15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSport20 de miniștri din fostul Cabinet Grindeanu, între care Sevil Shhaideh și...

20 de miniștri din fostul Cabinet Grindeanu, între care Sevil Shhaideh și Tudorel Toader, au depus cereri de retragere a demisiilor, după demiterea lui Sorin Grindeanu

14.31: 20 de miniștri și-au depus cererile de retragere a demisiilor, însă acestea „nu au obiect”, a declarat purtătoarea de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, într-o conferință de presă.

„S-a luat act de aceste demisii, ele sunt irevocabile. Aceste cereri de retragere a demisiilor nu au obiect”, a spus ea.

Citiți continuarea aici: VIDEO. Guvern: Au fost depuse 20 de cereri de retragere a demisiilor din partea membrilor Cabinetului Grindeanu. Demisiile sunt lipsite de obiect

14.13: Carmen Dan: Eu nu mi-am retras demisia. Îndârjirea lui Grindeanu ne-a pus într-o situație inedită

12.37: Ana Birchall explică de ce a depus cererea de retragere a demisiei, la Secretariatul General al Guvernului

11.46: Opt miniștri și-ar fi depus, joi, la Secretariatul General al Guvernului, cererile de retragere a demisiilor, informează News.ro.

Printre aceștia ar fi și ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie. La scurtă vreme, au sosit la SGG şi cererile de retragere a demisiei din partea ministrului Educaţiei, Pavel Năstase, şi a ministrului Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu. 

Informaţii iniţiale arătau că printre cei care şi-ar fi retras demisiile ar fi şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ulterior însă surse din ministerul condus de acesta spunând că, de fapt, Toader nu a renunţat la demisie.

Lista cu astfel ce cereri ar putea creşte în cursul zilei.


Mai mulți miniștri din fostul Cabinet Grindeanu, între care Carmen Dan, Sevil Shhaideh și Lia Olguța Vasilescu, și-ar fi retras demisiile, după ce premierul Sorin Grindeanu a fost demis prin moțiunea de cenzură votată, miercuri, de 241 de parlamentari, potrivit surselor citate de Digi24 și Antena 3.

Potrivit Digi24, ministrul demisionar al Economiei, Mihai Tudose, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, ministrul Energiei, Toma Petcu, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Ana Păstârnac, și-ar fi retras demisiile.



În cererea să, Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru al Dezvoltării, arată că își retrage demisia „în vederea asigurării stabilității Guvernului, precum și a gestionarii și îndeplinirii actelor necesare pentru administrarea treburilor publice, până la îndeplinirea procedurilor prevăzute de art. 85 din Constituției". 


 

„Demisia subsemnatei a fost o demisie deliberată, fiind o formă de protest și în acest sens consider că vacantarea funcției de membru al Guvernului intervine doar de la acest moment, prin publicarea Moțiunii de Cenzură în Monitorul Oficial în condițiile art. 113 coroborat cu prevederile alin. (2) ale art. 110 din Constituție", se mai arată în cererea depusă de Sevil Shhaideh. 



Antena 3 precizează că trei miniștri și-au retra demisiile din Guvern: Sevil Shhaideh, ministrul de Interne, Carmen Dan. și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

„Guvernul României a picat ieri prin moțiune. Suntem obligați să asigurăm interimatul până la numirea unui nou guvern. Toți miniștrii și premierul vor rămâne în funcție. Nu e vorba de o înșelătorie: ne-am dat demisiile și acum am retractat. (…) De ieri suntem într-o altă logică a Constituției, nr. 85, care prevede că de la data când guvernul e demis de Parlament, premierul și miniștrii trebuie să asigure interimatul. Dacă Grindeanu rămânea în funcție trebuia să ne înlocuiască pe toți sau să numească alți miniștiri, lucru care nu s-a întâmplat. Singura modalitate este aceea de a ne retrage demisiile până la investirea noului guvernului. Sunt ministere unde sunt blocaje”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, joi dimineața, la Antena 3.


La rândul său, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că va decide în orele următoare dacă își va retrage demisia: „O să văd în orele următoare dacă îmi retrag demisia”.

La finalul săptămânii trecute, 25 dintre cei 26 de miniștri din Cabinetul Grindeanu și-au anunțat demisiile, după ce Comitetul Executiv al PSD i-a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu. În weekend, premierul Sorin Grindeanu a semnat demisiile lui Carmen Dan și Sevil Shhaideh.



Miercuri, 241 de parlamentari au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Șeful PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat pe Sorin Grindeanu că nu a reușit să pună în aplicare măsurile din programul de guvernare. 

 
 

 

Cele mai citite

România are un stand la expoziția economică din Kazahstan

România are, în premieră, un stand la expoziția economică din Kazahstan, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. "România, promovată în premieră la Almaty,...

Sărbătoare în inima Bărăganului! Unirea Slobozia, prima promovată în Liga 1

Unirea Slobozia s-a impus cu scorul de 1-0 în deplasarea de la CS Mioveni, în etapa a șasea a play-off-ului Ligii a 2-a, și...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...
Ultima oră
Pe aceeași temă