform acestei surse, Fifor s-a arătat conştient de birocraţia de la frontiere, subliniind că nu se poate discuta despre Schengen-ul militar fără spaţiul Schengen propriu-zis.

"Noi vorbim de asemenea despre birocraţie. Suntem conştienţi despre birocraţia de la frontierele României. Acesta este motivul pentru care insistăm, şi fac asta şi în numele Guvernului, nu putem discuta despre un spaţiu Schengen militar fără a vorbi despre spaţiul Schengen propriu-zis. Bineînţeles, convoaiele militare staţionează la frontiere, pentru că acestea sunt regulile. Încercăm să creăm reguli noi, dar ele fac parte din politica generală a spaţiului Schengen. Fac încă o dată precizarea: dacă este să vorbim despre spaţiul Schengen, trebuie să ne întoarcem la agenda Schengen şi să o discutăm încă o dată. Eu cred cu tărie că România merită să fie membru al spaţiului Schengen, este un lucru foarte important în efortul nostru de a demonstra că suntem un partener de nădejde al Alianţei şi al SUA", a declarat ministrul la Adunarea Parlamentară a NATO, potrivit MApN.

 


Însă, fraza atribuită de MApN ministrului este diferită de cea făcută de acesta în timpul Adunării Parlamentare a NATO
”Suntem foarte conştienţi de procedurile birocratice de la graniţele României, de aceea am insistat şi am vorbit şi în Guvernul nostru, am discutat despre un aşa-numit Schengen militar, fără a vorbi de Schengen-ul însuşi. Sigur, convoaiele militare stau în şir la graniţă, pentru cã acestea sunt regulile. Încercăm cumva să creăm noi reguli, dar toate fac parte din politica generală care se referă la Schengen. Încă o dată subliniez acest lucru. Dacă trebuie să discutăm despre un <Schengen militar> să revenim la agenda Schengen-ului însuşi să o discutăm încă o dată. Cred că România merită să fie parte din spaţiul Schengen. Acesta este un aspect important pentru noi în eforturile noastre de a dovedi că suntem un partener de încredere pentru Alianţă, dar şi pentru SUA”, a spus Fifor în Comisia pentru apărare şi securitate din cadrul celei de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO, care are loc la Palatul Parlamentului.

 

Comentarii

 • Calin File

  09 octombrie 2017 14:12

  Lol,da chiar si cu Sengan cum intra anericanu in tara cu Abramsu calatorind de la Ramstain fara viza pa la Bors?Deci problema vizelor trebuie rezolvata .Si daca vin 10 mii inseamna ca intra in lupta cate 20 pe ora...valabil pt toate tarile Nato.

  raspunde comentariului
 • Schengen militar..

  08 octombrie 2017 9:12

  suntem demni rasul rusilor

  raspunde comentariului
 • Roman

  08 octombrie 2017 5:19

  De-ale prostiei romanesti traditionale.

  raspunde comentariului
 • kermit

  08 octombrie 2017 3:46

  Sa fiu cinstit este o idee foarte proasta acest Schengen militar. O capcana care ascunde multe pericole ... mai ales prin prisma unor evenimente de tipul Cataloniei. Nu vad rostul unei astfel de initiative care produce mai multe riscuri decat beneficii. In caz de forta majora Parlamentul se poate intrunii in regim de urgenta sau daca acest lucru nu se poate realiza din varii motive, o O.U. se poate da in timp util . Ca atare nu vad rostul unui astfel de demers. Doar ca Hodges a stat la vama 30 de minute pe timp de pace nu justifica o astfel de initiativa cel putin ciudata, ca sa nu zic mai mult.

  raspunde comentariului
 • anm

  07 octombrie 2017 21:49

  Crivat este omul rusilor.

  raspunde comentariului
 • node

  07 octombrie 2017 20:51

  PE DINAFARA PROGRAMULUI

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design